Thailändska rötter – årets tema på Sommarsalongen på Esperanto

När Sayan Isaksson experimenterar i köket skapas magi. Denna gång är inget undantag. Snart är det dags för Sommarsalongen, Esperantos årliga sommar Pop-Up.

Årets tema går under namnet ’Thailandish Roots’. De thailändska rötterna har Sayan i blodet. Han är både född och adopterad därifrån. Men landet har Sayan besökt endast vid ett tillfälle, och då fick han laga lunch åt det thailändska kungaparet.
Det känns rätt avväpnande att höra Sayan berätta om sina tankar kring sin tolkning av den thailändska maten. Han säger att han har skapat maten på det sätt som han tror att den hade kunnat serveras i Thailand. Efter en provsmakning av delar på menyn bryr jag mig knappt ifall maten hade passat bra i Thailand eller inte. Det enda jag vet är att det smakar fantastiskt. Magi är rätta ordet.

rökta vaktelägg marmorerade i svart te

Lättrökta vaktelägg marmorerade i svart te och fisksås. Så vackra och så krämiga.

Endiveblad fyllda med hummus smaksatt med Mussamancurry

Röda Endiveblad fyllda med en röra på kikärtor och Mussamancurry. Vackraste tilltugget.

Kolgrillade kycklingvingar med skaldjurssocker

Kolgrillade kycklingvingar, rubbade i skaldjurssocker. Skaldjurssocker har en väldigt speciell doft, akta känsliga näsor.

IMG_8583

Tomater och thaibasilika i färsk kokosmjölk. Smakar helt ljuvligt.

Prawncrackers med chilisylt

Prawncrackers med köttig chilisyt. Oemotståndligt gott!

fermenterad fläskkorv med svart vitlök

nterad fläskkorv från Ubon, svart vitlök som tillbehör.

Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka

Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka. Vilken enastående kreation.

fyllda bananblad i sommarsalongen på esperanto

Bananblad fyllda med ris, torkade havskräftor och djungelcurry.

Rätterna från à la carte menyn är lekfulla och sofistikerade på samma gång. Tanken med Sommarsalongen är att bryta ut från vardagen på Esperanto genom att tolka ett visst tema eller en matkultur.

Bland restaurangens alla utmärkelser finns fortfarande stjärnan i Guide Michelin kvar. Det är nu tolfte året i rad som restaurangen har behållit sin stjärna. Sayan Isaksson har dessutom fått tillaga Nobelmiddagen två år i rad. Första gången var 2015 och då var det 1350 sittande gäster.

 

Sommarsalongen på Esperanto – Priser och bokning

Priserna kommer att ligga på ungefär samma nivå som förra året. En rätt kostade då mellan ca 65-250 kr, beroende på vilken typ av rätt det var. Gästerna rekommenderas att äta ca 3-4 salta rätter och en dessert per person. Rätterna är gjorda så att man kan vara fler personer som delar. Prisnivån ligger långt under Esperantos ordinarie priser, men då är det också en annan typ av matlagning och rätter.

Bordsbokningen är öppen från den 18 maj. Det kommer att finnas två sittningar för upp till 16 personer per kväll. Sommarsalongen håller öppet tisdagar till lördagar från den 26 juni till den 28 juli.

 

Restaurangen ligger på tredje våningen i gamla Jarlateatern. Sommarsalongen tar plats i loungen, precis utanför Esperantos matsal. Alla gäster sitter samlade runt ett gemensamt långbord. Det är samma bord som syns på bilderna.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Comments are closed.