Currykyckling med ugnsrostad broccoli – barnvänligt och gott

Kyckling med curry är “nam nam kyckling” enligt min tvååring. Den är saftig, kryddad med goda smaker utan att det blir för starkt. Sonen hade lätt kunnat äta denna currykyckling flera dagar i veckan. Det är dessutom en rätt som lagar sig själv i ugnen, perfekt för den upptagna familjen. Det behövs bara kokas lite ris till. Ugnsrostad broccoli är riktigt gott, och enkelt att göra. Det är däremot något som brukar gå mindre bra hem hos sonen.

IMG_7473

currykyckling middag till barnIMG_7497

Currykyckling med rostad broccoli

4 portioner 

Ingredienser kyckling: 
ca 600 g färsk kycklingfilé (jag använder Kronfågel)
1 msk curry
2 msk olivolja
2 tsk timjan
1 msk honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

 

Ingredienser broccoli: 
1 broccoli
2 msk olivolja
1 krm salt

 

Kyckling – gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Blanda curry, olivolja, timjan, honung salt och svartpeppar i en bunke. Dela varje kycklingfilé i två delar på längden. Lägg filéerna i bunken och vänd runt bitarna så att de täcks ordentligt av marinaden. Lägg kycklingen på plåten.

 

Broccoli – gör så här:

Blanda olivolja och salt i en bunke. Skär broccolin i mindre bitar och lägg ner i bunken. Vänd runt så att oljan täcker broccolin. Lägg över broccolin på plåten vid sidan av kycklingen.

Ställ in plåten i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Kycklingen ska ha en innertemperatur på 70 grader för att behålla saftigheten.

Servera med nykokt basmatiris.

Bondkakor – gyllene, knäckiga och sega på samma gång

Det är en lyx att ha en burk fylld med hembakade kakor. Bara att ta fram till kaffet när lusten faller på, eller när det oväntade besöket plingar på. Små gyllene bondkakor är en klassiker som alltid funkar. Det här receptet får kakorna att bli både knäckiga och sega på samma gång. Godast blir de när de blir så där perfekt gyllenbruna. Det gäller att passa kakorna noga när de står i ugnen, så att de får den fina färgen.

knäckiga sega bondkakorgodaste bondkakorna

Gyllene bondkakor

 

ca 40-50 stycken 

Ingredienser: 
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten
1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl hackad mandel eller mandelspån

 

Gör så här:

Ta ut smöret i god tid så att det blir rumsvarmt.

Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp.
Rör ihop bikarbonaten med vattnet, vispa ner det i bunken och blanda ner mjölet. Vispa en kort stund och sluta vispa så fort degen blir smulig. Tryck ihop degen med händerna så att det blir en stor degklump.
Dela degen i två delar och forma dem till rullar, ca 4-5 cm i diameter. Vira in rullarna med plastfolie och lägg i kylen i ca 2-3 timmar. Det går bra att rullarna ligger längre också (exempelvis över natten).

Sätt ugnen på 200 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Skär rullarna i 4-5 mm tjocka skivor, använd en vass kniv. Lägg kakorna på plåtarna. De växer inte så mycket i ugnen, så du behöver inte ha stora avstånd mellan kakorna. Eventuellt kan du trycka till dem lite lätt så att de blir något plattare, men tryck inte för mycket, då spricker degen!

Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 min. Kakorna ska bli gyllenbruna och det gäller att bevaka dem så de inte bränns.
Låt kakorna svalna på galler.

Fruktsallad i regnbågens färger – snygg och enkel dessert

Gillar du också fruktsallad, med lite mer spännande frukter än banan och äpple? Gör denna ljuvligt goda fruktsallad i regnbågens färger. Den är både supergod och väldigt snygg. Lägg gärna frukten i snygga mönster så blir det något trevligt att titta på. Denna sallad går hem bland både vuxna och barn. Det bästa är att du inte behöver blanda den, så kan alla även ta av den frukt som de gillar mest.

färgstark fruktsallad för barn och vuxnafruktsallad i regnbågens färgerfruktsallad som regnbågen

Fruktsallad i regnbågens färger

4 personer 

 

Ingredienser: 
100 g färska hallon
100 g physalis
1 honungsmango
2 kiwi
100 g blåbär
150 g lila vindruvor (ekologiska)

OBS! Mängden frukt kan du variera, angiven mängd är det som jag använde på fatet ovan. 

 

Gör så här:

Skölj och skär physalisen i kvartar. Skala och tärna mangon. Skala och tärna kiwi. Skölj och skär vindruvorna i halvor.

Lägg frukterna snyggt i ordning på ett fat. Börja med hallon, sedan physalis, mango, kiwi, blåbär och till slut vindruvorna. Servera med god vaniljglass och cava.

 

Dryck:

Cava passar fint till fruktsallad och det är extra roligt att servera det ur en lika färgglad flaska som salladen. Cavan som vi serverade heter True Colours och säljs på Systembolaget. Smaken är frisk och fruktig med inslag av citrus.

Fransk potatissallad med majrova och friterad kapris

En stor favorit bland mina potatissallader är just denna! En fransk potatissallad med majrova och friterad kapris. Mumma! Det blir så otroligt gott när man rostar potatisen och majrovan i ugnen. Jag gillar också att göra mindre bitar av rotfrukterna, så att de blandar sig bättre.

Vill du prova några andra potatissallader finns det två toppenrecept till: Krämig potatissallad med färskpotatis och Potatissallad med parmesandressing.

somrig potatissallad med kapris

fransk potatissallad med friterad kapris

potatissallad med morot och majrova

Fransk potatissallad med majrova och friterad kapris

4 portioner 

 

Ingredienser potatissallad:
1 kg kokpotatis alt. färskpotatis 
2 majrovor
3 morötter
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2-3 msk olivolja
1 tsk salt
1 burk kapris
Rapsolja till fritering

 

Ingredienser dressing:
1 kruka gräslök
1 msk vitvinsvinäger
2 dl matyoghurt
1 msk torkad dragon
1 msk dijonsenap
svartpeppar från kvarn
1 tsk salt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala majrovor, morötter och potatis (om du använder färskpotatis behöver du bara skrubba, inte skala den). Skär allt i ca 2×2 cm stora tärningar.

Häll olivoljan i en stor skål. Blanda ned timjan, rosmarin och salt. Lägg i rotfruktsbitarna och rör runt så att alla bitar täcks med oljan. Lägg över allt på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in plåten högt upp i ugnen och tillaga i 20-25 min, eller tills rotfrukterna är klara och fått fin färg.

Friterad kapris: Lägg kaprisen i en sil och låt rinna av ordentligt. Gärna ca 30 minuter. Hetta upp rikligt med rapsolja (eller annan neutral olja) i en stekpanna och fritera kaprisen i några minuter, tills den blir krispig. Låt kaprisen rinna av på hushållspapper, ända tills servering.

 

Dressing: Finhacka gräslöken och lägg i en salladsskål. Blanda ner matyoghurt, dragon, dijonsenap, vintvinsvinäger och salt. Smaaka av med lite nymald svartpeppar

Vänd ner de rostade rotfrukterna i salladsskålen. Vänd runt försiktigt så att de blandas med dressingen. Toppa med friterad kapris.

 

Servera gärna potatissalladen till rostbiff eller grillad kyckling.

 

Krämig kycklinglasagne med timjan och zucchini

En riktigt krämig kycklinglasagne och ett gott rödvin kan göra underverk. Färsk kycklinginnerfilé, svensk fågel så klart, lite timjan, lite yoghurt, vitlök, sambal… och du är nästan i mål.

Lite förberedelser krävs, men ett glas rött (minst) till kocken som rör i grytorna så går allt som en dans. Räkna med 40-45 minuter med alla förberedelser. Du hinner dessutom ta hand om disken och fixa en schyst grönsallad medan lasagnen gottar till sig i ugnen. Perfekt vardagsmiddag.

Krämig kycklinglasagne och Drostdy-Hof

Matchande rödvin till denna rätt: Drostdy-Hof Cape Red Shiraz Merlot. Vinet är gjort på druvorna Shiraz och Merlot, det doftar och smakar bär och har inslag av färska örter. En riktigt god kombo, krämig kycklinglasagne och ett glas bärigt rödvin.

Krämig kycklinglasagne

kycklinglasagne med timjan och rödvin

Krämig kycklinglasagne med timjan och zucchini

4-5 portioner 

 

Ingredienser:
200 g färska lasagneplattor
1 röd paprika
450 g (ca) Kronfågel kycklinginnerfilé
1 bananschalottenlök
1 zucchini
400 g pizzasås (jag använder Mutti)
75 g riven västerbottensost
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
1 1/2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk sambal oelek
1 dl turkisk yoghurt
olivolja till stekning

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Tärna zucchinin och paprikan. Skär bananschalottenlöken i tunna skivor. Skär kycklinginnerfilén i mindre bitar.
Hetta upp olja i en traktörpanna eller stekgryta. Lägg i grönsakerna och pressa i vitlöksklyftorna. Stek på hög värme i 4-5 min. Lägg över grönsakerna på ett fat.

Häll i en matsked olivolja i samma panna. Stek kycklingen på hög värme med timjan, paprikapulver och salt i 2-3 min. Lägg i de stekta grönsakerna i pannan. Tillsätt sambal oelek, pizzasås och turkisk yoghurt. Låt det hela sjuda i ca 3-4 min.

Smörj en ugnsform (ca 20×30 cm). Varva kycklingröran med lasagneplattor. Börja med kycklingröra, sedan plattor. Det översta lagret ska vara kycklingsås. Toppa sedan med riven Västerbottensost.

Skjutsa in formen högt upp i ugnen och gratinera i ca 18-20 min.

 

Servera lasagnen med en god grönsallad.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm