Champagne och glass på Svenskt tenns uteservering

Svenskt tenns uteservering är en liten mysig sommarpärla mitt i stan. Här kan man pausa sin shoppingrunda och njuta av en cocktailinspirerad glass och ett glas champagne eller iste. Är man småhungrig är inte det något hinder. Tesalongens tallrik med smårätter dämpar hungern utan problem.

Menyn är kort, men bjuder på en bra blandning av goda saker.

jasminteglass och cocktailglass på svenskt tenns uteservering

Glass och sorbet känns som en självklarhet en varm sommardag. Smakerna varierar dagligen beroende på råvaror. Varje dag finns det minst en glass med smak av klassiska cocktails, så som pina colada, frozen margeritha eller old fashioned. Nu behöver man ju inte direkt skölja ner glassen med något, den är alldeles ljuvlig i sig. Men vem tackar nej till ett glas välblandat iste? 

Milky oolong iste

På menyn finns tre sorters isteer. En matcha, en jasmin och en som heter Milky oolong (på bilden). Det senare är ett osötat iste men innehåller ingen mjölk. Anledningen till att det kallas för Milky är för att själva tebladen har ångats i mjölkångor. Här kan man ändå känna en viss sötma och toner av ananas. I övrigt är dryckesmenyn begränsad. Två sorters champagne, ett vitt vin och en öl finns det att välja på i alkoholväg.

jasminglass med hallon och pelargonsås

Jasminglassen med hallon- och pelargonsås smakar som mormors berså en solig sommardag. Alldeles ljuvligt gott. Jasminglassen är gjord på samma te som serveras som dryck i tesalongen.

jordgubbsglass med spritade körsbär

Glass som toppats med magiskt goda spritade körsbär. Missa för all del inte dessa bär, men bli inte arg om du beställer in hela burken. Glassen som serveras kommer från Fryst på Kungsholmen. På uteserveringen finns det en glassvagn så att även förbipassarenade ska kunna handla. Det går även att köpa med sig en halv liter glass hem om man vill. 

salta smårätter på Svenskt Tenn

Tallriken med salta smårätter rymmer hela smakpaletten av beskt, sött, surt, salt och syrligt. Små rätter, men väldigt mycket smaker. Allt smakar gott. Tesalongen jobbar med ekologiska råvaror och närodlat så långt de kan, men på grund av salongens lilla kök går det inte att tillaga allt själv i lokalerna. Därför har tesalongen väldigt nära samarbete med några väl utvalda aktörer. Exempelvis kommer brödet från Green Rabbit. Brödet skärs sedan i tunna skivor och rostas till knapriga “brödchips” i tesalongens kök. Brödet smakar väldigt gott ihop med den krämiga fårosten som köps från Wijnjas. Mandlarna är bra genomrostade och marinerade i olivolja med kryddor. Även jag som allergiker kan äta dessa goda mandlar tack vare den ordentliga rostningen. 

teplanta Camellia sinensis

I skyltfönstret bakom soffan på uteserveringen har man planterat teplantor, Camellia sinensis. Te framställs av unga bladskott från denna växt.  Allt te i världen kommer från teplantan Camellia sinensis. Om plantorna fortsätter att växa fint kommer de att skördas senare i sommar.

Vaktparaden i Stockholm

Uteserveringen är dressad i Svenskt-tenn-anda och man har utsikt över Nybroviken. Det känns både lyxigt, mysigt och avslappnat här. Är man intresserad går det dessutom att tajma sin fika med vaktparaden som går till fots (ca klockan elva på förmiddagarna). 

Det är andra säsongen som Svenskt tenns tesalong erbjuder servering utomhus. Det var i juli i fjol som uteserveringen smygöppnade. Nytt för i år är att man har fått alkoholtillstånd. Sortimentet varierar med säsong och baseras på de råvaror som för stunden smakar allra bäst.

Svenskt tenns uteservering följer butikens öppettider.

 

Priser på Svenskt tenns uteservering

På menyn finns bland annat: iste 55 kr, två kulor glass 60 kr, tallrik med salta smårätter 150 kr.

Ölpizza gör premiär på 800 grader

Nu är det premiär för ölpizza på den omtalade pizzerian 800°. Pizzan smakar fantastiskt gott och rekommenderas varmt. Pizzadegen som innehåller ölrester blir lite matigare än vanlig pizzadeg. Det påminner om fullkorn utan att det blir för grovt. Det ger en lagom och behaglig fullkornskänsla.

Pizzan är gjord på återvunna rester från ölbryggningen av Norrlands Guld Ljus. Dravet som ölresterna kallas för består av kornmalt och innehåller ungefär lika mycket protein som mandlar. Det är fiberrikt och ger pizzadegen lägre glykemiskt index.

Alla pizzorna på 800° kan beställas på denna deg under kommande vecka, med start på fredag 16 juni.

ölpizza

Pizzerian kommer även att göra ett inspel på Way Out West den 10-12 aug. De kommer då att ha en större men temporär pizzeria i festivalområdet och servera ölpizza på löpande band. Under samma dagar som festivalen äger rum kommer pizzerian i Stockholm att vara stängd.

 

Priser på ölpizza

Priset för ölpizzorna kommer att ligga på samma nivå som för de ordinarie pizzorna. Det vill säga från 138 kr.

 

Festlig smörgåstårta med avokado och sockerärtor

En riktigt vacker smörgåstårta kan få gästerna att jubla. Vad kan då en vacker, god och festlig smörgåstårta få gästerna att göra? Svar: De äter upp tårtan på nolltid, ber om mer och frågar efter receptet. Jag vet, för den här skapelsen lämnade ingen smula kvar på någon tallrik! Receptet på smörgåstårtan hittar du längre ner.

festlig smörgåstårta

Jag är absolut ingen fantast av traditionella smörgåstårtor. För mig symboliserar de ett ganska smaklöst och omdömeslöst kök. Allting på brukar konceptet vara och vad blir i ärlighetens namn gott när man har allt på? Räkor, kött och lax i en salig blandning och dessutom brukar tårtorna traditionellt göras på ett tråkigt och svampigt bröd. Nej fy! Nu får vi äntligen uppleva smörgåstårtornas renässans och det i form av moderna, välsmakande och vackra skapelser. Dessa ting passar utmärkt att ställa fram när man vill fira något extra, som exempelvis Sveriges Nationaldag.

IMG_8051

En festlig smörgåstårta ska göra mig nyfiken! I denna gömmer sig både en krämig avokadoröra, pepparrotsröra och en röra bestående av ägg och krasse. Smörgåstårtan är vegetarisk och väldigt vacker med alla fina färger och former.

IMG_8076

IMG_8082

Tips på bröd för en lyckad smörgåstårta är Jubileumskaka från Polarbröd. Jag tycker att brödet passar väldigt bra därför att det varken blir svampigt eller degigt som brödet på många “traditionella” smörgåstårtor kan bli. Receptet nedan kommer från Polarbröd.

IMG_8037

Festlig smörgåstårta med avokado och krasse

8-10 personer 

 

Ingredienser:
8 st Polarbröd Jubileumskaka

Fyllning 1
1,5 dl crème fraiche
2 ägg
2 tsk dijonsenap
3 msk smörgåskrasse
1 tsk citronsaft
Salt och peppra

Fyllning 2
2 avokado
1 tsk citronsaft
3 msk crème fraiche
1 liten rödlök
Salt och peppar

Fyllning 3
1,5 dl crème fraiche
4 msk färskriven pepparrot
3 msk hackad dill
½ gurka
Salt och peppar

Topping
½ dl crème fraiche
200 g naturell färskost
Salt och peppar
10 tunna gurkremsor
10 st sockerärter
6-8 rädisor
1 rödlök
2 msk krasse
2 msk gräslök
Några droppar olivolja
Citronzest, från en halv citron
Ätbara blommor, t.ex violer
1 msk rostade solrosfrön
1 msk svarta sesamfrön

 

Gör så här – Fyllning 1
Koka äggen i 8 minuter och spola det kallt. Hacka och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen.

 

Gör så här – Fyllning 3
(ska stå längre än fyllning två därför gör vi den först).
Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet. Skala gurkan och gröp ur den. Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål. Låt stå.

 

Gör så här – Fyllning 2
Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

 

Gör så här – Montering
Bred ut fyllning 1 på ett polarbröd. Lägg på ett till polarbröd och bred på fyllning 2. Toppa med ett till bröd och bred på fyllning 3. Ta sedan den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen.

Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.

 

Gör så här – Topping
Koka sockerärterna i saltat vatten i ungefär 1-2 minuter. Spola kalla. Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar. Skala 8 tunna skivor av gurkan med en potatisskalare. Skiva rödlöken i mycket tunna halvmånar och hacka gräslöken. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i en skål med vatten.
Rulla ihop gurkremsorna och lägg ut på toppen. Lägg även ut sockerärterna och rödlöken. Fördela rädisorna över tårtan. Strö över hackad gräslök och krasse över allt. Strö över solroskärnorna och sesamfrön. På med rivet citronskal, några droppar olivolja samt salt och peppar. Avsluta med att strö blombladen över tårtan. Klart!

Blooming onion – sanslöst god friterad lök på Barrels

Glöm lökringar. Det här är grejen! Barrels serverar en sanslöst god “Blooming onion” som ingen i Stockholm borde få missa. Blooming onion är friterad lök, som görs som en helhet och resultatet ser ut som en stor lökblomma. En friterad sådan.

blooming onion barrels

Löken har först skurits med en mackapär som gör att det blir som pommes/stavar av löken. Löken hänger ihop i botten, stavarna sitter bara löst ovanför. Efter att löken skurits doppas den i smet och friteras sedan hel upp och ner. När det är dags att äta är det bara att dra av stavarna. Ungefär som man gör med kokt kronärtskocka.

blooming onion barrels stockholm

Barrels hittar man även smarriga burgare, kycklingvingar och sallader. Burgarrestauranger har också ett väldigt bra utbud med alkoholfria drycker.

 

Priser

En Blooming onion kostar 125 kr och enligt menyn räcker den till 2-4 personer. Jag äter helst en hel själv.
Burgarna kostar 117 kr för en enkel och 139 kr för en dubbel.

Bananpannkaka för barn och vuxna

Bananpannkaka verkar gå hem hos de flesta barn. Det är ett perfekt mellanmål och gör både små och stora personer glada. Pannkakorna är busenkla att fixa, du gör dem på minuten!

bananpannkakor barn IMG_7719

Servera bananpannkakorna med lite turkisk yoghurt och färska bär. Mer än så behövs inte för att få en riktigt lyckad mellis.

IMG_7770

Melvin är tokig i bananpannkaka. Finns inte mycket han äter som han ber om att få mer av hela tiden.

IMG_7732

Jag älskar Muminporslinet från Arabia. På Moomin Shop finns det massa roligt att handla om man gillar Mumin. Det här setet har jag fått från en fin bloggvän, Anna-Karin, som också gillar Mumin.

bananpannkaka

Bananpannkaka på minuten

ca 8-9 små plättar

Ingredienser:
1 banan
1 ägg
ev. 1 nypa vaniljpulver
(för vuxna: en nypa salt)
Osaltat smör att steka i

 

Gör så här:
Skala och skär bananen i bitar, lägg i en skål. Mosa bananbitarna med en gaffel. I med hela ägget och vispa en stund med elvisp. Vispa eventuellt ner salt och vaniljpulver. Det ska inte vara några stora bananklumpar i smeten när du vispat klart.
Värm en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör så att smöret täcker hela pannans botten när det är smält. Det är viktigt att du har på medelvärme, smöret ska fräsa lite. Klicka ner smet i pannan, cirka en matsked smet per klick/plätt. Vänd plättarna och lägg dem på en tallrik när de är klara. Lägg i mer smör i pannan för varje omgång nya plättar som ska stekas.

Servera plättarna med lite färska hallon och naturell turkisk yoghurt.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm