Society – ny restaurang med fantastiskt god mat

Känslan av att en ny restaurang precis öppnat och maten visar sig vara makalöst god slår så mycket. Vilken glädje! Min senaste upptäckt är den nya restaurangen Society. Drömmer fortfarande om den middag som jag åt där för tre dagar sedan.

Jag åt mig igenom en avsmakningsmeny på fem rätter och fyra olika desserttyper. Allt var verkligen fantastiskt gott, men det finns två rätter som jag verkligen inte skulle vilja vara utan. Oxkinden och råbiffen.

20131102-150740.jpg

Råbiff är jag praktiskt taget uppvuxen på. Varje fredag stod pappa vid köttkvarnen hemma och förberedde det finaste köttet och tillbehören. Hela familjen åt råbiff till rostat bröd som gnidits in med en vitlöksklyfta och bretts med smör. Det var veckans höjdpunkt. Jag är verkligen kräsen när det gäller råbiff och har höga krav på hur den serveras. Oväntade kombinationer är välkomna, men då måste de vara bra och jag vill helst blanda till råbiffen själv. Råbiffen på Society hade alla rätt. Lyssna bara på det här: En råbiff som serveras med en crème gjord av bland annat rödbetor som konfiterats i ankfett, brynt smör, cognac och dijonsenap. Till detta serveras klassiska tillbehör som cornichon, kapris och rödlök. Jag skulle kunna leva på den där rödbetscrèmen.

20131102-150847.jpg

Oxkinden. Det här är rätten som överraskade mig mest och som jag kommer återvända för många gånger. Det har varit trendigt med oxkind ett tag och jag har beställt det på flera restauranger de senaste åren. Helt ärligt har jag tidigare inte varit riktigt övertygad om denna rätt. Inte så att det smakat dåligt, utan det har för mig mest smakat som ”lunchmat” – men jag har fortsatt att beställa oxkind på restauranger i ren förhoppning om att få uppleva något utöver det vanliga. Det tog många restaurangbesök och år, innan jag nu äntligen upplevde det. Köttet på Society har tillagats i 36 timmar, i en sås som i sin tur har tillagats i FYRA dygn dessförinnan. Ja ni hör ju, det här går bara inte att missa. Rätten var så god att jag kommer att försöka tillaga en liknande rätt hemma. Gäller bara att hitta ett bra recept, David Holzmann som är kökschef på Society ville inte dela med sig av receptet just nu.

Stekta havskräftor i vitlök, chili, olivolja och persilja blir till slut…

20131102-150841.jpg

…rätten “Pil Pil på havskräfta”. Precis så pilligt som det låter men så fantastiskt gott att doppa brödet i den goda såsen.

20131102-150854.jpg

En härligt krämig risotto med vit tryffel, Karl-Johansvampscreme och kronärtskockschips. Konsistensen på risotton är perfekt smårinnig och smaken – fantastisk.

20131102-150753.jpg

Bland desserterna var glassarna och den vita tryffeln med päroncognac löjligt goda. Polkagrisglass och vaniljglass med rostad vanilj var himmelsk. Sådan lyx och det gick inte att få nog.

20131102-150806.jpg

20131102-150832.jpg

Restaurangen ligger i Undicis gamla lokal (som ännu tidigare var NOX) på Grev Turegatan 30.

20131102-150759.jpg

Vill du ha fler tips på restauranger och caféer i Stockholm? Följ då vårt Instagramkonto @RestaurangStockholm

Comments are closed.