Champagne och glass på Svenskt tenns uteservering

Svenskt tenns uteservering är en liten mysig sommarpärla mitt i stan. Här kan man pausa sin shoppingrunda och njuta av en cocktailinspirerad glass och ett glas champagne eller iste. Är man småhungrig är inte det något hinder. Tesalongens tallrik med smårätter dämpar hungern utan problem.

Menyn är kort, men bjuder på en bra blandning av goda saker.

jasminteglass och cocktailglass på svenskt tenns uteservering

Glass och sorbet känns som en självklarhet en varm sommardag. Smakerna varierar dagligen beroende på råvaror. Varje dag finns det minst en glass med smak av klassiska cocktails, så som pina colada, frozen margeritha eller old fashioned. Nu behöver man ju inte direkt skölja ner glassen med något, den är alldeles ljuvlig i sig. Men vem tackar nej till ett glas välblandat iste? 

Milky oolong iste

På menyn finns tre sorters isteer. En matcha, en jasmin och en som heter Milky oolong (på bilden). Det senare är ett osötat iste men innehåller ingen mjölk. Anledningen till att det kallas för Milky är för att själva tebladen har ångats i mjölkångor. Här kan man ändå känna en viss sötma och toner av ananas. I övrigt är dryckesmenyn begränsad. Två sorters champagne, ett vitt vin och en öl finns det att välja på i alkoholväg.

jasminglass med hallon och pelargonsås

Jasminglassen med hallon- och pelargonsås smakar som mormors berså en solig sommardag. Alldeles ljuvligt gott. Jasminglassen är gjord på samma te som serveras som dryck i tesalongen.

jordgubbsglass med spritade körsbär

Glass som toppats med magiskt goda spritade körsbär. Missa för all del inte dessa bär, men bli inte arg om du beställer in hela burken. Glassen som serveras kommer från Fryst på Kungsholmen. På uteserveringen finns det en glassvagn så att även förbipassarenade ska kunna handla. Det går även att köpa med sig en halv liter glass hem om man vill. 

salta smårätter på Svenskt Tenn

Tallriken med salta smårätter rymmer hela smakpaletten av beskt, sött, surt, salt och syrligt. Små rätter, men väldigt mycket smaker. Allt smakar gott. Tesalongen jobbar med ekologiska råvaror och närodlat så långt de kan, men på grund av salongens lilla kök går det inte att tillaga allt själv i lokalerna. Därför har tesalongen väldigt nära samarbete med några väl utvalda aktörer. Exempelvis kommer brödet från Green Rabbit. Brödet skärs sedan i tunna skivor och rostas till knapriga “brödchips” i tesalongens kök. Brödet smakar väldigt gott ihop med den krämiga fårosten som köps från Wijnjas. Mandlarna är bra genomrostade och marinerade i olivolja med kryddor. Även jag som allergiker kan äta dessa goda mandlar tack vare den ordentliga rostningen. 

teplanta Camellia sinensis

I skyltfönstret bakom soffan på uteserveringen har man planterat teplantor, Camellia sinensis. Te framställs av unga bladskott från denna växt.  Allt te i världen kommer från teplantan Camellia sinensis. Om plantorna fortsätter att växa fint kommer de att skördas senare i sommar.

Vaktparaden i Stockholm

Uteserveringen är dressad i Svenskt-tenn-anda och man har utsikt över Nybroviken. Det känns både lyxigt, mysigt och avslappnat här. Är man intresserad går det dessutom att tajma sin fika med vaktparaden som går till fots (ca klockan elva på förmiddagarna). 

Det är andra säsongen som Svenskt tenns tesalong erbjuder servering utomhus. Det var i juli i fjol som uteserveringen smygöppnade. Nytt för i år är att man har fått alkoholtillstånd. Sortimentet varierar med säsong och baseras på de råvaror som för stunden smakar allra bäst.

Svenskt tenns uteservering följer butikens öppettider.

 

Priser på Svenskt tenns uteservering

På menyn finns bland annat: iste 55 kr, två kulor glass 60 kr, tallrik med salta smårätter 150 kr.

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck