Husmor Lisa – en restaurangupplevelse för alla sinnen

Husmor Lisa är en av få villor i Sverige som också har en restaurang med matsal. Jag älskar fullkomligen restauranger av denna karaktär och besöket hos Husmor Lisa lämnade mig verkligen inte oberörd.
Man åker bokstavligen hem till Lisa på Resarö i Vaxholm, stiger in genom huvudentrén och kliver rakt in i familjens hall. Här tar man av sig ytterkläder och skor, sedan stiger man in i husets matsal, precis som om man vore på besök hemma hos en kär vän. Och precis så känns hela besöket! Matsalen är möblerad i en personlig och äldre stil. Atmosfären är hemtrevlig och genuin. Precis ett sånt ställe som jag skulle vilja visa utländska turister. Matmässigt är det så fantastiskt på många sätt, ibland nästintill obeskrivligt.

Det märks att varje detalj i rätterna är tillagad med kärlek och omsorg. Lisas mantra är att laga allt som går från rot till blast. Att utnyttja varje liten del på växterna, så länge som det ger bra smak och går att äta. Men sedan är detta långt ifrån allt som är så där wow med det här stället. Utanför huset är det en helt praktfull trädgård med allsköns odlingar av blommor, grönsaker och frukt. Det är härifrån som Lisa skördar mängder av gånger under året. Och ju mer hon skördar, desto mer blir det att skörda igen. Finns inte råvarorna i trädgården köps de alltid in från närliggande gårdar och köttet på menyn är svenskt. Ofta vildskjutet i trakterna. Det som bjuds är närodlat, ekologiskt och naturligt in i minsta detalj. Lisa har gått hela vägen med detta koncept, ja till och med de städmedel som används har hon fått tillstånd att hålla så naturliga som möjligt. Endast diskmedlet är “som vanligt”.

HusmorLisa1

Det här kan vara en av de häftigaste drinkarna som jag har smakat. Känns som att dricka ett färskt gräs- och örtfält. Välkomstdrink: fläder, kryddad snaps, hackad vitplister, citron, ginger beer, citronmeliss, toppat med mousserat.

IMG_2514

Personliga detaljer och arvegods står utplacerade i den charmiga matsalen.

IMG_2515

Husets drink presenteras på griffeltavlan som står synligt placerad i matsalen.

Husmor Lisa är galen i att röka mat, oljor, drycker – ja allt möjligt som kan förtäras. Hon är verkligen inte rädd för att experimentera med råvaror, så länge som det är bra kvalitet. Hon bjuder gästerna glatt på sina experiment och delar gärna med sig av små husmorsknep.

Husmor Lisa3

Överst vänster: Filé från vildskjuten hjort i Sörmland, rödbetsgratin, rosa sås, rostade rödbetsskal, lök med svart vinbärsgelé. Trumpetsvamp fräst i smör.

Överst höger: Matsalen rymmer 20 gäster och varje detalj i rummet känns personlig och genomtänkt.
Nederst vänster: Vildandleverpaté, egen cornichon från gurkgallringen, syltad randig grön tomat lingonglöggelé.
Nederst höger: Strömming rökt på Husmors äppelträn, örtpesto på fänkålsdill & färsk lakrits, svart fänkålsdill, anisbasilika och svart chili, friterad lakritsrot och kyndelblomma.

IMG_2613

Pocherat vaktelägg från Tjärdalen fågel. Till detta serveras Husmor Lisas hemgjorda örtsalt, ringblommemajo med flädervinäger, fläderkapris och ringblomma.

IMG_2649

Fjällrödingscarpaccio med getostcème, olja från Brunnsholms säteri rökt på Husmors äppelträn, vildmorotsblomma, vildmorotsblad och morotsolja.

IMG_2663

Coolaste rätten var denna! En konjaksflamberad sejfillet, rotselleri från rot till blast, inlagda krassefrön, ostron från Grebbestad och rökt ostronsås.

IMG_2542

Husmor Lisa i sitt esse. Allt fixas och tas om hand om med kärlek och största finess. Hon är den före detta framgångsrika PR-konsulten som lämnade sin fasta anställning för en dröm som hon länge haft. Drömmen om en restaurang i en egen villa med odlingar i trädgården som är tillräckligt stora för att hålla både familj och restauranggäster mätta och belåtna.

IMG_2711

Ett sött och gott avslut på middagen blev det med smaker av hallon och myskmadra. På tallriken: Vildhallonsylt, hallonbotten, myskmadrarökt vaniljbavaroise. Hallonthé på bladen, hallon från busken och hallonblomma.

Det blir julbord även i år hos Husmor Lisa. Mitt största tips till er är att snabbt boka in er på det. Priset är 595 kr per person och det är tillgängligt torsdag-söndag. I övriga fall har restaurangen öppet varje lördag klockan 16-23 och fredag lunch. Sällskap på minst tio personer kan boka in sig när som helst. En perfekt företagsaktivitet.

Barn är hjärtligt välkomna till restaurangen, det finns både barnmeny och TV-rum med spel.

Vill du ha fler tips på restauranger och caféer i Stockholm? Följ då vårt Instagramkonto @RestaurangStockholm

2 Comments
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Kinna
7 År sen

Wow, så underbart du skrivit. Man blir så sugen på att åka dit på nytt. Stort tack för fint inlägg.
kram