Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

Krämig risoni är genvägen till en risotto gjord på pasta, istället för ris. Risoni är nämligen pasta som ser ut som ris. Det är lättlagat, kokar sig själv på runt tio minuter. Konsistensen blir väldigt bra och är lätt att få krämig samtidigt som tuggmotståndet finns kvar. Passar riktigt bra ihop med kyckling, och denna rätt är en väldigt lyxig vardagsmiddag. Krämig risoni, kyckling med gremolata och lök i balsamicosky. Lätt att laga är det också.

kycklingfilé med gremolata och krämig risoni

krämig risoni med kyckling och gremolata

krämig risoni med kyckling och lök i balsamicosky

Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

4 portioner

 

Ingredienser kycklingfilé i ugn: 
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Smör och olivolja till stekning

 

Ingredienser Krämig risoni:
50 g fint riven parmesan
1 knippe bladpersilja
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
3 dl risoni (250 g)
3 msk vitvinsvinäger
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matyoghurt
Olivolja till stekning
Salt

Ingredienser Lök i balsamicosky: 
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
1 msk socker
1,5 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 tsk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl vatten

 

Ingredienser Gremolata: 
en knippe bladpersilja
1 citron, zesten
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm salt

 

Kycklingfilé – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Bryn filéerna i 1-2 minuter, så de får fin färg runt om. Lägg över kycklingen i en smord ugnsform. Laga klart kycklingen i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter. Innertemperaturen ska vara 70 grader. Spara pannan.

 

Risoni – Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök och risoni i 2-3 min. Häll på vitvinsvinäger, vatten och smula ner grönsaksbuljong. Låt sjuda i 8-10 min.

Grovhacka persilja. Rör ner yoghurt, persilja och riven parmesan i kastrullen. Smaka av med lite salt.

 

Gremolata – Gör så här:

Finhacka persilja och blanda med finrivet skal (zesten) från citronen, pressad vitlök, olivolja och salt i en skål.

 

Balsamicosky – Gör så här:

Skala och dela schalottenlökarna på längden. Hetta upp den använda stekpannan och stek löken med snittytan nedåt. Stek på hög värme i 3-4 minuter. Sänk till medelvärme och tillsätt vaten, socker, balsamvinäger, timjan, olivolja och salt. Låt sjuda i 3-4 min.

 

Servering:

Skär upp kycklingfiléerna i tjockare skivor och klicka gremolata över. Servera tillsammans med krämig risoni, lök i balsamicosky och en fräsch grönsallad.

 

Kycklingsteak Tryffel – knaprig nyhet att lägga på grillen

Kronfågel lanserar i vanlig ordning en mängd produktnyheter inför grillsäsongen. Bland årets nya produkter finns Kycklingsteak Tryffel som smakar just tryffel. En god detalj som blir saftig och smakrik. Det går jättebra att steka kycklingsteaken hårt, med skinnsidan nedåt, och sedan tillaga klart den i ugnen. Den blir absolut godast när skinnet blir riktigt knaprigt. Bra tillagningstips finns här Kycklingsteak.

kycklingsteak tryffel

Kronfågel har tagit fram en rapport som visar att konsumtionen av kyckling gick ner förra året, medan konsumtionen av svensk kyckling faktiskt gick upp! Det betyder att konsumtionen av utländsk kyckling har gått ner, till förmån för våra svenska kycklinguppfödare. Så vi äter mer svensk kyckling i Sverige nu, hurra! Det är också alltfler som köper smaksatt färsk kyckling i butik. Kyckling som är färdigmarinerad och som vi bara kan slänga på grillen eller i pannan. Bekvämt och snabblagat är populärt för tillfället.

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

Köttfärslimpa Tex-Mex funkar kanonbra till fredagsmyset, om du vill ha lite variation till tacos. Annars funkar den ju lika bra alla andra dagar i veckan också. Den blir saftig, smakrik och är enkel att göra. Bättre kan det inte bli.

Vill du istället göra en mer klassisk köttfärslimpa så hittar du ett toppenrecept här Köttfärslimpa med timjan.

köttfärslimpa tex-mex med paprikasås

köttfärslimpa tex-mex

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

4 portioner

Ingredienser köttfärslimpa:
400 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1 msk paprikapulver
1/2 msk spiskummin
2 krm cayennepeppar
1 tsk salt

 

Ingredienser paprikasås: 
2,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk paprikapulver
1 tsk honung
2 krm salt

 

Till servering: 
Bulgur för fyra personer

 

Köttfärslimpa – gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ströbröd, vatten , paprikapulver, spiskummin, salt och cayennepeppar i en större bunke. Finhacka lök. Vänd ner lök och blandfärs i bunken och blanda allt väl.

Forma färsen till två limpor och lägg i en ugnsform.

Stek i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

 

Paprikasås – gör så här:

Pressa vitlöken och blanda med yoghurt, paprikapulver, honung och salt i en skål. Låt stå kallt till servering.

 

Servering:

Skiva upp köttfärslimpan och servera med bulgur och paprikasås.

 

Ingefärsketchup – recept på egen smarrig ketchup

Till burgare eller korv är en god ketchup given. Det här receptet på ingefärsketchup är en riktigt höjdare. Wow, vilken härlig smak och god variation från en klassisk sötsliskig köpeketchup. Lovar att denna kommer att imponera. Gör gärna en trippel sats på en gång, ketchupen går åt. Den går även att förvara i en tättslutande glasburk i kylen.

Ketchup med ingefära passar väldigt bra till en fläskburgare. Burgaren på bilden är en pork burger med citrongräs. Recept på burgaren finns här fläskburgare med citrongräs.

ingefärsketchup recept

ketchup med ingefära

Ingefärsketchup

Ingredienser: 
2 msk flytande honung
2 msk vatten
3 msk tomatpuré
2 msk japansk soja
2 krm mald ingefära
1/2 tsk sambal oelek
2 krm spiskummin

 

Ingefärsketchup – Gör så här:

Häll alla ingredienser i en skål. Blanda ordentligt. Klart.

Kalkonfärsbiffar med curry – saftiga och smakrika biffar

Saftiga kalkonfärsbiffar som du svänger ihop i en handvändning. Det behövs bara sju ingredienser. Enklare kan det inte bli och det är biffar som uppskattas lika mycket av såväl stora som små. Biffarna håller sig i kyl i två dagar, om du inte hinner äta upp dem samma dag.

saftiga kalkonfärsbiffarkalkonfärsbiffar med curry

Kalkonfärsbiffar med curry

4 portioner

Ingredienser: 
500 g kalkonfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1 tsk curry
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
smör till stekning

Till servering: 
Bulgur eller pasta för fyra personer
Sallad

 

Gör så här:

Blanda ägg, ströbröd, vatten, curry, salt och svartpeppar i en bunke. Vänd ner kalkonfärsen och blanda runt ordentligt.

Forma smeten till 8 biffar.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek biffarna på medelvärme i ca 5 minuter per sida.

Servera med pasta eller bulgur och en fräsch sallad.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm