Ät autentisk bengalisk mat på Shanti Ultimat

Shanti Ultimat som är den femte restaurangen i Shantigruppen har nyligen lanserat en ny Thali-meny. Restaurangen serverar bengalisk mat och den nya menyn bygger på att man får tre små rätter på en större tallrik.

Smakerna är helt fantastiska. Varje rätt är smakrik, vällagad och köttet är mört. Riset är dessutom makalöst gott. Det tillagas i flera olika steg och innefattar bland annat noggrann sköljning (väldigt viktigt för att få till ett bra resultat), stekning, kokning och ångning.

Bengalisk mat

Så här ser en tallrik med bengalisk mat från den nya Thalimenyn ut. Tre små skålar med olika rätter, ris, sallad och såser. Man väljer mellan lamm, kyckling, fisk eller vegetariskt och får då tre olika rätter på det temat. I detta ingår även chilikorianderchutney, mangochutney och ris.

papadam med chutney

Till förrätt är det väldigt gott att knapra på papadams som doppas i chutney.

gott ris i bengalisk matlagning

Maten är tillagad på ekologiska, KRAV-märkta och närproducerade råvaror så långt det går. All mat lagas från grunden och kryddor som används i rätterna mals på plats. Det blir en helt annan doft och smak med nymalen spiskummin, ingefära och koriander.

bengalisk mat

På Ultimat fokuseras menyn på bengalisk festmat. Det är rätter som ägarna har ätit på bröllop och högtider under deras uppväxt i Bangladesh.

Priser

Priset för en thalimeny är 210 kr. Då ingår det tre olika smårätter på ett djur- eller vegetariskt tema. Läs mer om Shanti Ultimat, deras meny och priser på restaurangens sajt.

Baileys har precis lanserat iskaffe

Mumma! Baileys iskaffe träffade mina smaklökar mitt i prick. Då drack jag den för första gången en solig vårdag alldeles nyligen. Visst smakar det mesta gott när årets första vårkänslor infinner sig. Men jag är övertygad om att denna iskaffe kommer att bli en återkommmande favorit hemma hos mig.

Baileys iskaffe

Baileys islatte

Smak Baileys iskaffe

Drycken är en färdigblandad iskaffe med smak av Baileys. Den kombinerar smakerna av Arabica- och Robustakaffe, mjölk och Baileys Irish Cream.

Pris

Baileys Iced Coffee Latte rymmer 200 ml och har en alkoholhalt på 4%.

Drycken finns i Systembolagets beställningssortiment.

Visste du att svenskarna är det fjärde mest kaffedrickande landet i världen? Mellan 2017-2020 förväntas försäljningen av färdigblandat kaffe i handeln att öka med närmare 20%.

En ny slags Falkukorv med grönsaker – Faluish

Scan har nyligen utökat sitt ish-sortient med både en Pastejish och en Faluish. Ish-sortiementet är ett koncept med produkter som består till hälften av kött och till hälften av grönsaker. Faluish är alltså en slags Falukorv med grönsaker.

De här Ish-produkterna verkar få många att reagera väldigt olika. Vissa personer gillar inte alls dem och ser ingen mening med “Ish-isarna”. Jag har sett kommentarer som “ska man ändå äta kött kan man välja bra kött och mer sällan”. Medan andra tycker om de här nyheterna. Jag hör till den andra gruppen.

Jag har tidigare testat korvish och järpish och blev överförtjust i just järpisharna! Läs mer om dem i bloggen här.

Falukorv med grönsaker

Jag gillar konceptet att blanda både kött och grönsaker. Det tillför en helt annan smak och jag tycker att Scan har lyckats bra med sin Faluish. Jag har gjort lite olika varianter av korvstroganoff med Faluish och tycker att det har blivit väldigt gott varje gång. Ett recept som jag utgick ifrån var Catarina Königs Hawaiian Korvstroganoffish. Det blev riktigt gott! Receptet hittar du i bloggen – Korvstroganoff med ananas.

Falukorv med grönsaker i

Innehåll och pris

Scan Faluish innehåller Svensk Rapsgris och 47% svenska grönsaker. Bland grönsakerna finns morot, kålrot, potatis och lök. Faluish är helt allergenfri. Rekommenderat pris är 27,90 kr.

Du kan läsa mer om Faluish på Scans sida.

Päronkaka med mandelmjöl och kardemumma

Lättbakad och saftig är denna päronkaka med mandelmjöl. Perfekt att baka när man har några småbruna päron i skafferiet. Det är när päronen börjar få de där bruna fläckarna som de får den härligaste sötman.

Jag är väldigt förtjust i kakor som går snabbt att göra. Det är väldigt smidigt när man får spontanbesök. Den här kakan är precis en sån. Dessutom blir den saftig och man behöver inte oroa sig för att den ska bli torr.

saftig päronkaka med mandel Päronkaka med mandel och kardemumma

Kakan kommer att smaka olika beroende på vilken sorts päron du använder. Jag blandar gärna olika sorter i min kaka. Päronkakan smakar bra även två dagar efter bakningen.

Päronkaka med mandelmjöl

Päronkaka med mandelmjöl och kardemumma

 

Ingredienser:
2 ägg
2 dl rörsocker
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1,5 tsk mortlad kardemumma
50 g smör (rumstempererat)
2-3 päron
flagad mandel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och bröa en rund form, ca 23-24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. I med det rumsvarma smöret och fortsätt vispa.
Vänd ner vetemjöl, mandelmjöl och kardemumma. Rör om försiktigt.
Skala, kärna ur och skiva päronen.
Häll smeten i formen, bred ut den jämnt. Stick ner päronskivorna i smeten.
Grädda mitt i ugnen i cirka 23-25 minuter.

Hawaiian Korvstroganoffish – korvstroganoff med ananas

Det här är en härlig tvist på en klassiker. Vad sägs om en krämig korvstroganoff med ananas och kokosmjölk? Det blir en exotisk variant, någon slags kombination av Sverige spm möter Thailand. Riktigt gott är det. Ursprungsreceptet är framtaget av Catarina König som vann Sveriges Mästerkock 2016. Jag har gjort några justeringar som jag tycker passar bättre i sammanhanget.

Faluish till korvstroganoffish

Kokos-ananas-Korvstroganoffen blir till och med godare dagen efter och går även att frysa. Perfekt att göra en extra stor sats för matlådor.

Faluish till korvstroganoff

I denna korvstroganoff har jag använg en Faluish från Scan. Det är en korv som består av både kött och grönsaker. Närmare bestämt är den gjord på svenskt griskött av rapsgris (49%), potatis, morot och kålrot.

Korvstroganoff med ananas

Hawaiian Korvstroganoffisch – Korvstroganoff med ananas

4 portioner

Ingredienser:
400 g Scan Faluish
1-2 msk smör eller olja att steka i
1 st purjolök, finstrimlad
1 msk röd Thai Curry
400 ml kokosmjölk
1 dl vispgrädde eller kokosgrädde
½ st färsk ananas, tärnad
1 nypa flingsalt

 

Till servering
1 dl salta jordnötter
1 msk rostade kokosflarn
Thaibasilika
Ris

 

Gör så här:

Skölj och finstrimla purjolöken. Fräs i en traktörpanna med lite smör eller olja. Häll över den frästa purjolöken i en skål. Strimla Faluish ganska fint och bryn strimlorna i samma traktörpanna med lite nytt smör i. När strimlorna fått lite fin färg lägger du även dessa i skålen med purjolök.
Lägg nu röd curry i traktörpannan. Låt curryn svettas lite på medelhög värme en stund så att alla smaker kommer fram och utvecklas. Tillsätt kokosmjölken och rör tills den röda curryn lösts upp helt. Tillsätt grädde.

Lägg i purjolöken och Faluish. Smaka av och salta efter smak.
Skär upp önskad mängd ananas i små bitar och häll ner i Korvstroganoffishen eller servera ananasen vid sidan om som topping (som jag gjorde).
Servera Korvstroganoffish med kokt ris och toppa rätten med grovt hackade jordnötter, kokosflingor och lite thaibasilika.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm