Restaurangen på Fotografiska – en magisk upplevelse

Jag har tappat räkningen på antalet gånger som jag har drömt om middagen på Fotografiska.  Det var en söndagskväll, en smygöppning precis innan restaurangen öppnade officiellt efter den senaste renoveringen. Paul Svensson är ansvarig för restaurangen och hans matlagning är något som jag är väldigt svag för. Hans koncept är att sätta det gröna i fokus. Färska örter, grönsaker och frukt lyfts fram som huvudingredienser. Rätterna smaksätts diskret men på ett sätt som lyfter hela smakupplevelsen. Kött, fisk och fågel finns med som en krydda i maten och kan även beställas in som tillbehör. Ekologiskt, närodlat, mat i säsong – eller som restaurangen beskriver “Årstidens bästa råvaror med smaker från förra säsongen”. Precis när jag har smakat en rätt som känns som “Det bästa som jag någonsin ätit”, kommer en ny rätt in, bara för att ta över dito titel.  Allt som serveras smakar magiskt gott, utan några krusiduller.

IMG_1379

Menyn varieras självklart efter säsong och består av kalla-, varma- och söta växträtter. Prisspannet ligger på cirka 75-125 kr per rätt.

IMG_1392

En palett som ska delas på två personer kommer som förrätt. Det är sill på potatis, små ägg på större ägg, krabba på blomkålssmörrebröd, ostron, torsk, sockeralger. I mitten har man målat ett penseldrag med någon slags citroncrème, missa inte att smaka den.

IMG_1396

Pauls färska juice med  bland annat pumpa och äpple är väldigt fräsch. Det slinker ner några glas under middagen.

IMG_1416

Servera smör på en sten återkommer på fler restauranger. Själv har jag inte riktigt fattat detta koncept riktigt. Jag tycker att det är lite bökigt att försöka balansera kvar smöret på stenen samtidigt som man ska ta en klick.

IMG_1436

Rosenkål (brysselkål), inlagd fläder och kamkjell

IMG_1442

Saltbakad Rosalindabeta och granost. Helt fantastisk rätt. Granost smakade väldigt gott och kombinationen var perfekt (90 kr).

IMG_1449

Det här är en magiskt god lökrätt. Gul lök, Stallhagens jordärtskockor och hösttryffel, 110 kr. Den skulle jag beställa om och om igen.

IMG_1452

Kålrabbi, färsk pasta och svensk bläckfisk, 95 kr. Väldigt gott, men jag hade bytt ut denna rätt till en annan nästa gång. Mest för att jag sällan tycker att pasta känns riktigt “wow” på restaurang.

IMG_1458

Köttet kommer som tillbehör till de övriga rätterna. Här serveras en perfekt tillagad bisonoxe från Wrågård (100 g, 140 kr).

IMG_1472

Otroligt god var den här efterrätten: karamellråg med havtorn och krossad kladdkaka (85 kr). Presskaffet får helt klart godkänt!

Så gott att jag snart ska gå och äta julbord på Fotografiska, och som jag längtar!

 

Vill du ha fler tips på restauranger och caféer i Stockholm? Följ då vårt Instagramkonto @RestaurangStockholm

Comments are closed.