Nyöppnade TAK – fantastisk lokal på hög höjd

En av Stockholms absolut snyggaste restauranger har öppnat! Restaurang Tak som öppnade
upp i torsdags bjuder inte bara på ett fint inre, utan även på en storslagen utsikt över Stockholms takåsar.
Bakom matkonceptet står stjärnkocken Frida Ronge. Hennes idé bygger på att känna Japan i vad man än äter, även om det är en korv med bröd.
Restaurang Tak
All mat görs på svenska och hållbara huvudråvaror i säsong. Teknikerna som används i matlagningen är japanska, likaså de smaksättare som adderas, som soja. Fisk och skaldjur är självklart MSC-märkt.
 
matchagrottor
Matchagrottor som är Fridas variant av hallongrotta. Jag har själv bara hunnit smaka dessa kakor här. De smakade helt ok. Nu ser jag fram emot att komma tillbaka och äta maten på restaurang Tak. Restaurangens sida hittar ni här.
Tak består av fyra olika restaurangdelar som ligger i två plan: restaurang, bar, råbar och en stor takterrass. Maten som serveras i baren och på terrassen är comfort Food, som hamburgare eller korv.
Urban escape trapphus
Entrén längst ner i byggnaden rymmer ett häftigt trapphus. Riktigt snyggt! Till höger ser man hissarna som tar en hela vägen upp till Tak.
utsikt från takterrass Restaurang Tak
Takterrassen är riktigt stor och ramas in av ett högre glasräcke för att man ska kunna se så mycket som möjligt av Stockholm.
restaurang Tak bar
Baren inomhus är stor och det finns gott om sittplatser. Så snygga fåtöljer!
restaurang tak
Restaurangen är 1000 kvm och rymmer 430 gäster. Det finns några såna här trevliga bås om man skulle vilja sitta lite mer “privat” med sitt sällskap. Härifrån har man dock inte lika bra utsikt.

 

Om drycken på restaurang TAK

Det är lite roligt att Tak gör sin egen sake. Restaurangen har även en sakesommelier, Dan Jay-Olsson. Bara det känns riktigt exklusivt i Sverige. Jag har aldrig träffat en sakesommelier tidigare. Sake är en risbrygd (alkoholhalt 15%).
På Tak kan man även konsten med att servera gott te. Det är något som jag annars ofta brukar kunna vara missnöjd med på krogen, att te och kaffe i slutet av en måltid inte smakar så bra. Tak brygger även ett eget öl som smaksätts med Yuzu.

 

TAK öppettider

Lunch mån-fre 11.30-14.30
Middag mån-lör 17-22.30
Råbar mån-sön 17-23
Bar mån-ons 15-00, tors-fre 15-01, lör 16-01, sön 16-00.

Första boxen fylld med Barbera från Piemonte

Ett nytt gott rött vin på box har sett dagens ljus. De första boxarna med Barbera från vinmeckat Piemonte är här. En del av vinet, exakt 30%, har under fyra månaders tid lagrats i fem år gamla 225-liters fat av fransk ek. Smaken på nya Monlusso Barbera är god, den är djup och man kan tydligt känna tonerna av mörka bär. Väldigt gott vin till charkuterier.

gott rött vin på box

Monlusso Barbera ska drickas rumstempererad till rött eller vitt kött, charkuterier, pasta och ost. Ett väldigt gott vin.

ett gott rött vin på box

Vapenskölden på boxen är från området och härrör från det gamla kungahuset i Savojen (Casa Savoia). Vinet är även DOC-certifierat vilket innebär att särskilda regler har följts vid framtagandet av vinet.

gott rödvin till pasta

Druvan barbera som vinet är gjort på växer på vingårdarna i Piemonte som ligger kring vindistrikten Barolo och Barbaresco. Smaken på vinet är bärig, örtig och med en lätt ton av vanilj.

 

Pris

En box Monlusso Barbera rymmer tre liter och kostar 243 kr. Vinet finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget, och i samtliga butiker.

Guiden för mat och dryck på dop eller namnceremoni

Mat och dryck på dop är något som många funderar på. Det är ganska vanligt att bjuda på smörgåstårta och kaka eller tårta till kaffet. Jag kan själv tycka att det blir lite tråkigt, såvida det inte är en helt enastående smörgåstårta. Dessutom är det sällan en smörgåstårta eller tårta passar alla olika dieter och allergier.

Dop och namncermoni blir så mycket roligare om man serverar god mat och dryck!

Här kommer nio tips på mat och dryck på dop, när du vill bjuda på variation för smaklökar och dieter. Vi bjöd själva på allt detta på sonens dop och gästerna åt med god aptit. Det mesta kunde vi förbereda dagen innan.

Mat och dryck på dop

1. Röror

Röror brukar ofta gå hem. Vi gjorde två röror. En rödbetshummus och en ärtröra. Rödbetshummus görs som vanlig hummus, men man tillsätter 2-4 kokta rödbetor för att få lite sötare smak och finare färg. Ärtröran är väldigt enkel att gör, receptet hittar du här. Vi serverade också brynt vispat smör med citron. Varje gång jag ställer fram det smöret så går det åt på nolltid. Det är också lätt att göra: bryn smöret, låt det svalna (gärna i kyl), ta ut och vispa med elvisp direkt i kastrullen. Häll ner citronzest medan du vispar.

 

2. Sallad & dressing

Lättast är att köpa färdig sallad på påse och bara hiva ner i en skål. Servera dressingen vid sidan om så att den inte förstör salladen. På sonens dop hade vi rosépeppardressing. Jag brukar ofta göra den hemma och den blir alltid väldigt uppskattad. Ta tre delar olivolja, två delar balsamvinäger och smaksätt sedan med mortlad rosépeppar och havssalt. Rör om eller skaka dressingen ordentligt.

 

3. Kyckling

Kyckling gillar oftast både barn och vuxna. Köp färdiggrillade kycklingar för att göra det enkelt. Du kan servera kycklingen i delar eller att du plockar loss köttet och strimlar det smått. Fördelen med att bara bryta loss ben och vingar, och skära bröstfiléerna i mindre bitar är att du får mindre jobb. Det kommer dock att kunna bli lite meckigare och kladdigare för gästerna att äta. Vi plockade av allt kött och strimlade det. Sedan blandade vi kycklingköttet med röd pesto och ställde fram i en skål. Det blev väldigt uppskattat och barn och vuxna åt med god aptit.

 

4. Ost & Chark

Några goda ostar och smarriga charkuterier kommer man långt med. Väldigt långt. Välj en hård ost och en mjukare ost. Eventuellt lite vindruvor till, någon marmelad och några ostkex. Brie är en ost som går hem hos många, likaså Manchego. En annan god hårdost som lanserades för något år sedan är Van Kaas. Den är sagolikt god med sina nötiga smak. Mer info om Van Kaas hittar du här. När det kommer till charkuterier bjöd vi på 3-4 olika varianter. Det som var mest uppskattat var fänkålssalami och serranoskinka.

 

5. Bröd & kex

Inget slår känslan av ett nybakat bröd. Jag älskar själv Levain, som dessutom är ett veganskt bröd. Det finns dock bagerier som tillsätter honung. Bra att kolla detta innan. Servera gärna några olika sorters bröd så att alla kan hitta en favorit. Fundera på om någon önskar glutenfritt. Vi bjöd på glutenfritt knäckebröd med rosmarin. Jag tycker att det numera finns mycket gott i butikernas glutenfria avdelning. Hat du inte ett bageri nära dig kanske du hinner baka själv? Satsa på kalljästa frallor som är väldigt smidiga att göra. Då sätter du degen kvällen innan, på morgonen formar du bara frallor och skjutsar in dem i ugnen i några minuter. Kan du baka dem i samma lokal där ni ska hålla mottagningen får ni en fantastisk doft. Här är ett recept på några av mina favoriter, kalljästa grova frallor med linfrön. Roliga kex på buffén uppskattas av barnen.

Mat och dryck på dop

6. Desserter och kakor

Tårta är klassiskt att bjuda på, men vilka godsaker som helst kommer att gå hem! Orkar du inte baka kan du köpa goda wienerbröd, eller göra pannacotta i glas dagen innan. Annars är det praktiskt att baka ett fång bullar. Här hittar du ett superrecept på saftiga bullar.
Något som uppskattas av de flesta är en härlig kladdkaka. Baka i en stor långpanna så räcker det till många. Jag gjorde en riktigt smarrig kladdkaka med smak av mjuk pepparkaka och med clementinganache på toppen. Gästerna älskade den! Vi döpte vår son i december, så smakerna var perfekt kring jul. Annars kan du ersätta pepparkakskryddorna med lite mer kakao. Här är receptet på kladdig mjuk pepparkaka i långpanna.
Våra glutenallergiska gäster bjöd vi på veganska småkakor med sylt. De är väldigt lätta att göra, receptet på de glutenfria och veganska kakorna hittar du här.

hyra en barista

7. Kaffe

Kaffe är en självklarhet. Jag som älskar gott kaffe kände att jag ville göra något extra. Vi hyrde in en barista. Oj, så poppis det blev! Det var uppskattat både av barn och vuxna. Jag tror att gästerna snittade på tre koppar kaffe var. Barnen hängde gärna runt Tobias och tittade på hur han skapade olika mönster i kaffet.
Du kan läsa mer om Tobias här och hans kontaktuppgifter hittar du här.

Alternativet är att bjuda på gott bryggkaffe som också kan serveras ur termosar. Det är bara att placera ut flera mindre termosar på borden, så blir det väldigt praktiskt. Brygg då gärna kaffet så nära tidpunkten för servering som möjligt. Kaffe som har stått för länge i termos är ingen hit.

 

8. Te

Ordna gärna en mindre tebuffé med några överraskande tesorter. Det gör att de tedrickande gästerna blir extra glada. Som tedrickare blir jag själv väldigt besviken när det bara finns två sorters påste, typ en Lipton och en Twinings. Satsa på kvalitetste på påse så gör du det enkelt för dig som bjuder och samtidigt roligt för gästerna. Några av mina tefavoriter på påse är Joe’s tea. De har flera roliga smaker och håller riktigt bra kvalitet. Du kan hitta återförsäljare av teerna här.

 

9. Dryck till maten och att skåla med

Det finns inget “måste” att servera alkohol på dop. Tvärtom! Dop är en tillställning för barnen och vi såg ingen anledning att servera alkohol då. Möjligtvis hade vi kunnat överväga att ha lite bubbel med alkohol som välkomstskål. Men när det finns så mycket god dryck och bubbel utan alkohol så valde vi att gå helt på det alkoholfria. Här är några alkoholfria favoritdrycker:

1. En supergod päroncider med bubblor är Jus de Poires som uppskattades av alla på sonens dop. Ett fruktigt alkoholfritt päronbubbel som inte är för söt.

2. Syskonbubblet med smak av äpple, Jus de Pommes Artisanal Pétillant, även det är fantastiskt gott och uppskattas av väldigt många. Vi serverade båda varianterna som välkomstbubbel.

3. Rudenstams mousserande Vitavinbär. En pärlande torrare dryck med smak av vita vinbär, helt underbart god! Finns även på 65 cl flaska. (Denna dryck serveras också på vissa bättre restauranger, exempelvis Bobergs Matsal där Björn Frantzén är ansvarig).

 

Alla tre dryckerna är fantastiskt goda. Rekommenderas starkt. Vi bjöd också på smaksatt vatten och Julmust eftersom att dopet hölls i december. Vattnet hade vi i en stor glasburk med kran och smaksatte med mynta, jordgubbar och blåbär. Det ser både trevligt ut och smakar gott.

 

 

Hoppas att denna guide gett dig lite inspiration för mat och dryck på dop! 

Nyöppnade Lådan – Flippin’ Burgers nya ölhall

Nyöppnade Lådan är en slags ölhall och en syskonkrog till Flippin’ Burgers. Matkonceptet är att servera sliders, pizza och varierande streetfood, ena dagen kan det vara tacos och nästa dag något annat. På Lådan finns det gott om ölkranar, runt 20 stycken.

Lokalen ligger i ett före detta garage. Den är stor, ca 300 kvm och ser ut som en låda. Dagtid finns det gott om utrymme även för barnvagnar.

Lådan Flippin' burgers

Det serveras smarriga sliders på nyöppnade Lådan. Dessa är med chilimajo och shoestring fries (supertunna pommes).

I grunden är det samma typ av sliders som serveras i Flippin’s foodtruck, men möjligheterna till variation är mycket större i den ny lokalen på Luntmakargatan.

ice cream slider

Ice cream slider är en dessert som liknar en burgare till utseendet. Den består av ekologiska choc-chip cookies, glass och nygjord chokladsås. Desserten tempereras en stund i kylen så att glassen mjuknar och chokladsåsen stelnar.

 

Priser på Lådan

Några prisexempel är sliders 55 kr, mac’n’cheese 50 kr, jalapeno cheese balls 55 kr, ice cream slider 50 kr.

 

Biff tataki med rostad vitlök och teriyakimajonnäs

En av de godaste förrätterna som jag vet är biff tataki. Den här versionen görs med yuzu i teriyakimarinad och serveras med rostad vitlök, teriyakimajo och lite grönsaker. Fantastiskt gott!

Biff tataki innebär att köttet halstrats, kylts ned och därefter marinerats för att till sist skäras upp i tunna skivor. Receptet nedan funkar lika bra att köra på lax eller tonfisk. Är man vegetarian funkar också portobello.

bifftataki och teriyakimarinad

Innan köttet halstras klappas det in med en japansk blandning som heter furikake. Den består främst av rostade sesamfrön, men även alger. Dessa finns att köpa färdiga i butik, men de är också lätta att göra själv. I receptet längre ner hittar du länk till hur du enkelt gör din egen furikake. Perfekt att ha hemma och ta fram för att strössla över mat eller sallad.

Teriyakimarinad i flaska

I receptet har jag använt Kikkomans nya Teriyakimarinad. Den är glutenfri och går att använda direkt som marinad. Däremot blir den godare när man, som i receptet, adderar lite färsk ingefära, honung, yuzu och sesamolja. Den smakar gott och jag rekommenderar den verkligen.

Biff tataki

Biff Tataki med rostad vitlök och teriyakimajo

4 portioner

Ingredienser:
400 g ryggbiff (veg. ersätt med portobello)
1 1/2 msk furikake (recept på egen blandning hittar du här)
1 tsk grovmalen svartpeppar från kvarn
salt
sesamolja och rapsolja till stekning
1/2 dl teriyakimarinad

 

Biff – gör så här:

Klappa in hela biffen med furikake och svartpeppar. Salta biffen runtom.
Värm en stekpanna med sesamolja och rapsolja. Stek köttet snabbt på båda sidor så att köttet får en fin stekyta.
Lätt åt sidan och låt svalna.
Lägg biffen i en plastpåse och häll i 1/2 dl teriyakimarinad. Låt köttet marinera i kyl i två timmar.

 

Teryaki-marinad

4 portioner

Ingredienser:
1 dl Kikkoman glutenfri Teriyaki-marinad
1 tsk sesamolja
1 tsk färsk riven ingefära
1 tsk yuzu
1 tsk honung

 

Teriyaki-marinad – gör så här:

Riv ingefäran och lägg i en skål. Blanda ihop med de övriga ingredienserna till marinaden. Lägg valfritt protein i en plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen ordentligt med så lite luft som möjligt i påsen. Låt marinera i kyl i 2-3 timmar. En sats marinad räcker till cirka 800-900 gram kött.

Servera gärna det marinerade köttet, fisken, fågeln eller grönsakerna tillsammans med en teryaki-majonnäs.

 

Teriyaki-majonnäs

4 portioner

Ingredienser: 
1 dl majonnäs
3 tsk teriyaki-marinad
1 tsk färsk riven ingefära
Några stänk Röd Tabasco Original Pepparsås

 

Teriyaki-majonnäs – gör så här:

Rör ihop majonnäsen med teriyaki-marinaden. Tillsätt den rivna ingefäran och rör om. Smaka av med några stänk Röd Tabasco Original Pepparsås.

 

Rostad vitlök

3 vitlöksklyftor
olja till stekning
salt

Rostad vitlök – gör så här:
Skala vitlöksklyftorna och skär i tunna skivor. Stek dem i olja tills de blir gyllene. Lägg på hushållspapper och salta.

 

Grönsaker

5-8 sugarsnaps
Ärtskott
Citronmeliss

 

Grönsaker – gör så här:
Skär sugarsnapsen diagonalt i mindre bitar. Skär ärtskotten i mindre bitar. Plocka de minsta bladen från citronmelissen och dekorera rätten sist med dessa.

 

Servering av Biff Tataki – gör så här:

Ta fram biffen och skär i tunna skivor. Lägg upp på tallrikar och pensla marinaden på köttet.
Gör små klickar av teriyakimajonnäs runt om på tallriken. Strö över rostad vitlök, sugarsnaps, ärtskott och dekorera till sist med små citronmelissblad.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm