Pralinkurs gav nytt självförtroende i köket

Jag har lyckats att kapsla in rabarbervatten till en sagolikt god pralin! Inte själv, utan med riktigt bra guidning av Tomas Diederichsen, Årets Kock 2011, och Pi Le, lagkapten för Juniorkocklandslaget. Det här var praliner som jag aldrig hade kunnat drömma om att jag skulle kunna göra, men de visade sig vara busenkla att tillverka med hjälp av bra vägledning.

Pralinkursen som jag fick möjlighet att gå hölls i Fazers matstudio NOGA i Lindhagen. Jag fick med mig en hel del tips och tricks, men framförallt ett nytt självförtroende vad gäller pralintillverkning!

IMG_3597

Så här snyggt blev slutresultatet. Det är rabarbervatten som kapslats in i vit choklad och sedan spraymålats med mörk choklad. Det var inte svårare än det som ni ser nedan:

IMG_3516

Först häller man ner rabarbervatten i silipattformar (konstigt ord som vi skrattade jättemycket åt den kvällen). Man kan så klart välja en annan god vätska om man vill det. Sedan ställer man in formen i frysen och låter den frysa i cirka 1 timme, eller tills bitarna blir lagom hårda så att det går att sticka in en tandpetare i bitarna. De ska alltså inte bli helt stelfrusna.

Praliner med rabarbervatten

Medan formen står i frysen smälter man den vita chokladen i ett vattenbad. Därefter spettar man de frysta bitarna på tandpetare och doppar dem i den smälta vita chokladen. Det är viktigt att snurra tandpetaren hela tiden så att chokladen inte lägger sig i klumpar på det frysta rabarbervattnet. När det ser ut att vara en jämn yta och chokladen har stelnat så lägger man biten på plastfolie som man har spänt över en djup tallrik. Biten läggs med den rundade sidan nedåt, då får man även ett hål efter tandpetaren. Detta hål ska täckas med lite smält vit choklad (doppa ett finger i kastrullen och täck med lite choklad i hålet), annars flyter rabarbervätskan ut. Efter en stund kan man vända biten åt “rätt” håll.

IMG_3586

Sista steget är att spraymåla pralinerna med mörk choklad. Har man ingen sån här flådig maskin hemma kan man hoppa över det. Upplevelsen av pralinen blir wow oavsett. Det känns så häftigt när pralinen poppar sönder i munnen och ut flyter rinnande vätska. Om man ska spara pralinerna är det bra att förvara dem i kylskåp.

IMG_3551

Lite andra godbitar in the making.

IMG_3604

Choklad- och honungskola smaksatt med havssalt och frystorkade svarta vinbär.

IMG_3622

Knäckig kola med havssalt och tonkabönor.

IMG_3647

Längst bak skymtar en bit blåbärsmarmelad som rullats i kamomillsocker.

IMG_3502

I samma lokal som matstudion ligger finns även Noga restaurang som drivs av Fazer. Lokalen känns varm och inbjudande med sina små rumsavdelare. Man satsar på nordisk design, både i inredning och dukning. På dagarna kan man luncha i restaurangen. Tomas är kökschef och Pi är souschef. Jag kan tänka mig att det är riktigt bra mat, inriktningen på maten är också nordisk gastronomi.

IMG_3669

Bloggarna som gick pralinkursen: JennyJessicaKinna, Linda, Mia, NinaPernilla, Jag och Lina. Lina var dessutom kvällens värdinna – alltid så glad och trevlig!

Pralinkursen som vi gick var en komprimerad variant av den ordinarie kursen. Jag kan verkligen rekommendera den. Man får bra vägledning och mycket nya tips och tricks med sig. Den kostar några hundringar och man får sedan med sig det goda som man har tillverkat under kursen. Om inte annat finns det möjlighet att boka in sig på en korvkurs eller en femkamp i matlagning. Kanske något att utmana kollegorna med på det nya året? 🙂

 

Vill du ha fler tips på restauranger och caféer i Stockholm? Följ då vårt Instagramkonto @RestaurangStockholm

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser