Johan Jureskogs gourmetburgare på Donken

McDonald’s introducerade gourmetburgare under 2015 och sedan slutet av samma år fortsatte Donken det arbetet tillsammans med krögaren Johan Jureskog. Johans fokus har varit att hitta nya smakkombinationer och recept på gourmetburgare.

Resultatet ser vi just nu på McDonald’s i form av tre gourmetburgare som Johan har tagit fram. Burgarna serveras på restaurangerna runtom i Sverige från den 12:e april. De serveras dock i olika omgångar, se datum längre ner.

IMG_9135

Jag provade alla tre burgarna för några veckor sedan och smakupplevelsen var över förväntan. Förmodligen de godaste burgarna på donkens meny hittills. Smaksättningarna på burgarna varierar: tryffel på en, BBQ-smak på en annan och det som gör den tredje burgaren unik är osten Svarta Sara.

IMG_9070

Johan Jureskog har jobbat utifrån att hålla köttet i fokus på burgarna. Hamburgerköttet består enbart av 100% svenskt nötkött och görs på styckningsdetaljerna bog och bringa, vilket är en utmärkt blandning enligt Johan. Något som många kanske inte tänker på är att McDonald’s faktiskt är den största inköparen av svenskt kött. De serverar dagligen runt 430 000 måltider i Sverige.

IMG_9087

Burgarna är snyggt förpackade i lite mer rustikt papper än de ordinarie burgarna har.

IMG_9092

Burgaren som säljs första perioden heter New York och var min absoluta favorit. Består av grillad och rostad lök, smakrik lagrad cheddar som smält över köttet, majo med tryffelsmak. Tydlig och bra köttsmak, riktigt god!

IMG_9102

Texas är denna burgare som säljs under den andra perioden. Det är också den kladdigaste burgaren, något svår att äta på grund av all sås. Smakar BBQ. Består av en het Texas Cajun-sås och syrad krispig rödlök. Köttet är glaserat med en tät, mörk, rökig BBQ-sås, och på det en skiva mild, krämig och rökt Goudaost.

IMG_9128

Signature säljs under den tredje och sista perioden. Det är en tolkning av Jureskogs egen burgare på hans välkända restaurang AG. En burgare med två baconskivor. tomat, gul lök, Dijonmajo, Svarta Sara-ost och Jureskogs egen ketchup som görs på selleri, Tabasco och pepparrot. God burgare.

 

Burgarna säljs under olika perioder:

1. New York, 12 april-2 maj.
2. Texas, 3-23 maj.
3. Signature, 24 maj-30 juni.

Priser: ca 70 kr för bara burgare, ca 89 kr för hel meny.

 

Kort om Johan Jureskog: har med Svenska Kocklandslaget vunnit både VM och OS i matlagning. Han driver idag köttkrogen AG och Rolfs Kök. Johan har också tagit fram en köttserie och talg under eget namn. Hans produkter säljs bland annat på Hemköp.

Comments are closed.