Brunch på restaurang TAK i Stockholm

Sugen på en brunch med ett roligt tema? Då kan jag rekommendera brunch på restaurang TAK. Där råder det ”Temaki Bonanza” för hela slanten varje lördag. Temat innebär att det enda som serveras är en bordsbuffé bestående av bland annat sjögräsark, ris och många goda tillbehör. Här går konceptet ut på att själv fixa sina japanska temakistrutar.

gör egen temaki - så gör du

Till sin hjälp får man en liten pappersguide. Här står det steg för steg hur man fyller sitt sjögräsark och fixar sin egen Temaki. Som start på brunchen serveras det en varm och smakrik misosoppa. Det blir ett bra tillfälle att bläddra igenom häftet och lova sig själv att absolut inte fylla sitt ark till bredden så att allt innehåll rasar ut.

Brunch på restaurang Tak

På bordet står det ett antal tallrikar med tillbehör. Det är allt från sjögräsark till ett fantastiskt gott ris med sju (!) sorters sesamfrön. Det finns även sallad, kimchi, svamp och annat grönt. Bland proteinet finns det bland annat lax, korv och mört fläsk att välja på.

Detta matpyssel håller en road hela tiden. Det är gott, det känns annorlunda och det mättar.

mousserande saké

Restaurangen är väldigt bra på saké. De har till och med tagit fram en egen saké och de har också en sakésommelier. Jag provade en mousserande saké innan maten. Det kändes annorlunda och smakade väldigt gott. Det verkar som att TAK endast hade en sort porlande saké, den heter Ninki-Ichi. Jag fick samtidigt veta att mousserad saké är en ganska ny sorts dryck, även i Japan.

Restaurang Tak temaki Restaurang Tak brunch ris med flera sorters sesamfrö

Riset med sju sorters sesamfrön. Fantastiskt gott.

fin hållare för tandpetare

Förutom maten så är det många detaljer som bidrar till en härlig upplevelse. Vem blir inte glad av den här stenugglan som ruvar på ett gäng tandpetare?

matchaglass med yuzukola

Som avslut serveras det dessert. Det blir japanska pannkakor med matchaglass, rostad vit choklad med miso- och yuzukola. Ett smarrigt avslut som smakmässigt pendlar mellan gränsen till det riktigt riktigt sura, och det lagom söta. Passar perfekt till bryggkaffet.

 

Pris för brunch på restaurang TAK

Brunchen serveras på lördagar från klockan 11.30 och kostar 295 kr. Priset inkluderar även dessert.

Här kan du hitta mer info och bilder på TAKs inredning.
För att boka bord och se TAKs menyer kan du besöka deras sajt.

Eat Sweden – köp boken med rabattkod

Den populära restaurangboken Eat Sweden har hunnit få flera syskon under åren. Jippi! Säger jag som älskar att gå ut och äta. Boken ger dig en varmrätt gratis när ni går två personer och äter på restaurang. Längst ner hittar du rabattkod för alla böcker!

Nu finns det böcker för både Skåne, Göteborg, Stockholm och Helsingfors. Stockholm har till och med fått två böcker i år! Den senaste är Vegoinriktad. Hur bra?

Eat Sweden Rabattkod Stockholm Vego

Eat Sweden Stockholm rymmer dessa tolv restauranger: 39Wäst, Bistro Rigoletto, Bistroteket, Bockholmen, Grappa Matsal & Bar, Hobo, Paraden, Teaterbrasseriet – Grand Central, Två små svin, Urban Deli, Vinköket, Växthuset.

Flera av krogarna serverar väldigt god mat. Här under ser du några av krogarna som jag gillar.

Jag tycker att böckerna är en perfekt present att ge bort. De funkar lika bra att ge på Fars dag som på julafton, Alla hjärtans dag, födelsedagar, inflyttningsfesten… eller när man inte har någon aning om vad man ska köpa i present.

Pilgrimsmussla med kantareller Restaurang Bockholmen

En ljuvlig förrätt med pilgrimsmussla och kantareller, på restaurang Bockholmen. Det är en väldigt mysig restaurang, belägen på ön Bockholmen. Sommartid när uteserveringen är öppen är det magiskt vackert att sitta där och blicka ut över vattnet och känna doften av grillad mat.

omelett restaurang Paraden Stockholm

Denna omelett är från en lunch på restaurang Paraden. Fantastiskt krämig. Till den serverades pommes frites och en sallad.

Bok Spa Sweden rabattkodKiviks hotell och konferens rabattkod

Nyhet: SPA – Gå två för en

Som om detta inte vore nog så har det faktiskt kommit en SPA-bok. Yep, en bok som ger dig och en vän möjlighet att tillsammans få njuta av SPA till priset av en. De anläggningar i Sverige som erbjuder besök är: Blue SPA, Centralbadet, Falkenberg Strandbad, Kiviks Hotell, Sankt Jörgen Park, Scandic Star SPA, Select Collection SPA, Skansen Spa, Sparadiset (Malmö och Stockholm), Torekov Spa, Upper House och Varbergs Kusthotell.

 

Eat Sweden rabattkod

Om du beställer valfri bok på eatsweden.se eller SPAsweden.se får du 50 kr rabatt med rabattkoden RS50. Ange koden i kassan. Alla böckerna kostar 395 kr i ordinarie pris och skickas fraktfritt.

Rator – Restaurangrejtings av folk som du litar på

Hur många gånger har du inte hamnat på en sajt med tusentals restaurangrejtings av okända personer? Det är i så fall dags att spana in mobilappen Rator. Det är en app för restaurangrejtings från dina vänner. Appen ger dig recensioner av restauranger från personer som just du litar på.

Rator rejta restauranger

Idén med Rator bygger på att du väljer vilka personer som du vill följa via appen. Det kan vara kända kockar eller dina vänner. Resultatet blir att du endast kommer att se deras omdömen och recensioner. Skaparna av appen Rator heter Hans och Per Gunnarsson. Till vardags jobbar de som managementkonsulter, medan de på fritiden flitigt besöker många olika restauranger.

Just nu finns appen bara för iPhones och den rymmer för tillfället bara restauranger i Stockholm. Här hittar du Rator i App Store.

 

Populäraste restaurangerna i Stockholm

Enligt Rators topplista – baserad på ett antal utvalda kockars egna rejtings – är Bar Nombre, Jim & Jacob och Kagges några av Stockholms hetaste restauranger just nu.
Jag tycker själv att Jim & Jacob är en mysig liten restaurang som lagar väldigt god mat. Därför kan jag förstå att restaurangen hamnat i topplistan.

Svensk finalist i S. Pellegrino Young Chef awards 2018

Svenske Anton Husa är skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S. Pellegrino Young Chef 2018.

Tävlingen syftar till att lyfta och utveckla unga kockar samt förbättra fine dining runt om i världen. För att delta får man inte vara över 30 år. Kockarna ska även ha minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som kock, souschef eller linjekock.

Anton Husa finalist i S. Pellegrino Young Chef Awards 2018

Semifinalen avgjordes i tisdags på Aveqia i Stockholm där de tävlande fick tillaga sina rätter. På kvällen korades Anton som regionsvinnare under en galamiddag på Fotografiska. Anton Husa från Upper House Dining i Göteborg är regionsvinnare och finalist.

Tävlingen delas upp i 21 regioner som alla arrangerar en semifinal med tio tävlande. Den stora finalen går sedan av stapeln i Milano i juni 2018.

Alla tävlande har ansökt till tävlingen med en signaturrätt som har utvärderats.

S. Pellegrino mineralvatten på galamiddag på Fotografiska

S. Pellegrino Young Chef är en tävling initierad av varumärket S. Pellegrino. Tävlingen har kommit att bli en av de mest prestigefyllda kocktävlingarna, för unga kockar.

Av de två svenska kockar som lyckats ta sig till årets semifinal fick båda en finalplacering. Anton vann och Ida kammade hem tredje placeringen. Ida är kock på Mister French i Stockholm, en restaurang som jag skrivit om tidigare här. Mycket goda middagsrätter, bland annat denna fantastiskt goda tonfisktartar.

Anton Husa Leek coated cod Foto Niklas Veenhuis

Antons rätt var ”torsk med purjolöksfjäll”. Rätten består av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion
serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse. Den ser helt fantastisk ut! (Fotot är taget av Niklas Veenhuis).

 

Vilka delar bedömer juryn i S. Pellegrino Young Chef?

Varje semifinalists rätt bedöms baserat på tävlingens ”fem gyllene regler”. Dessa är: ingredienser, färdighet, innovation, utseende och
budskap.

Juryn bestod av representanter från Skandinavien och Baltikums absoluta kockelit.
Skandinavien: Tom Sjöstedt från Sverige, Nikolaj Skadborg från Danmark, James Maxwell-Stewart från Norge och Henri Alen från Finland.
Baltikum: Janis Zvirbulis från Lettland, Egidijus Lapinskas från Litauen och Andrus Laaniste från Estland.

Rödbetstartar med pepparrotskräm och krasseolja

Jag som grönsaksälskare och uppvuxen på råbiff gick fullkomligt igång på denna rödbetstartar. Bara ordet i sig, rödbetstartar, väckte nyfikenheten direkt. Smaklökarna fick sig en helt ny upplevelse och succén var ett faktum. Jag kan inte ta åt mig äran för denna rätt. Bakom receptet står Gustav Onnermark, head chef på Haymarket, där jag smakade hans rödbetstartar för första gången. Oh My!

vegetarisk tartar med rödbetor och pepparrot

Med en rödbetstartar är det inte längre svårt att bjuda vännerna på en vegetarisk råbiff. Visst är den vacker?

Rödbetstartar med pepparrotskräm och krasseolja

Rödbetstartar med pepparrotskräm och krasseolja

 

Rödbetor – ingredienser

4-5 rödbetor
Vatten
Salt

Gör så här:
Skala och klyfta rödbetorna. Lägg i vakuumpåse med 2% saltlag och baka i ångugn på 82 grader till en kärntemperatur på 82 grader.
Om du inte har vakummaskin och ångugn kan du koka rödbetorna i en kastrull med saltlagen. Försök hålla en temperatur kring 80-90 grader. Kyl ned betorna och mal genom en köttvarn (eller hacka fint).

 

Pepparrotskräm – ingredienser

3 dl gräddfil
Färsk pepparrot
Salt

Gör så här:
Häll gräddfil i ett kaffefilter och låt hänga i ett par timmar tills den har blivit riktigt tjock. (Det brukar funka bra att placera en tratt i en kanna och kaffefiltret i tratten). Smaka upp med riven pepparrot och salt. Låt krämen dra över natten i kyl. Passera genom en finmaskig sil.

 

Kruditéer – ingredienser

Silverlök
Polkabetor
Gulbetor

Gör så här:
Skala silverlök, små polkabetor och gulbetor. Skiva dem så tunt som möjligt på mandolin. Separera skivorna och lägg i tre skålar med isvatten i ett par timmar. Ta ur och låt torka på hushållspapper innan servering.

 

Friterad silverlök – ingredienser

Silverlökar
Maizena
Frityrolja

Gör så här:
Skiva silverlöken i tunna ringar. Vänd lökringarna i maizena och fritera dem i 140-gradig olja tills de blir helt krispiga. Lägg upp på hushållspapper. Salta. Låt lökringarna ligga en stund på pappret så att överflödig olja får rinna av.

 

Krasseolja – ingredienser

Färsk spenat (en näve)
0,5 liter rapsolja
2 askar smörgåskrasse  

Gör så här:
Blanchera spenaten i kokande vatten i ca 40 sekunder. Chocka spenaten direkt genom att lägga den i isvatten. Lägg spenaten i en handduk och pressa ur all vätska. Mixa spenaten med rapsolja och klippt smörgåskrasse i ca 5 minuter i en mixer. Sila genom silduk eller kaffefilter.

 

Vid servering – ingredienser

färsk pepparrot
färska örter

Gör så här:
Blanda rödbetstartaren med lite kapris och krasseolja och arrangera på tallrikar. Ringla generöst med pepparrotskräm runt om. Arrangera kruditéer, friterad silverlök och blandade blad och örter över (t.ex vattenkrasse, amarant, mache).
Ringla över lite krasseolja och strö över lite flingsalt. Avsluta med att toppa med lite färsk finriven pepparrot.

 

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm