Kikärtspannkakor med avokadoröra – snabbfixat, smarrigt och matigt

Smarriga kikärtspannkakor blir ljuvliga ihop med en krämig avokadoröra. De passar lika bra till lunch som till middag och de blir matigare än man tror. Jag äter två stycken och blir mätt. Ett perfekt sätt att få i barnen lite kikärtor på. Till pannkakorna serverar jag en krispig sallad med paprika och rädisa. Så gott!

pannkakor på kikärtor perfekt lunch

kikärtspannkakor med avokadoröra

Kikärtspannkakor med avokadoröra och paprikasallad

4 portioner

 

Ingredienser pannkakor: 
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
380 g kikärtor (en burk)
4 ägg
160 g majskorn på burk
1 tsk salt
smör

Ingredienser avokadoröra: 
3 tomater
2 avokadon
1 röd chili
1/2 lime
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Ingredienser sallad:
1 grön kruksallad
10-15 rädisor
1/2 gurka
1/2 röd paprika
1 1/2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar från kvarn

 

Kikärtspannkakor – gör så här:

Låt kikärtor och majs rinna av. Vispa mjölk och mjöl i en bunke, tillsätt de avrunna kikärtorna. Mixa smeten slät. Vispa ner ägg, salt och majskornen. Smeten kan stå tills röran och salladen är klara.

Smält smöret i pannan på medelhög värme. Häll i ca 1-2 dl smet och stek varje pannkaka i 2 minuter per sida, tills de blir gyllenbruna. Tillsätt en klick smör i pannan vid varje ny pannkaka. Lägg de färdigstekta pannkakorna på ett fat.

 

Avokadoröra – gör så här:

Tärna tomaterna fint och finhacka chilin. Mosa avokadoköttet och blanda ner tomaterna, chilin och limesaft. Smaka av med salt och peppar.

 

Sallad – gör så här:

Skölj och strimla salladen. Skölj och skär rädisorna i kvartar. Tärna gurkan och paprikan. Blanda alla grönsaker i en skål.

Rör ihop olivolja, balsamvinägern, salt och peppar och häll dressingen över salladen strax innan servering.

 

Servera kikärtspannkakorna med avokadoröran och salladen

En dubbelt så god semla på Fotografiska

Denna semla är dubbelt så god, nämligen 200% god, om Fotografiska får säga det själva.

Det är Fotografiskas matkreatör Paul Svensson och kökschefen Elvira Lindqvist som ligger bakom årets nya skapelse “200% God semla”.

Anledningen till namnet är att flera av ingredienserna består av no waste-råvaror. En semla som smakar gott och gör gott för planeten helt enkelt.

Semla Paul Svensson

Bullen bakas av mjöl som är malt av kardemumma- och kanelbullar som blivit över i Fotografiskas café och frysts ned.
Mandelmassan är ekologisk och tillverkad av den råvara som återstår när mandeldryck produceras.
Det är företaget Juica som tillverkar mandeldrycken (som dessutom är smaksatt med kanel, dadel, kardemumma och Himalayasalt). Massan som blir över vid produktionen av drycken smakar himmelskt. I vanliga fall slängs denna restprodukt som nu istället blir till mandelmassa på Fotografiska.
Så fiffigt! Semlan toppas så klart även med ekologisk grädde.

No waste semla Fotografiska

Semla Fotografiska

På Fotografiskas restaurang tänker man helhet. När menyer skapas utgår man alltid ifrån den råvara man har och hur det går att använda så många delar av den som möjligt.

 

Hur smakar semlan på Fotografiska?

Bullen är mer kompakt än “en vanlig semla”. Mandelmassan är sagolikt god, men kan rymma några större mandelbitar.

 

Pris för 200% god semla

Semlan kostar 40 kr och serveras fram till och med fettisdagen den 13:e februari.

 

Fler tips på restauranger och caféer i Stockholm

Mina tips på bra krogar, fik och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg med restaurangtips hittar du här i bloggen på Restaurang Stockholm.

Lunch på 20 minuter – kyckling med marockansk bulgur

En genväg till grillad kyckling året runt kommer från Kronfågel som just lanserat serien “Gott och Grillat”. Nyheterna är tre produkter som består av ben och klubbor i tre olika storlekar. De små benen är goda att snacksa med dipp, medan de största klubborna passar till en rejäl middag. Alla delarna är kryddmarinerade och grillade. Det är bara att öppna förpackningen och servera direkt, eller värma på, om man är lagd åt det hållet förstås.

Själv serverar jag de mindre klubborna och benen till kryddig marockansk bulgur, sallad och citronyoghurt. Se recept längre ner. Kycklingen smakar gott och den är mör, däremot känner jag ingen grillsmak. Det funkar bra för mig de dagar då jag behöver ta några fler genvägar i köket.

IMG_3763

IMG_3782

Kronfågel gott och grillat

Läs mer om nyheterna på Kronfågels sajt.

IMG_3773IMG_3789

Grillade kycklingben med marockansk bulgur och citronyoghurt

4 portioner

Ingredienser: 
1 förp Kronfågel Gott & Grillat Miniklubba
1 förp Kronfågel Gott & Grillat BBQ Ben

 

Ingredienser marockansk bulgur:
Bulgur till fyra personer
1/2 krm gurkmeja
1 stjärnanis
1-2 msk sultanrussin
1 msk smör
1/2 tsk Ras el Hanout, en marockansk kryddblandning (jag använder Santa Marias)

 

Ingredienser citronyoghurt:
2 dl matyoghurt
1 citron, zest och 1 tsk citronsaft
salt

 

Citronyoghurt – gör så här:

Blanda yoghurt med zest och citronsaft. Smaka av med lite salt. Ställ åt sidan.

 

Marockansk bulgur – gör så här:

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg i gurkmeja och stjärnanis direkt med bulgurn i kastrullen och låt koka klart.

Ta kastrullen från värmen, lägg i smör, russin och krydda. Låt dra under lock i cirka 5-7 minuter, rör om efter halva tiden.

 

Servering – gör så här:

Värm kycklingben och klubbor i ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter. Servera med bulgurn, yoghurten och en grönsallad.

KÄK – här hittar du en god vegoburgare i Stockholm

Ett ställe som lyckats med sin vegoburgare är Käk i Hornstull. Burgaren går under namnet Ms Dixon’s Shroom Burger och är både saftig och god.

Själva lokalen imponerade inte så mycket, men burgaren gjorde det. Jag brukar inte ofta säga att jag kan tänka mig en vegoburgare istället för en med bra kött. Till att börja med så är brödet bra, både mjukt och luftigt. Sedan är resten bra komponerad. Burgaren är gjord på portabellosvamp och cheddarost som blandats och pankofriterats. Därunder ligger både sallad och en lagom mängd dressing. En bra och välbalanserad helhet.

portabelloburger

vegoburgare på KÄK

goda pommes och vegoburgare med portabello

På Käk behåller man skalet på pommesen som dessutom är både krispig och god. Dipp rekommenderas! På menyn finns både aioli, tryffel-, dragon- och chilidipp. Lunchtid är en måltid prisvärd eftersom att man får både burgare, pommes och dryck för 95 kr.

Käk öppnade 2013 i Hornstull av krögarna bakom Judit & Bertil, tillsammans med artisten Petter Askergren.
Lokalen är liten och atmosfären känns avslappnad.
Käk finns även i Örebro.

 

Priser på KÄK

Lunchmenyn serveras på vardagar till kl. 14 och kostar 95 kr. Då ingår en burgare, fries och läsk eller mineralvatten.
Ordinarie burgarpriser ligger på 69-89 kr. Ställets virgin shakes kostar 55-60 kr, medan shakes med alkohol går loss på ca 125-135 kr. För fries får man betala 25 kr och en dipp kostar 7 kr.

Mer info om Käk hittar du på deras sajt.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Jordärtskockssoppa toppad med bacon och äpple – himmelskt gott

Jordärtskockan är den där lilla fantastiska knölen som rymmer en himmelsk smak. Denna matiga jordärtskockssoppa passar lika bra som förrätt som varmrätt. Gör den någon dag i förväg så sätter sig smakerna ännu bättre. Soppan går även att frysa in. Den blir himmelskt god, till och med min son på ett och ett halvt år slukar den. Lite stekt bacon och äpple med timjan som topping fulländar hela upplevelsen.

jordärtskockssoppa med bacon och äpple god och krämig jordärtskockssoppa bacon och äppelsmul med timjan matig jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa med topping av bacon och äpple

4 portioner 

Ingredienser soppa:
50 g gul lök
500-600 g jordärtskocka (större mängd för mer intensiv smak)
300 g potatis
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 1/2 buljongtärning
2 dl grädde
2 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
1 l vatten

 

Ingredienser topping:
1 äpple
120 g bacon (1 förpackning)
1/2 tsk timjan

 

Soppa – gör så här:

Skala och hacka löken. Skala och skär potatis och jordärtskocka i mindre bitar.

Smält smöret i en rymlig kastrull och bryn lök och pressad vitlök i två minuter på medelhög värme. Tillsätt en liter vatten och buljongtärningen. Koka upp och tillsätt skockorna och potatisen. Låt det koka i 15 minuter.

Dra av kastrullen från värmen, häll i grädden och mixa soppan slät. Låt soppan koka upp igen och krydda med salt och vitpeppar.

 

Topping – gör så här

Skala och tärna äpplet. Strimla baconet och stek det på medelhög värme i tre minuter. Lägg i äppeltärningarna och timjan i pannan och bryn i ytterligare tre minuter.

 

Servera soppan med toppingen och ett gott bröd med färskost till.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm