Långa Radens förberedelsemat inför julbordet

Långa Raden som ligger i Hotel Skeppsholmen är en restaurang med fantastisk utsikt över vattnet. Inför julen tar man till vara på de delar av djuren som inte används till rätterna på den traditionella julbuffén. Det är en hyllning till det svenska matarvet och går under temanamnet ’Kött och blod’.

Den här temamaten serveras under tre dagar, i år var det den 4-6 november. Jag provade många av rätterna och blev helt förstummad av hur gott det kunde vara med svartsoppa och blodpudding. Båda är rätter som jag vanligtvis aldrig skulle beställa, men efter att ha smakat på Långa Radens versioner av rätterna har jag helt ändrat åsikt. Blodpuddingen var håll-käften-god och svartsoppan med sina tillbehör var en ren njutning.

Smakupplevelsen lämnade mig verkligen inte oberörd. Några av de rätterna som serverades ser ni på bilderna nedan.

IMG_9411

Blodpuddingen är så snyggt serverad och har den perfekt krispiga ytan medan den är mjuk inuti. Suveränt kryddad med nejlika, ingefära, kryddpeppar och ljus öl. Till den serveras rårörda lingon, karamelliserad rödlök, rökt fläsk och äpplen som plockats i trädgården utanför hotellet. Magiskt gott.

IMG_9363

Mjölksyrad gurka och färskost gjort på avhängd fil.

IMG_9370

Friterad lammbräss med fattig riddare, kapris och gul lök. Till det en god Nobisdressing.

IMG_9380

Svartsoppa som innehåller: oxblod (10%), rostad gåsbuljong, portvin, madeira, konjak, sherry, kryddpeppar, svart vinbärsgelé, nejlika och timjan. Smakar verkligen juligt med sin goda kryddmix. Till soppan serveras anklever och inkokt päron och sviskon. Frukterna har fått koka i sockerlag med stjärnanis och vinäger. Mixen tillbehör och soppa är fantastiskt god.

IMG_9386

Tartar på njurtapp som man har piffat med ingefära, grönpeppar, äggula, salt och Skesppsholmssenap. Rätten är dekorerad med vattenkrasse, inlagd grönpeppar, rädisor och tryffelolja. Tillbehören till tartaren är stuvade trattkantareller och klassiska pommes som friterats i njurfett.

IMG_9424

Klassisk fläskkorv som smaksatts med örter och vitlök. Till korven serverades självklart Skeppsholmssenapen. Senapen finns att köpa på bland annat NK, Urban Deli och Kajsa Varg. Senapen har vunnit tredje pris i senaps-VM.

IMG_9444

Till det knapriga grishuvudet, som serveras rakt upp och ner, äter man en matchande sallad. Salladen är gjord på bland annat surkål och picklad lök vilket ger mycket syra. Bra för att matcha det feta grisköttet. Till det serveras så klart en aniskryddad snaps enligt tradition.

IMG_9362

Köksmästare Tomas Lindh och kökschef Magnus Johansson.

 

Restaurang Långa Raden ligger i ett 300-årigt hus på Skeppsholmen som är en vacker skärgårdsö mitt i Stockholm. Många utländska turister har upptäckt det här fantastiska stället som även har fått en hög ranking i Trip Advisor.

Från den 27:e november dukar Långa Raden upp sitt traditionella julbord och det vill jag verkligen hinna besöka i år.

Comments are closed.