Rooibosglass – god och läskande teglass utan socker

Min relation till rooibos började för en himlans massa år sedan. Det var när jag började läsa feelgood-böckerna om Mma Ramotswe. Den charmiga kvinnan som bor i Botswana och driver Damernas detektivbyrå. Hon börjar alltid sina dagar på kontoret med en kopp rykande rooiboste. Bokens miljö med de soliga och varma dagarna gjorde mig alltid sugen på något kallt att dricka, eller att testa rooibosglass.

Rooibos har en söt och fruktig smak som påminner och frukt och bär. Det passar därför utmärkt att göra isglass på! Rooibos innehåller ingen koffein, så glassen passar perfekt även för barn och kan ätas på kvällen.

Rooibosglass en god teglass

Är rooibos en tesort?

Rooibos kallas ofta för “rött te” men det är egentligen inte något riktigt te, eftersom bladen inte kommer från tebusken. Rooibosbusken är en helt annan buske, den heter “Aspalathus linearis” på latin. En korrekt benämning på denna dryck kanske vore örtte. För att röra till det ytterligare så tillhör rooibosbusken baljväxterna (det är alltså ingen ört). Busken kan bli en och en halv meter hög och växer endast naturligt i bergsområdet Cederberg i Sydafrika.

Teet blir inte beskt även om det får dra länge.

IMG_5315

Jag använder rooibos från Joe’s Tea till min isglass. Här kan du läsa mer om teet och återförsäljare. Till denna rooibosglass använder jag teet Rest-Repeat Rooibos.

IMG_5321 IMG_5361

Rooibosglass med citron

ca 0,5 l isglass 

 

Ingredienser:
2-3 tepåsar rooibos
0,5 l vatten
1/2 citron, saften
2-3 msk flytande honung (alt. Agavesirap)
ev. några bär, hallon, krusbär, jordgubbar, blåbär

 

Gör så här:

Koka upp vattnet i en kastrull och sänk värmen, vattnet ska hålla cirka 80 grader. Lägg i tepåsarna och låt de dra i det varma vattnet i  cirka 15 minuter. Ta upp påsarna ur kastrullen och häll i den färskpressade saften från en halv citron. Häll sedan i honungen och rör om ordentligt. Smaka av och söta mer om det behövs. Låt det stå på svag värme i cirka 5 minuter. Låt blandningen sedan svalna.

Fyll glassformarna till en tredjedel med vätskan. Ställ in i frysen. Ta ut efter en timme eller när vätskan blivit fast. Lägg i lite bär och häll på mer rooibosblandning så att det täcker bären. Sätt i glasspinnen i locket och stick ner i glassformen. Ställ in i frysen igen och ta ut när den nya vätskan har stelnat. Lirka upp locket med glasspinnen, lägg i nya bär och häll på mer rooibosblandning så att det täcker bären. Sätt i glasspinnen igen och ställ i frysen.

Upprepa proceduren och låt sedan glassarna stå i frysen i minst 4 timmar eller över natten.

Jureskogs – Johan Jureskog satsar stort på nya burgarkedjan

Det har kanske inte gått många obemärkt förbi att Johan Jureskog slagit upp dörrarna till sitt nya burgarhak, Jureskogs. Restaurangen driver han tillsammans med sin bror Ludwig. Köerna har ringlat långa ända sedan öppningsdagen.

Trots att krogen dragit fullt hus så har det fungerat hyfsat bra. Logistiken i lokalen är bra genomtänkt.
Beställer och betalar gör man vid första disken, sedan bär det vidare in i lokalen där man tar en plats. Dryck med alkohol hämtas i baren, medan shakes serveras på burgarbrickan vid utlämningsdisken. Det är bara att sitta kvar på sin plats tills ens turnummer visas på tavlan över köket. Då är maten klar och serverad på bricka. Bara att plocka upp. Smidigt!
Jureskogs burgare

Jureskogs burgarhak

Burgare och snacks på menyn

Jureskogs har ett eget bageri i Årsta där även hamburgerbröden bakas. Brödet är ekologiskt. Köttet som serveras är färskt och kommer från svenska mjölkkor. Stort plus för det!

På menyn finns det sju burgare att välja på, plus en barnburgare som bara består av kött och bröd. Burgarna är goda, men något flottiga.

Bland tillbehören hittar man både pommes och lökringar, men även smarriga pimientos de padron, kycklingvingar och grönkålssallad. Pommesen är god, däremot behöver chipotlemajon ett rejält lyft. Det går dessutom att välja extra smaksättning till sitt tillbehör, som ostsmulor, friterad vitlök, friterade örter eller tryffelsalt.

Bland milkshakes finns de klassiska smakerna vanilj, jordgubb och choklad. Ingen sensation på denna front. Varken utbuds- eller smakmässigt.

 

Priser på Jureskogs

Burgarna går loss på 85-139 kr. En pommes kostar 30 kr och pimientos de padron 50 kr. Lökringarna går loss på 39 kr. En alkoholfri shake kostar 55 kr och en dipp 10-15 kr.

Hela menyn hittar du på Jureskogs sajt.

Johan och Ludwig planerar att öppna många fler ”Jureskogs” i Sverige. Senaste siffran talar om ett 60-tal krogar runtom i landet.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Ljummen sallad med fetaost och vitlökssås – matigt och omtyckt

En matig ljummen sallad med bulgur och vitlökssås som inte lämnar någon besviken. Det är en mix av smarriga ugnsrostade rotfrukter, krispiga råa grönsaker, oliver och fetaost. Toppat med vitlökssås blir salladen supergod. Rätten är matigare än man tror!

Ljummen sallad med bulgur och fetaost

Ljummen sallad med fetaost och vitlökssås

4 portioner 

 

Ingredienser sallad:
4 portioner bulgur (eller annat gryn)
4 morötter
300 g polkabetor
300 g palsternacka
4 msk olivolja
2,5 tsk timjan
1 romansallad
1 gurka
1-2 rödlökar
1 grön paprika
2 tomater
250 g svarta oliver
300 g fetaost
1 msk vitvinsvinäger
1 msk oregano
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

 

Ingredienser sås: 
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Vitlökssås – gör så här:

Blanda yoghurt, pressad vitlöksklyfta, oregano, honung, salt och svartpeppar i en skål. Låt stå till servering.

 

Sallad – gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader och förbered en ugnsform, ca 20×30 cm.

Skala och skär morötter, palsternacka och polkabetor i 1 cm breda stavar och bitar. Blanda grönsakerna med 2 msk olivolja, timjan, salt och svartpeppar i formen. Rosta i mitten av ugnen i 25 minuter.

Koka bulgurn.

Strimla romansalladen. Skär gurkan och rödlöken i tunna halvmånar. Tärna paprikan och tomaterna. Lägg de kalla grönsakerna och oliverna på ett fat. Lägg på bulgur och de ugnsrostade grönsakerna.

Blanda 1 msk oregano,  2 msk olivolja och 1 msk vitvinsvinäger. Häll blandningen över salladen och rör om försiktigt. Toppa salladen med smulad fetaost och servera med vitlökssåsen.

Pot Roast – traditionell gryta med kött och vintergrönsaker

I helgen som var firade vi St Patrick’s Day med en värmande Pot Roast. Det behövs bara några bra råvaror och goda färska kryddor för att åstadkomma en god gryta. Det bästa är att middagen lagar sig själv under några timmar. Bara att lägga alla ingredienser i grytan, som sedan får puttra klart i ugnen.

Vi bjöd över grannarna och barnen (som är 1,5 år) tyckte att det var riktigt gott, särskilt morötterna och palsternackan. Föräldrarna fick desto mer kött på sina tallrikar. Dagen till ära blev det irländskt kvalitetskött, förstås.

Vintergryta Pot Roast

Pot Roast med vintergrönsaker

Bord Bia Irish food Board kött från Irland

Några kända svenska krögare som är ambassadörer för irländskt kött är bland annat Johan Jureskog, Karl Jung och Claes Benediktsson. Bord Bia Irish Food Board arbetar för att främja irländsk mat och agrikultur runtom i världen. De jobbar även med kvalitetsmärkningar av irländska råvaror. Märkningen garanterar att nötkättet har producerats och bearbetats enligt de strikta bestämmelser som finns i Bord Bia Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme. Vill du veta mer kan du läsa mer om Bord Bia på deras sajt.

värmande gryta med kött och morot

Traditionell Pot Roast med vintergrönsaker

6-8 portioner 

Ingredienser: 
1 msk olivolja
2 kg irländsk fransyska
4-5 schalottenlökar
500 g morötter
500 g palsternackor
3 vitlöksklyftor
Färsk persilja, ett knippe
Färsk timjan, ett knippe
250 ml kycklingbuljong
Havssalt
Svartpeppar från kvarn

 

Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader med vanlig ugn eller 130 grader med varmluftsugn.

Skala morötter och palsternackor och skär i grova bitar. Skala lökarna, de ska vara hela.

Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn köttet på alla sidor. Flytta grytan från värmen och tillsätt grönsaker, örter och buljong. Krydda med salt och svartpeppar. Täck med aluminiumfolie och ett tätt grytlock.

Ställ in grytan i ugnen och tillaga i ca 2-3 timmar beroende på köttets storlek. Köttet ska bli mört. Ta upp köttet ur grytan, skär i skivor eller bitar och lägg ner det i grytan igen.

Brunch på HoBo – skönt och avslappnat nära Centralen

Letar du efter ett skönt brunch-häng nära centralen är HoBo den ultimata platsen. Brunch på HoBo innebär avslappnad miljö, 80-talsmusik och en kort meny, men med bra variation på rätterna. Maten går perfekt att dela på två personer. Det finns en bra blandning av fett, sött och salt på menyn.

Det jag gillade allra mest var våfflorna och råbiffen. Nu råkar HoBos meny vara i ständig förändring, men förhoppningsvis finns dessa träffsäkra rätter kvar en längre tid.

IMG_4727

våffla med bacon och stekt ägg

Den perfekta brunchvåfflan med bacon, stekt ägg och sriracha. Den är salt, matig och väldigt god. Ett säkert kort.

våffla med mjölkglass och bär

brunch på HoBo råbiff

Mald råbiff med himlans massa majo. Yes, den var urgod.

IMG_4765

milkshakes i höga glas och rödvita sugrör

Det som imponerade minst var milkshaken. Tjusiga glas, men drycken var ingen hit, smakade lite som Big-Pack-glass i ett glas. Ta hellre HoBos lemonad, den var smarrig!
HoBo jobbar med ekologiska och närodlade ingredienser så långt det går. En del är så pass närodlat som i lobbyn, där finns en egen odling av kryddor. De färska örterna används direkt till både drinkar och matlagning.

 

Vad finns på HoBo hotel Stockholm?

HoBo Stockholn är ett designhotell på Brunkebergstorg. Här är det öppet för frukost, fika, lunch, brunch och middag. Stämningen är avslappnad och lokalen är både mysig och hemtrevlig.

Hotellet rymmer 201 hotellrum plus två våningar med restaurang, barer, café, en scen och pop-up-ytan SPACEby.
Båda våningarna har varsin bar, lobbybaren på markplan och 5EMMAN en trappa upp. På dagtid funkar båda dessa för jobb, informella möten och kaffepauser och ju längre dagen går desto mer höjs ljudvolymen.

Mer info om HoBo hittar du på deras sajt, HÄR.

 

Priser för brunch på HoBo Stockholm

En brunch på HoBo Stockholm går loss på några hundringar. Rätterna på brunchmenyn ligger på ca 110-195 kr styck. Minst två rätter bör man äta för att bli mätt. Sedan beror det så klart på hur mätt du vill bli och vilka rätter som lockar. Toasten och våfflorna är rätt matiga. Tillbehören eller snarare lite snacksigt vid sidan om går loss på runt 45-65 kr. Våfflorna kostar 145 kr.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm