Tapenade – smarrig och snabbfixad röra med oliver

En god tapenade kräver sina oliver. Väljer man fel sort kan röran smaka bittert eller tråkigt. Det gäller så klart för all matlagning och råvaror. Dock blir det extra tydligt i en röra som innehåller väldigt få ingredienser. Särskilt som i etta fall där oliverna är den huvudsakliga smakbäraren. Nej, det går inte att fuska sig till en bra tapenade!

Jag använder gärna kalamonoliver till min röra. Fontana har dessa på burk, urkärnade och klara. Du hittar de jag använder här: kalamonoliver. Men välj den olivsort som du tycker extra mycket om, då kommer du att få ett gott resultat.

olivröra med kapris på salta kextapenade med kalamonoliver tapenade på svarta oliver och kapris

Tapenade med oliver och kapris

Ingredienser:
130 g kalamonoliver (nettovikt)
22 g kapris i lag (cirka en halv kryddburk)
2 vitlöksklyftor
1/2 msk olivolja
1 krm salt

 

Gör så här:

Lägg oliver och kapris i en sil så att de får rinna av ordentligt. Lägg sedan över i en bunke.

Pressa i vitlöken och häll i olivolja. Mixa grovt. Smaka av röran med salt.

Servera röran på små salta kex eller små toasts. Garnera gärna med smörgåskrasse.

Churro House – nyöppnat ställe med churros i Stockholm

Churros, churritos och churrobites! På lördag slår Churro House upp dörrarna till vad som väntas bli ett litet churrosmecka i centrala Stockholm.

I ett halvår har teamet bakom övat och experimenterat med både deg och maskiner. Resultatet är grymt. Faktiskt de mest krispiga churros som jag har smakat. Det är dessutom enastående att krispigheten består i några timmar efter tillagningen.

churros i stockholm

fyllda churros

Churritos är de små churrosvarianterna. De är fyra centimeter långa och det är perfekt att dela en skål med såna med sin bästa vän. Ingen risk för dubbeldippning när de är så små! Churrobites är små churros med söt fyllning. Goda och perfekta att äta när man är på språng och sötsuget knackat på.

Churrosen smakar absolut bäst när de äts färska, alldeles nyfriterade.
fritera churros

Så här ser de långa churrosen ut i rått tillstånd, strax innan de sänks ner i den heta oljan. De är hela 23 cm långa. Tack vare att de är så smala så blir de extra krispiga.
När churrosen är klara väljer man att få dem pudrade med socker, socker & kanel, vaniljsocker – eller utan något. Dippsåser finns det flera stycken att välja på. Bland annat Dulce de leche, mörk choklad, nutella och arequipe. Churros innehåller gluten, och än så länge har inte Churro House något glutenfritt alternativ i churrosväg, däremot erbjuds färsk frukt.

long and thin churros

churros at Churro House in Stockholm

Priser på Churro House

Initialt kommer priserna att ligga på cirka 49 kr för 6 st långa churros. Motsvarande mängd i mindre churritos fyller en skål. Dippsås kommer att kosta runt 15 kr. Det är som sagt priser som kommer att gälla initialt, troligtvis blir de justerade efter ett tag.

Churro House planerar även att ha gratis wi-fi i lokalerna.

 

Om Churro House

Churro House ligger nästan i hörnet Sveavägen/Tegnérgatan. Bara ett stenkast bort från Rådmansgatans tunnelbaneuppgång. Lokalen har två rum där man kan sitta och det ryms runt 20-30 personer. Det finns även en gästtoalett, vilket känns viktigt att poängtera med tanke på alla caféer i Stockholm som inte har det.

På sommaren kommer det även att finnas en uteservering. Churro House satsar även mycket på kaffe. Det finns både espresso och bryggkaffe att välja på.

Personerna bakom Churro House är Anylu Figueras och Jörgen Nilsson. Mer info om Churro House hittar du på deras Facebooksida.

Köttfärs- och vitkålspanna – mustig och god vardagsmiddag

En mustig köttfärs- och vitkålspanna piffar till vilken vardagsmiddag som helst. En perfekt rätt att laga när man har en del vitkål över. Lite rårörda lingon i tillför härlig syra och smak. Fantastiskt gott!

mustig köttfärs- och vitkålspanna vitkålspanna med svamp och rårörda lingon

Mustig köttfärs- och vitkålspanna med rårörda lingon

5 portioner

 

Ingredienser:
700 g kokpotatis
225 g frysta lingon
1/2 dl socker
250 g champinjoner
400 g vitkål
100 g gul lök (ca 1-2 lökar)
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk buljongpulver alt. 1 tärning (köttbuljong)
1,5 msk timjan
1 msk kinesisk soja
smör till stekning
salt
svartpeppar från kvarn

 

Gör så här:

Tina lingonen och blanda med socker i en skål. Mosa lingonen lätt med gaffel mot skålen.

Skala och koka potatisen.

Skär champinjonerna i kvartar. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen på hög värme i fyra minuter. Tillsätt cirka 1 msk smör, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar från kvarn. Stek ytterligare en minut medan du rör om lite. Lägg svampen åt sidan.

Strimla vitkålen och hacka löken. Smält lite smör i pannan och tillsätt tomatpuré, vitlöksklyftor, lök och vitkål. Bryn på medelhög värme i 5 minuter. Tillsätt nötfärsen och låt bryna i 5 minuter till.

Tillsätt grädde, mjölk, timjan, buljongpulver eller buljongtärning, kinesisk soja, 1 1/2 tsk salt och 1 tsk svartpeppar från kvarn. Låt puttra i cirka 6 minuter på medelvärme. Rör ner en tredjedel av de rårörda lingonen och all svamp. Låt blandningen bli varm, det tar någon minut.

Servera pannan med potatisen och rårörda lingon.

 

Denna köttfärs- och vitkålspanna håller i kylen i 2-3 dagar. Det går också bra att frysa in rätten.

Casino Cosmopol – färska fruktdrinkar och stora burgare

För ungefär ett halvår sedan började Casino Cosmopol att servera lunch på vardagar. Det har varit hyfsat fullsatt under lunchtid sedan start.

I samarbete med Svenska Spelsajter, en sajt som samlar info om olika onlinespel och har som ambition att på ett tydligt sätt informera om bästa casino på nätet, gick jag och testade deras mat för att se hur bra den egentligen är.
Mina tankar kring mat på casino har tidigare inte varit särskilt höga.

alkoholfri drink Casino Cosmopol

Det som överraskade mig mest var både den alkoholfria drinken gjord på färsk frukt, och salladsbuffén. Inte för att det var någon stor salladsbuffé, men utbudet kändes spännande. Inte ett blad isbergssallad så långt ögat kunde nå. Grönsalladsmixen var en sån där roligare mix med olika sorters sallat.

Både köket och alla barerna på Cosmopol är KRAV-certifierade på basnivå.

Mangopassion heter den goda drinken som består av bland annat färsk ananas, mango, passion och banan. Kostar 59 kr.

burgare Casino Cosmopollunch Casino Cosmopol

Burgartallriken består av en grillad burgare med bacon och sallad, en god chipotledressing, coleslaw och rejält med pommes. Köttet är certifierat Anguskött (kontrollerat att det är renrasig nötkreatur med stamtavla). Det går att få glutenfritt bröd till burgaren. Övriga rätter brukar gå att lösa för glutenallergiker också. Köttet smakar gott och det är en redig burgare. Just denna vecka var det svampsoppa till förrätt, den smakade helt ok. Inget som stack ut, men den var väldigt krämig.

mat Casino Cosmopol

Bra mix av grönsallad och roliga alternativ som marinerade rovor, mograbieh couscous (pärlcouscous), linser och bönor.

drinkar Casino Cosmopol

Lunch på Casino Cosmopol – bra att tänka på

Lunch serveras alla vardagar mellan kl. 11.30-14.00.

Cosmopol tar alltid ut en entréavgift för alla besökare. Ordinarie entrépris är 60 kr, men lunchtid betalar man 130 kr och då ingår en dagens rätt. Vill man beställa en rätt från a la carte menyn (burgare eller Caesarsallad) så betalar man hel enkelt mellanskillnaden.

I lunchen ingår även soppa, bröd, salladsbuffé, kaffe eller te samt kaka. Varje dag finns det tre dagens rätter att välja på, samt de två som erbjuds från a la carte menyn.

Restaurangen har 80 platser och det brukar vara ganska fullt under luncherna. Det brukar gå rätt lätt att få plats ändå, men tipset är att boka bord om man vill vara på den säkra sidan.

 

Entréavgift

I entréavgiften ingår en dagsbiljett eller medlemskap i ett år. Ja, du läste rätt. För samma pris som inträde för en dag kan du välja att istället få fri entré i ett år. Jag blev lite förvånad och frågade varför de inte bara erbjuder alla gäster fri entré/medlemskap i ett år automatiskt. Det visade sig att många gäster faktiskt inte vill få ett årsmedlemskap, även om de vill komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

Bra att veta är att alla besökare på Casino Cosmopol måste registrera sig, visa godkänd ID-handling och bli fotograferade. Uppgifterna inklusive foto sparas i fem år efter ens sista besök. Sedan raderas de.

Rostad rödbetssoppa – enkelt, gott och väldigt vackert

Det här är en underbart god rödbetssoppa som också är väldigt vacker att servera. Soppan får en extra smakpiff då rödbetorna rostas innan de blandas i soppan. Soppan passar väldigt bra att serveras  tillsammans med ångbakat bröd med oregano. Recept på ett gott ångbakat bröd hittar du här: Ångbakat bröd med oregano.

enkel och matig rödbetssoppaRostad rödbetssoppaIMG_2184

Rostad Rödbetssoppa

4 portioner

Ingredienser:
500 gram rödbetor
1/2 vitlök (cirka 6 klyftor)
2 potatisar
1 gul lök
8 dl vatten
1 buljongtärning
1 1/2 dl grädde eller crème fraîche
Salt
Svartpeppar
Timjan

Till servering:
Crème fraîche

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Använd gärna tunna plasthandskar så slipper du bli röd om fingrarna.

Fördela rödbetsbitarna på en oljad ugnsplåt, salta och strö över timjan. Lägg även den halva oskalade vitlöken på plåten. Rosta i cirka 20 minuter tills rödbetorna är mjuka.
Skala och hacka den gula löken. Skala potatisarna och tärna dem.

Fräs löken i olja i en kastrull tills den blir mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt vatten, buljong och potatis. Koka tills potatisen blir mjuk. Tillsätt de rostade rödbetorna. Skala den rostade vitlöken och tillsätt den i soppan.

Mixa soppan slät, eller så att det blir små bitar kvar.
Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och timjan.

Servera med crème fraîche vid sidan av och ett gott bröd.

 

Receptet är skapat av Eveline och Amanda bakom bloggen Våra oköttsliga lustar.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm