Stefan Ekengren tar restaurang Hantverket till ny nivå

Stefan Ekengren blev nyligen ny köksmästare på restaurang Hantverket. Han har satt en helt ny meny och det med bravur. Rätterna är så bra att det troligtvis inte kommer dröja länge innan vi får se köerna ringla långa som till Lilla Ego. Fördelen med Hantverket i detta fall är att lokalen är betydligt större än Lilla Ego och därmed rymmer fler gäster.

friterad hasselbacke

Menyn består av små och mellanstora rätter. Ovan på stenen ligger smakbitar från tre rätter: Pariservåffla, Hasselbackspotatis och Tamago. Denna hasselbackspotatis är den bästa som jag någonsin ätit. Den är friterad och alldeles krispig rakt igenom. Serveras med löjrom, syrad grädde och färsklök. Här hittar du Stefans recept på friterad hasselbackspotatis.

fiskplanka

På plankan ligger en nästan rå strömming med akvavit, böckling, potatiskrutonger och störkaviar. Strömming är faktiskt Stefans favoritfisk så det var ingen större överraskning att även denna rätt var väldigt god.

restaurang hantverket fixar mat

Här förbereder kockarna en av restaurangens storsäljare “Rå biff” (ej råbiff). Det är tunt skivad biff som rullats runt krispig jordärtskocka, hasselnötter och gruyere.

godaste råa biffen med hasselnötter

Innan servering penslas biffen med restaurangens egengjorda soja och dekoreras med picklad jordärtskocka. Här pratar vi total smakmagi. Har man övervägt att prova rått kött någon gång är det här en perfekt rätt att börja med. Sojan som används tar en vecka att göra. Den görs på champinjoner och smaksätts med ingefära, chili och en gnutta timjan. Jag smakade sojan direkt från en sked och den var urgod. Härlig umamismak utan överdriven sälta.

pilgrimsmussla med tomater och pepparrot

Tartar av sotad pilgrimsmussla med grön tomat, kålrabbi och pepparrot.

Stefan Ekengren Restaurang Hantverket

Stefan Ekengren serverar gärna maten själv till gästerna. Det är ett bra sätt att visa att man verkligen står för det som serveras menar han. Jag håller med och önskar att många fler kockar skulle ha samma inställning. Som gäst får jag en grymt bra känsla när kocken själv serverar maten. Det känns genuint och det är roligt att kunna passa på att prata med kocken samtidigt.

Stefan Ekengren svampmacka

Här är en fantastisk svampsmörgås som man slår hål på med en mortel.

svampmacka med mortel

Därunder gömmer sig massa godsaker. Vilken enormt härlig rätt, både i smak, utseende och upplevelse.

lingon med smulade drömmar

Desserten man inte får missa, “Änglamat”. En liten skål med lingon, smulade drömmar, vaniljglass och kolasås. Smakar som att äta en liten bit av himmelen.

Vill också rekommendera att testa jordärtskocksglassen. Den serveras med jordärtskockschips och har en härlig balans mellan sötman och sältan. Ljuvligt god!

 

Inredningen på Hantverket är fantastisk. Det är lätt att trivas här. Ihop med Stefans meny kan detta bli en riktig succé.

Priser på restaurang Hantverket

Priserna ligger på ca 65-195 kr/rätt och man bör ta 3-5 stycken för att bli mätt.

Adress: Sturegatan 15.
Öppettider: lunch mån-fre 11-14, middag mån-tis 17-23, ons-tors 17-00, fre-lör 17-01.

Comments are closed.