Munksemlan – årets godaste version av traditionell semla

Årets godaste version av den traditionella semlan måste vara denna munksemla. Den är helt fantastiskt smarrig!

I grunden är det en munk som fyllts med mandelmassa och grädde. Grädden har blandats med mandelmassan, vilket gör att smaken av grädde blir lite mindre framträdande än i en traditionell semla. Det passar perfekt för de som inte är helt förtjusta i smaken av ren vispad grädde.

Munken är dessutom härligt saftig och god. Den smälter fullkomligen i munnen. Jag äter gärna minst två på raken.

fika med munksemla

För två år sedan skrev jag om den grymt goda semmelwrapen som jag föll som en fura för. Den blev så populär så att folk kunde köa för en sådan i timmar, även i regnigt väder. I år fick jag en liknande känsla för munksemlan som serveras på By:fiket i Stadshagen. Caféet har lyckats ta fram en riktigt bra variant på en traditionell semla.

munksemla a la Byfiket

Både jag och sambon tyckte mycket om munksemlan. Han tyckte till och med att den var godare än traditionella semlor, just för att grädden är blandad med mandelmassan. Det är även mycket mindre grädde på denna bulle. Melvin får vänta ett litet tag till med att smaka på söta bakverk, men han såg bra sugen ut.

 

Om By:fiket

By:fiket är ett fik som satsar hårt på svenska råvaror. Menyerna varierar efter säsong. Utöver fika serveras både frukost och lunch. Tyvärr har caféet endast öppet på vardagar. Bryggkaffe får man hälla upp själv från termos. Det är bara att välja fritt bland en massa söta små koppar. Jag är galet förtjust i att kunna välja en kopp efter humör. Påtår ingår i kaffepriset.

Lokalen är väldigt mysig och bjuder på en avstressande atmosfär. Det funkar lika bra att sitta och jobba på fiket, som att ta med spädbarn. Det finns både barnstolar, skötbord och fri WiFi. Mellan klockan 11.30 och 12.30 är det dock datorförbud.

Pris: By:fikets munksemla kostar 35 kr.

Comments are closed.