Julbord på Långa Raden, Hotel Skeppsholmen

Som vanligt är det en rogivande känsla och ett behagligt lugn som kommer över mig när jag närmar mig Hotel Skeppsholmen. Här ute är det så vackert och rogivande med utsikten över vattnet.

Det är dags att testa julbordet på Långa Raden, restaurangen som nyligen serverade mat med temat ’Kött och blod’. Rätterna som då serverades var gjorda av delar på djuret som normalt inte serveras på julbordet, så som tartar på njurtapp, blodpudding och grishuvud. Blodpuddingen var bland det godaste som jag har ätit (jag som annars inte alls gillar blodpudding).

Juliga dofter och ett varmt välkomnande, det är vad man möter när man kliver in genom hotellets entré. Sedan blir det bara ännu bättre.

Det första som slår mig är den sköna julstämningen. Det är mitt på dagen och gästerna i restaurangen är festligt uppklädda. De har kommit för att njuta av det traditionellt svenska julbordet som restaurangen serverar varje år. Från högtalarna strömmar skön julmusik, sorlet i matsalen känns behagligt och folk äter lugnt, skrattar, skålar och njuter.
Här känner jag att jag kan stanna länge. Och det får jag. En lunchsittning är hela fem timmar lång. Ingen stress, bara lugn och ro och att få njuta av den fantastiskt goda mat och dryck som väntar.

IMG_1249

Maten står serverad på ett långt bord i ett utomhustält som står direkt i anslutning till matsalen. Det finns några värmeelement så att man inte ska frysa. Maten är vackert upplagd på faten och den håller sig fräsch hela tiden tack vare att det är kallare temperatur i tältet.

Allt var så gott och omsorgsfullt tillagat. Jag hade svårt att välja ut några favoriter, så bered er på en bildkavalkad.

IMG_1316

Fint pyntat med gran, halm, äpplen, apelsiner med nejlikor, vinterblommor, granris och kanelstänger.

IMG_0994

Det bjuds på varm grönkålssoppa i tältet medan kocken presenterar maten.

IMG_1010

Sillen var fantastisk och särskilt den med apelsin, kanel och chili. Helt gudomligt god! De gör all sill och strömming själva, utom Matjessillen som köps färdig. Bröd till sillen kan man be att få in till bordet.

IMG_1202

Här har vi de mest perfekta äggen man kan tänka sig. De är så där härligt krämiga i mitten och smakar gott och mycket. Man har kokat äggen, skalat och sedan lagt i kallt vatten med salt. På så sätt suger äggen åt sig mer av sältan och smakerna kommer bättre fram. Det märks verkligen när äggen är proffsigt tillagade, och det är de verkligen här! Om ni provar saltvattentricket hemma är tipset att äggen  håller sig i några dagar i kyl.

IMG_1166

Rökt Bönan böckling.

IMG_1029

Skinkor, bog och korv.

IMG_1041

Vargtasspaté.

IMG_1045

Rotfruktsomelett.

Tillbehör Långa raden

Tillbehören till det kalla är enastående och överraskar verkligen. Det är både svartkål som masserats med citronsaft och rapsolja, tomatrostad fänkål, ingefärsbakade morötter, syltade trattkantareller, hela inlagda julkryddade rödbetor, såser och lite annat gott. Allt ser frestande ut och smakar riktigt gott.

IMG_1057

Ett bra julbord ska servera flera sorters senap, precis som här. Skeppsholms Senap är deras egen senap och även prisbelönt. Det har blivit min nuvarande senapsfavorit. De är så goda, alla sorterna!

IMG_1136

Bland de varma rätterna var favoriten en apelsin- och karamellkokt savoykål. Så mycket bra smaker, och så gott! Det här har jag aldrig sett på ett julbord tidigare, borde vara en självklarhet efter att ha testat denna. Wow.

IMG_1161

IMG_1187

Rödkålen var också riktigt god. Så god att kökschefen Magnus Johansson en gång blev tackad av en gäst genom att denne skrev en lång dikt om rätten på en servett.

IMG_1101

På desserbordet finns både karameller, polkagrisar, choklad, knäck, skumtomatar. Allt som hör julen till.

IMG_1260

Desserterna smakar fantastiskt, inte en enda hade jag velat vara utan. Det är saffranspudding, vaniljris, fruktsallad och chokladmousse. Vaniljriset är smaksatt med socker, apelsin, kardemumma och kanel. Godaste risalamaltan någonsin.

Desserter Långa Raden

Ostbrickan är mycket fräsch. Den svarta är deras egen getostterrin med purjolökssot. Till ostarna serveras deras hemkokta fikonmarmelad.

 

Julbordets sittningar och priser:
Dagligen till julafton, kl. 12.00-17.00, 495 kr,
kl. 17.00-21.00, 695 kr.
Julafton kl. 12.00-21.00, 895 kr
Barn under 12 år: 250 kr

Comments are closed.