När Sayan Isaksson experimenterar i köket skapas magi. Denna gång är inget undantag. Snart är det dags för Sommarsalongen, Esperantos årliga sommar Pop-Up.
Lättrökta vaktelägg marmorerade i svart te och fisksås. Så vackra och så krämiga.
Röda Endiveblad fyllda med en röra på kikärtor och Mussamancurry. Vackraste tilltugget.
Kolgrillade kycklingvingar, rubbade i skaldjurssocker. Skaldjurssocker har en väldigt speciell doft, akta känsliga näsor.
Tomater och thaibasilika i färsk kokosmjölk. Smakar helt ljuvligt.
Prawncrackers med köttig chilisyt. Oemotståndligt gott!
nterad fläskkorv från Ubon, svart vitlök som tillbehör.
Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka. Vilken enastående kreation.
Bananblad fyllda med ris, torkade havskräftor och djungelcurry.
Rätterna från à la carte menyn är lekfulla och sofistikerade på samma gång. Tanken med Sommarsalongen är att bryta ut från vardagen på Esperanto genom att tolka ett visst tema eller en matkultur.
Bland restaurangens alla utmärkelser finns fortfarande stjärnan i Guide Michelin kvar. Det är nu tolfte året i rad som restaurangen har behållit sin stjärna. Sayan Isaksson har dessutom fått tillaga Nobelmiddagen två år i rad. Första gången var 2015 och då var det 1350 sittande gäster.
Sommarsalongen på Esperanto – Priser och bokning
Priserna kommer att ligga på ungefär samma nivå som förra året. En rätt kostade då mellan ca 65-250 kr, beroende på vilken typ av rätt det var. Gästerna rekommenderas att äta ca 3-4 salta rätter och en dessert per person. Rätterna är gjorda så att man kan vara fler personer som delar. Prisnivån ligger långt under Esperantos ordinarie priser, men då är det också en annan typ av matlagning och rätter.
Bordsbokningen är öppen från den 18 maj. Det kommer att finnas två sittningar för upp till 16 personer per kväll. Sommarsalongen håller öppet tisdagar till lördagar från den 26 juni till den 28 juli.
Restaurangen ligger på tredje våningen i gamla Jarlateatern. Sommarsalongen tar plats i loungen, precis utanför Esperantos matsal. Alla gäster sitter samlade runt ett gemensamt långbord. Det är samma bord som syns på bilderna.
Fler restaurangtips i Stockholm
Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.