Himmelsk Paris-Brest på Bobergs Matsal

Den påminner till formen om en semla, men det är allt. Smaken är helt annorlunda. Bakverket är en variant av “Paris-Brest” som ursprungligen är ett bakverk som blev populärt i samband med cykelloppet mellan Paris-Brest-Paris.

Bakverk Paris-Brest Frantzen

I Frankrike ses bakverket ofta i hjulform, medan vi nu kan skåda den i liknande semmelform på Bobergs Matsal.

Franzén har tagit fram sin version av Paris-Brest och det enda jag kan säga är att den är sanslöst god!

Bakverket är fyllt med fikonkompott och på den undre delen har man spritsat en smörkräm som är smaksatt med hasselnötter och en gnutta kaffe. Himmelskt god! På toppen ligger en bit färskt fikon med lite choklad och bladguld. Helheten är perfekt balanserad.

Bakverk Paris-Brest

Bobergs Matsal hör till mina favoritrestauranger i stan. När jag får frågan om jag kan rekommendera några bra krogar för affärslunch  i Stockholm så nämner jag alltid Bobergs. Hit går jag även gärna på helger när jag vill lyxa till det.

Restaurangens mat håller en hög kvalitetsnivå rakt igenom. Servisen är proffsig, kunnig och hjälpsam. Ett besök på Bobergs Matsal är en upplevelse som är prisvärd.

Det finns både en à la carte-meny och en förbestämd meny för affärslunch. På Bobergs brukar jag ha väldigt svårt föratt motstå något sött till kaffet, även om jag är mätt efter maten. Dessertvagnen rullas fram till bordet och det räcker med att slänga ett snabbt öga på de tjusiga glasburkarna för att trilla dit. Alltid är det något som lockar. Är det inte deras egengjorda marshmallows så är det någon pralin eller som denna gång, en Paris-Brest.

Bobergs ligger på våning fyra på NK. Lokalen är 100 år och K-märkt. Det är vackert och tidlöst inrett, Sveskt Tenn har spelat en stor roll i detta sammanhang. Restaurangen har bara öppet dagtid sex dagar i veckan.

 Priser: huvudrätt ca 205-385 kr, förrätt 155-175 kr, bakverk från dessertvagnen 70 kr.

Adress: NK plan 4, Hamngatan 18-20.
Öppet: mån-fre 11-15, lör 12-17.

Kladdig mjuk pepparkaka i långpanna

Det här är en fantastiskt kladdig mjuk pepparkaka. Kombinationen med kakao och pepparkakskryddor gör att kakan blir både kanongod och får en fin mörk färg. Toppad med clementinganache blir den alldeles ljuvligt god! Receptet är framtaget för långpanna så att det räcker till många. Baka gärna kakan dagen innan, då blir den godast.

kladdig mjuk pepparkaka

Det bästa med detta recept är att kakan blir enormt god, oavsett om man bakar den som kladdkaka (grädda lite kortare) eller om man bakar den längre så att den “bara” blir mjuk och saftig. Jag rekommenderar clementinganache på, det lyfter hela smakupplevelsen något otroligt.

Vill man inte ha pepparkakssmak på kakan kan man ersätta kryddorna med en halv deciliter kakao, så blir det en chokladkladdkaka.

mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka med choklad och clementinganache

 

Ingredienser:
400 g smör
9 dl strösocker eller rörsocker
8 ägg
1 krm salt
2 msk kanel
2,5 tsk malen ingefära
2,5 tsk malda nejlikor
2,5 tsk stött kardemumma
1 dl kakao
6 dl vetemjöl

 

Gör så här:
Ta fram äggen ca en timme tidigare så att de blir rumsvarma.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en stor kastrull, rör ner sockret och blanda. Låt svalna.
Rör ner de rumsvarma äggen, ett i taget. Det är viktigt att smöret är så svalt så att äggen inte koagulerar.
Blanda salt, kakao och kryddor i en liten skål. Rör ner i kryddblandningen i kastrullen med smör.
Blanda till sist ner mjölet och rör till en slät smet.
Häll smeten i en långpanna (ca 28×34 cm) klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan längst ned i ugnen i ca 31-37 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen och häll sedan över ganachen.
Om du vill ha en kladdkaka tar du ut kakan ur ugnen när smeten fortfarande dallrar lite i mitten (endast partiet runt kanterna ska vara mer fast). Låt kakan svalna en stund i rumstemperatur, häll över ganachen och ställ sedan i kylen. Kakan får en fast konsistens i kylen över natten.

 

Ganache

1 dl vispgrädde
0,4 dl socker
0,5 dl mörk sirap
2 msk muscavadosirap
50 g mörk choklad
2-3 clementiner, zest
50 g smör

 

Gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och värm upp. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Lägg i zesten. Låt koka tills det tjocknar lite (ca 10 minuter). Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det blir en jämn ganache. Ringla/häll glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna (om det är kladdkaka så låter du kakan stelna några timmar i kyl, gärna över natten).

Lyxig varm choklad med apelsin och Cointreau

Nu när kylan har smugit sig på ordentligt finns det inget godare än att kura ihop sig med en kopp varm choklad. En av mina favoriter är lyxig varm choklad med apelsin. När det är kallt tycker jag att det blir extra gott att ha lite Cointreau i, det förstärker bara den goda apelsinsmaken. Varm choklad kan man göra på kakao eller en chokladkaka. I det här receptet använder jag kakaopulver, Valrhona. En riktigt god kakao som jag rekommenderar till både varm choklad och chokladdesserter.

IMG_1213

Varm choklad är också mysigt att ha med sig på vinterpicnicen. Bara att fylla en termos, ta med ett par mackor och goda bars och vara ute en hel dag. Om man ställer kopparna med varm choklad direkt på snön så kyls drycken snabbt och kan börja skikta sig. Man tappar inget på smaken, bara man har något att röra om med.

Vill du pimpa chokladen med lite vispad grädde på picnicen kan du ta med ovispad grädde i en burk med tättslutande lock. Skaka burken tills grädden vispats så får du nygjord vispad grädde.

lyxig varm choklad med apelsin

Apelsinlikören ger en mer intensiv apelsinsmak. I och med att likören har en alkoholhalt på 40% behöver man inte så mycket av den för att få det där stinget.

 

Lyxig varm choklad med apelsin

3 koppar varm choklad

3 dl mjölk
1 dl vispgrädde (40%)
1 ekologisk apelsin, saft och zest
2,5 msk kakao (gärna Valrhona)
1,5 msk socker
2-3 tsk Cointreau (kan uteslutas)

Topping
1/2 dl vispgrädde
Minimarshmallows
Apelsinzest
(se fler tips på toppings i den grå rutan).

 

Gör så här:
Blanda mjölk, vispgrädde, apelsinsaft, kakao och socker i en kastrull. Rör om allt ordentligt medan det är kallt. Värm upp blandningen. Det behöver inte koka utan ska bara bli varm. Häll i Cointreau om så önskas. Vill du ha chokladen lite starkare är det bara att hälla i lite extra Cointreau. Tänk då på att konsistensen på den varma chokladen blir lite tunnare.
Topping: Vispa grädden luftig. Lägg upp den vispade grädden på chokladen med en liten sked. Strö apelsinzest över.
Du kan även toppa med minimarshmallows istället för grädde. Fler tips på topping hittar du i den grå rutan här intill.

Coleslaw på kålrabbi – en hit till Knäckepizza

Knäckepizza och lite nyttig coleslaw fick inviga det nya året hemma. Det är förvånansvärt över hur god en sådan enkel grej kan vara. Men så är det väl ofta när det kommer till ganska självklara men ändå överraskande matnyheter. När man väl provat undrar man varför ingen tagit fram något liknande tidigare. Som med semmelwrapen, chokladkebaben och så även Knäckepizzan.

Att göra pizza på knäckebröd har varit aktuellt i flera år, men för snart ett år sedan lanserade Leksands sin Knäckepizza i frysdisken. Det är en färdig pizza som värms i ugn eller i micro. Enda skillnaden mot vanlig pizza är att botten är ett knäckebröd.

IMG_1152

Botten blir mjuk men ändå krispig. Det är tack vare tomatsåsen som botten inte förblir så där knäckebrödshård.

Visst är det extra gott med en enkel coleslaw till pizza! Just nu är jag rätt insnöad på kålrabbi. Det är supergott att riva lite kålrabbi och blanda med yoghurt. Se recept på coleslaw längre ner.

IMG_1139

Knäckepizzorna finns i tre varianter: skinka, taco och vegetarisk. Brödet är bakat på svenskt mjöl och det finns inga tillsatser. Den värms i ugn, 200 grader i tio minuter. Det går även att värma i micro, men knäckepizzan blir bäst i ugn. Recepten har tagits fram i samarbete med Josef Hakimi som är nordisk mästare i pizzabakning och som även tävlat i OS och VM. Pizzorna finns att köpa på Citygross och ICA, kostar ca 37 kr/styck.

Det nya året inleddes med den vegetariska varianten med soltorkad tomat, fetaost, champinjoner och oliver.

IMG_1122

Pimpa din knäckepizza med färska kryddor, pinjenötter och några stänk tabasco.

IMG_1159

Coleslaw på kålrabbi till Knäckepizza

4 portioner

1 kålrabbi
4-5 msk turkisk yoghurt
en nypa havssalt
en nypa vitpeppar
ev. lite rårivet äpple

 

Gör så här:

Skala kålrabbin. Riv grovt. Lägg den rivna kålrabbin i en bunke och salta och peppra. Ner med några skedar yoghurt och eventuellt lite rivet äpple (om du vill ha en sötare smak). Rör om. Servera

 

Chokladmousse med smak av vinter

Det här blir en härligt luftig chokladmousse med ljuvlig smak av vinter. Juliga kryddor som kanel, kardemumma, och kryddnejlika möter choklad och fräsch apelsin. Otroligt gott och uppskattat att servera i juletid.

I den här chokladmoussen använder jag äggvita, vilket gör konsistensen lite luftigare. Avgörande för smaken är att använda en choklad av bra kvalitet, den får gärna vara mörk, minst 65%.

IMG_8669

Jag testade att göra moussen på en lyxig mörk choklad från Rococo. Chokladen heter Spice Island och är fylld med juliga kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika och muskotblomma. Det är verkligen en god choklad så här i vintertider. Den finns att köpa hos Beriksson eller hos någon av deras återförsäljare som du hittar här.

IMG_8682

Chokladmoussen blir luftig och smakar väldigt fräscht med apelsinzest på toppen. Moussen är lättast att lyckas med om ägg och grädde håller sig runt rumstemperatur. Är de för kalla när de blandas med den varma smälta chokladen är det större risk att massan klumpar sig.

IMG_8691

Chokladmousse med smak av vinter

4 portioner

Ingredienser:

100 g mörk choklad med julig smak (gärna 65%)

3 ägg

2,5 msk socker

1 dl vispgrädde

( ev. 1-2 tsk blandning av juliga kryddor som kardemumma, nejlikor, kanel)

 

Gör så här:

Separera äggulorna från vitorna. Smält chokladen i vattenbad, tillsätt hälften av sockret, dra av från värmen och låt svalna lite.
Vispa vitorna med resterande socker till ett hårt skum.
Vispa den rumsvarma grädden luftig. Har du ingen god smaksatt choklad är det här du kan addera någon julig krydda som kanel, kardemumma, malda nejlikor etc. Ta ca 1-2 tsk krydda, beroende på hur framträdande du vill att smaken ska vara.
Blanda i äggulorna i chokladen, en gula åt gången och rör hela tiden så att det inte klumpar sig.
Vänd ner grädden i chokladen och vänd till sist ned den vispade äggvitan.
Lägg upp moussen i små koppar eller skålar och täck med plastfilm. Ställ i kyl i minst 4 timmar så att smakerna sätter sig och moussen hinner stelna.

Innan servering: dekorera med lite apelsinzest eller lite riven choklad.

 

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm