Himmelsk Paris-Brest på Bobergs Matsal

Den påminner till formen om en semla, men det är allt. Smaken är helt annorlunda. Bakverket är en variant av “Paris-Brest” som ursprungligen är ett bakverk som blev populärt i samband med cykelloppet mellan Paris-Brest-Paris.

Bakverk Paris-Brest Frantzen

I Frankrike ses bakverket ofta i hjulform, medan vi nu kan skåda den i liknande semmelform på Bobergs Matsal.

Franzén har tagit fram sin version av Paris-Brest och det enda jag kan säga är att den är sanslöst god!

Bakverket är fyllt med fikonkompott och på den undre delen har man spritsat en smörkräm som är smaksatt med hasselnötter och en gnutta kaffe. Himmelskt god! På toppen ligger en bit färskt fikon med lite choklad och bladguld. Helheten är perfekt balanserad.

Bakverk Paris-Brest

Bobergs Matsal hör till mina favoritrestauranger i stan. När jag får frågan om jag kan rekommendera några bra krogar för affärslunch  i Stockholm så nämner jag alltid Bobergs. Hit går jag även gärna på helger när jag vill lyxa till det.

Restaurangens mat håller en hög kvalitetsnivå rakt igenom. Servisen är proffsig, kunnig och hjälpsam. Ett besök på Bobergs Matsal är en upplevelse som är prisvärd.

Det finns både en à la carte-meny och en förbestämd meny för affärslunch. På Bobergs brukar jag ha väldigt svårt föratt motstå något sött till kaffet, även om jag är mätt efter maten. Dessertvagnen rullas fram till bordet och det räcker med att slänga ett snabbt öga på de tjusiga glasburkarna för att trilla dit. Alltid är det något som lockar. Är det inte deras egengjorda marshmallows så är det någon pralin eller som denna gång, en Paris-Brest.

Bobergs ligger på våning fyra på NK. Lokalen är 100 år och K-märkt. Det är vackert och tidlöst inrett, Sveskt Tenn har spelat en stor roll i detta sammanhang. Restaurangen har bara öppet dagtid sex dagar i veckan.

 Priser: huvudrätt ca 205-385 kr, förrätt 155-175 kr, bakverk från dessertvagnen 70 kr.

Adress: NK plan 4, Hamngatan 18-20.
Öppet: mån-fre 11-15, lör 12-17.

Comments are closed.