Thailändska rötter – årets tema på Sommarsalongen på Esperanto

När Sayan Isaksson experimenterar i köket skapas magi. Denna gång är inget undantag. Snart är det dags för Sommarsalongen, Esperantos årliga sommar Pop-Up.

Årets tema går under namnet ’Thailandish Roots’. De thailändska rötterna har Sayan i blodet. Han är både född och adopterad därifrån. Men landet har Sayan besökt endast vid ett tillfälle, och då fick han laga lunch åt det thailändska kungaparet.
Det känns rätt avväpnande att höra Sayan berätta om sina tankar kring sin tolkning av den thailändska maten. Han säger att han har skapat maten på det sätt som han tror att den hade kunnat serveras i Thailand. Efter en provsmakning av delar på menyn bryr jag mig knappt ifall maten hade passat bra i Thailand eller inte. Det enda jag vet är att det smakar fantastiskt. Magi är rätta ordet.

rökta vaktelägg marmorerade i svart te

Lättrökta vaktelägg marmorerade i svart te och fisksås. Så vackra och så krämiga.

Endiveblad fyllda med hummus smaksatt med Mussamancurry

Röda Endiveblad fyllda med en röra på kikärtor och Mussamancurry. Vackraste tilltugget.

Kolgrillade kycklingvingar med skaldjurssocker

Kolgrillade kycklingvingar, rubbade i skaldjurssocker. Skaldjurssocker har en väldigt speciell doft, akta känsliga näsor.

IMG_8583

Tomater och thaibasilika i färsk kokosmjölk. Smakar helt ljuvligt.

Prawncrackers med chilisylt

Prawncrackers med köttig chilisyt. Oemotståndligt gott!

fermenterad fläskkorv med svart vitlök

nterad fläskkorv från Ubon, svart vitlök som tillbehör.

Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka

Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka. Vilken enastående kreation.

fyllda bananblad i sommarsalongen på esperanto

Bananblad fyllda med ris, torkade havskräftor och djungelcurry.

Rätterna från à la carte menyn är lekfulla och sofistikerade på samma gång. Tanken med Sommarsalongen är att bryta ut från vardagen på Esperanto genom att tolka ett visst tema eller en matkultur.

Bland restaurangens alla utmärkelser finns fortfarande stjärnan i Guide Michelin kvar. Det är nu tolfte året i rad som restaurangen har behållit sin stjärna. Sayan Isaksson har dessutom fått tillaga Nobelmiddagen två år i rad. Första gången var 2015 och då var det 1350 sittande gäster.

 

Sommarsalongen på Esperanto – Priser och bokning

Priserna kommer att ligga på ungefär samma nivå som förra året. En rätt kostade då mellan ca 65-250 kr, beroende på vilken typ av rätt det var. Gästerna rekommenderas att äta ca 3-4 salta rätter och en dessert per person. Rätterna är gjorda så att man kan vara fler personer som delar. Prisnivån ligger långt under Esperantos ordinarie priser, men då är det också en annan typ av matlagning och rätter.

Bordsbokningen är öppen från den 18 maj. Det kommer att finnas två sittningar för upp till 16 personer per kväll. Sommarsalongen håller öppet tisdagar till lördagar från den 26 juni till den 28 juli. Mer information om Sommarsalongen och bokning hittar ni på restaurangens sajt.

 

Restaurangen ligger på tredje våningen i gamla Jarlateatern. Sommarsalongen tar plats i loungen, precis utanför Esperantos matsal. Alla gäster sitter samlade runt ett gemensamt långbord. Det är samma bord som syns på bilderna.

God knäckebrödsmacka på Leksands ekologiska trekantsknäcke

En ekologisk knäckebrödsmacka med söta färgglada tomater och timjan, det är ett lyxigt mellanmål. Leksands ekologiska knäckebröd lanserades först som stora klassiska runda kakor med hål i mitten. Och nu har de kommit i trekantsformat, perfekt för utflykten om man vill ha ett litet knäckepaket med sig.

Trekantsknäcket är precis som de stora kakorna, bakat på svensk KRAV-märkt råg, vatten från egen källa, rågmalt, jäst och salt. Det bakas utan några tillsatser, efter ett familjerecept som kommer från gammelfarmors mormor Karin. Hon började baka knäckebröd redan på 1800-talet. Det är en klassiker som håller än idag. Tänk så många som njuter av gott knäckebröd till sillen på midsommar, eller till skinkan på julafton.

knäckebrödsmacka Leksands ekologiska

färgglad och god knäckebrödsmacka

Leksands ekologiska trekantsknäcke

Smarrig tomatmacka knäckebröd

En färgglad knäckebrödsmacka med tomat

 

Du behöver:
Leksands ekologiska trekantsknäcke
Några små färgglada tomater i olika färger
Färsk timjan, några kvistar
Rapsolja
Havssalt
Svartpeppar från kvarn
ev. lite smör att bre på mackan

 

Gör så här:

Bre knäcket med smör, om du vill.
Skölj och skär de små tomaterna i tunna skivor. Lägg tomatskivorna på knäcket i ett fint mönster.
Plocka av bladen från timjankvistarna och strö över tomaterna. De spädaste timjankvistarna kan du lägga hela på mackan.
Skvätt lite rapsolja över tomaterna, sprinkla över havssalt och nymalen svartpeppar.
Klart att äta!

Sparkling rosé – sommarens stiligaste bubbel kommer från Italien

Förra våren skrev jag om den absolut snyggaste och då nylanserade vinflaskan, Freixenet Prosecco. Den var inte bara vacker utan hade även ett riktigt gott och bubblande innehåll. Så gott att vi serverade det på vårt bröllop till välkomstminglet. Nu har det kommit en uppföljare. Ett laxrosa italienskt bubblande rosévin. Härlig färg, jag vill bara sträcka mig efter flaskan så fort jag ser den. Rosévin har en förmåga att spä på positiva sommarkänslor. Hade rosévinet lanserats samtidigt som Proseccon hade vi definitivt serverat det till desserten på vårt bröllop.

Italian rosé Freixenet

Freixenet Italian sparkling rosé

mousserande rosévin

Freixenet Italian Sparkling Rosé, som bubblet heter, passar riktigt bra till små snittar med skagenröra och till gräddiga hallonbakverk. Än så länge finns vinet endast i beställningssortimentet på Systembolaget, här är direktlänk.

 

Om Freixenet Italian Sparkling Rosé – laxrosa bubbligt rosévin

Freixenet Italian Sparkling Rosé (nr 72739) är ett extra torrt bubblande vin. Det luktar fräscht och fruktigt. Smaken är både fruktig och blommig med toner av citrus. Vinet består av druvorna Glera (85%) och Pinot Noir (15%).

En flaska kostar 99 kr.

 

Sesam- och wasabistekt torsk med risnudlar och sojasås

Denna rätt är perfekt när du vill lyxa till det i vardagen och samtidigt har ganska lite tid. Sesam- och wasabistekt torsk är fantastiskt gott och lite kryddstarkt. Det tar cirka 30-40 min att laga. Själva hackandet tar längst tid, så är ni två så går det garanterat snabbare.

torsk med wasabi och sesam och pak choi

wasabistekt torsk med pak choi

sesam- och wasabistekt torsk

Sesam- och wasabistekt torsk med risnudlar och sojasås

4 portioner 

Ingredienser:
550-600 g färsk torskrygg
1 tsk salt
2 msk wasabi- och sesamkrydda (Santa Maria har färdig kryddblandning)
125 g salladslök
300 g Pak choi
1 röd chili
25 g fryst ingefära
2 msk japansk soja
1 msk ketchup (kan ersättas med tomatpuré och en liten skvätt honung)
1 vitlöksklyfta
2 tsk socker
1 tsk sambal oelek
1 tsk ättiksprit (12%)
3-4 msk rapsolja

Risnudlar, 4 portioner

 

Ingredienser sojasås: 
1 dl crème fraiche
2 tsk japansk soja
1 vitlöksklyfta
salt

 

Gör så här:

Börja med att göra sojasåsen. Blanda crème fraiche, soja och pressad vitlök i en skål. Smaka av med lite salt. Ställ i kylen till servering.

Förbered sedan dressingen till rätten. Blanda den frysta ingefäran med ketchup, 2 msk japansk soja, socker, sambal oelek, ättiksprit och en pressad vitlöksklyfta. Ställ åt sidan.

Skiva salladslöken och chilin tunt. Skär Pak Choi grova bitar. Lägg åt sidan.

Koka risnudlarna.

Skär torskryggen i cirka 3×3 cm stora bitar. Krydda bitarna med 1 tsk salt och 2 msk wasabi- och sesamkrydda. Hetta upp ca 2 msk rapsolja i en rymlig stekpanna. Stek fisken runtom i ca 4 minuter, tills den är klar. Lägg fiskbitarna på ett fat och ställ åt sidan.

Hetta upp lite ny rapsolja i den använda stekpannan. Fräs pak choi, chili och hälften av salladslöken i ca 2-3 min. Vänd ner de kokta risnudlarna och dressingen. Stek i ytterligare 1-2 minuter. Smaka av med lite salt.

Lägg upp risnudlar med grönsaker i djupa skålar. Krydda med lite Wasabi- och sesamkrydda och toppa med några stekta torskbitar, salladslök och sojasås.

Servera gärna med syrliga rädisor till (recept på länken).

Heta burgare med ost, baconsmul och smarrig relish

Burgare med mjukost? Jag hade själv inte kommit på tanken. Men efter att ha testat ett grymt recept med het mjukost från Kavli blev jag helt såld. Vi snackar inte bara heta burgare, utan hela kompositionen är grym! Baconsmul, mjukost med jalapeño, högrev och en fantastiskt god relish. Ett måste att prova!
heta burgare med smarrig relish
Kavli mjukost med hetta

Kavli har precis lanserat tre heta mjukostar. En med Jalapeño, en med chipotle och den tredje med guajillo. Riktigt bra mjukostar, och då vill jag även säga att jag inte är en mjukostmänniska i vanliga fall. Kavlis nya mjukostar är något helt annat. Funkar även på korven och som dipp. Mer om de nya ostarna kan du läsa här.

Det smarriga burgarreceptet är framtaget av Sofie Lundberg (a.k.a @Burgerland på Instagram). Du hittar receptet längre ner.

burgare med mjukost och relish

Kavli het mjukost på burgare

Heta burgare med ost, baconsmul och smarrig relish

2 burgare 

 

Ingredienser burgare: 
300 g grovmalen högrev
2 st hamburgerbröd
Kavli Hot Jalapeño
1 paket bacon
2 tsk majonnäs
salt
svartpeppar från kvarn
2-3 msk relish (se recept här under)

 

Ingredienser relish:
1 gul lök
1 saltgurka
1/2 grön paprika
1 tsk honung
1 tsk vinäger
salt
svartpeppar från kvarn

 

Gör så här:

Börja med att göra relishen. Finhacka lök, paprika och saltgurka och lägg i en skål. Ringla över honung och vinäger. Blanda runt. Smaka av med salt och peppar.

Stek baconen knaprig och hacka den sedan i små bitar.

Forma färsen till två stora bollar. Hetta upp en stekpanna, lägg i köttbollarna och smasha dem till platta burgare. Stek köttet på båda sidorna till önskad stekgrad. Salta och peppra köttet.

 

Montering:
Bred ett tunt lager majonnäs på bottenbrödet. Lägg på kött, därefter trycker du ut Kavli Hot Jalapeño, så mycket du pallar. Toppa sedan med relish och knaprigt baconsmul. Tryck ihop allt med toppbrödet.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm