Guidad matvandring – en kul matupplevelse i Stockholm!

Förra helgen var jag på en riktigt rolig matupplevelse, en guidad matvandring på Söder. Vi var åtta personer som blev guidade av Fredrik Linse från Food Tours Stockholm. Vi gjorde totalt åtta stopp bland restauranger, butiker och caféer under cirka tre timmar.

Vi samlades utanför Åhléns i Skanstull och fick en broschyr och en flaska vatten. Vattnet kunde vi dricka till den mat som skulle serveras, om det inte bjöds annan dryck på stället.
20130504-192700.jpg

Det roliga med matpromenaden är att varje ställe kändes som en härlig överraskning. Man visste aldrig vad som skulle serveras och man slapp samtidigt att välja från någon meny.

20130504-192727.jpg
Första stoppet var Restaurang China vid Skanstull. Här serverades vi bland annat ett ångkokt bröd som fylldes med strimlad fläsk med Peking-anka-sås. Det här var helt fantastiskt gott. Jag tycker att det brukar vara svårt att hitta bra kinakrogar. Denna restaurang stod i en klass för sig. Restaurangen visade sig ha speciella ugnar för att tillaga Pekinganka, enligt traditionell metod. Vi fick veta att restaurangen serverar Pekinganka för halva priset på måndagar. Det innebär 300 kr, för tre personer. Tydligen är det 3 rätter per person som serveras av denna Pekinganka dessutom. Hit ska jag definitivt återvända.

20130504-192829.jpg

Nästa stopp var Piccolo Metro. En nyöppnad italienare. Gillar att de på eftermiddagarna har Aperitivo (man köper ett glas vin och blir bjuden på olika smårätter till).

20130504-192842.jpg

Den indiska restaurangen Shanti har helt fantastisk god mat. De öppnar ny restaurang på Rörstrandsgatan snart och där kommer konceptet vara indiska tapas.

20130504-193014.jpg
Hos Fang Yuan Shi Wu serverades både grönt te och dumplings (ej med på bild då de inte blev så bra på foto). Deras dumplings är handgjorda och görs färska dagligen på plats. De var riktigt goda och dessutom mättande. På luncherna säljer de dessa dumplings galet billigt. Man får 17 dumplings för 65 kr. Det finns cirka 7 smaker att välja på.

20130504-193038.jpg

På härliga Urban Deli blev vi bjudna på ostar och prästkorv och annat småplock. Härifrån har jag alltid gått väldigt nöjd. Även nu kunde jag inte låta bli att handla med mig en av deras fantastiska basilikor.

20130504-193103.jpg
På Pärlans konfektyr provsmakade vi handjord kola. Kanongoda är dessa småbitar. Butiken är flärdfull och ger en skön känsla av att vara tillbaka till 1930-talet. Svårt att lämna.

20130504-193127.jpg
Peruansk mat känns som en trend som kommer väldigt starkt. Latino Deli bjuder på just detta. Cevichen var underbar. Synd att stället stänger den 31 maj. Skynda er dit ni som inte varit här ännu! Vi andra får hoppas att restaurangen snart hittar nya lokaler.

20130504-193210.jpgStikkiNikki var vårt sista stopp. De serverar dagsfärsk glass som görs i butiken varje dag. Inga konserveringsmedel eller tillsatser. Basen är mellanmjölk och om de använder grädde är det endast för smaksättningens skull. Då är det äkta fet grädde som används, och inget pulver eller liknande. Det här var underbart gott! Jag är inte säker på om jag gillade glassen med mangosmak eller om det var sorbet, eller om det var blåbärsglassen. Det spelar nästan ingen roll. Stället experimenterar med nya smaker dagligen och gör glass av de bästa råvarorna och smakerna som finns att tillgå just för dagen. Kärlek.

Denna guidade matpromenad är ett riktigt roligt sätt att få uppleva Stockholm på. Oavsett om man kommer hit som turist eller om man bor här. Det roliga med upplevelsen, utöver all mat man fick prova, var att vår guide bjöd på många roliga historiska anekdoter kring de platser som vi passerade längs vägen. Den här turen rekommenderas starkt! Vi ser fram emot de turer som kommer, en kommer att gå i Hötorgshallen och den andra kring Sankt Eriksplan. Tack för denna roliga upplevelse och tack för att du tog med mig Micke! 🙂

 

Vill du ha fler tips på restauranger och caféer i Stockholm? Följ då vårt Instagramkonto @RestaurangStockholm

Comments are closed.