Nuet by Zacapa – pop-up-restaurangen som fokuserar på smak

Har du funderat över hur mycket fokus som krävs för att kunna identifiera smaker och dofter på ett tydligt sätt? Det är något som man faktiskt kan öva upp. I grunden handlar det om att ha tålamod och att vara öppen för olika sorters intryck. Detta är något som pop-up-restaurangen Nuet by Zacapa har tagit fasta på och vill lära sina besökare.

Vill du lära dig mer om hur du blir bättre på att identifiera smaker? Här hittar du sju värdefulla tips för att bli bättre på att identifiera smaker.

Jag blev inbjuden att ta del av det något hemlighetsfulla konceptet Nuet för ungefär två veckor sedan. Idén kring Nuet bygger på att låta gästerna prova tre olika rätter med matchande drinkar. Målet är att ge besökarna en upplevelse som involverar alla sinnen. Det handlar helt enkelt om att vara närvarande i stunden. För att möjliggöra detta fråntas alla gäster att sina telefoner. Dessutom ges det tips på hur man på bästa sätt använder sin syn, känsel och sitt lukt- samt smaksinne för att förstärka matupplevelsen.

Zacapa och Nuet

Bakom konceptet “Nuet by Zacapa” står Zacapa, som faktiskt är min favoritrom, om vi nu ska prata smaker.

Nuet har varit tillgängligt i form av en pop-up-restaurang på två orter hittills, Stockholm och Linköping. Nästa stopp är Göteborg där restaurangen gästar Sjömagasinet den 26 april. Vill man boka in sig gör man det smidigast via Sjömagasinets hemsida.

Romdrinkar

Menyn har skapats av stjärnkocken Edin Dzemat som vann Kockarnas Kamp på TV4 förra året.
De matchande drinkarna är framtagna av Jonas Andersen som rankats som en av världens bästa bartenders.
Omdöme efter provsmakning: Kombinationen mellan mat och dryck är mycket bra. En beskrivning av kombon är att drinkarna tillför något som “saknas” på tallriken, som en viss textur eller sås.

Den exakta menyn förblir delvis hemlig och avslöjas först efter att Nuets Sverigeturné har avslutats. Middagen består av tre rätter med matchande dryck och sittningen tar två timmar. Pris: 995 kr.

identifiera smaker med Nuet

Under eventet som jag var på delade även smakexperten Mischa Billing med sig av sina erfarenheter och råd kring att identifiera smaker.

Mischa Billing och Agnieszka

Jag passade på att växla några ord med Mischa efteråt. Hon är helt fantastisk i sitt sätt att beskriva doft och smak. Vissa kombinationer kunde hon framställa som “det känns som en ryggrad där rätten ligger i botten och drinken i toppen och där möts dem och ger en fin stabilitet” eller “det är som snabba viftande tår i flamenco”. Jag ber om ursäkt för att jag inte exakt kan citera Mischas beskrivningar ord för ord. Men ni förstår komplexiteten. Hon är också min favorit i juryn för Sveriges Mästerkock. Hon beskriver de smaker hon känner och det hon ser på tallriken på ett sätt som alltid fångar mig. Mischas tips för att lyckas med att identifiera smaker är att ständigt öva och våga känna efter.

Comments are closed.