KycklingSteak – en knaprig och saftig bit kyckling

Nu pratar vi om en rejäl, knaperstekt och saftig bit kyckling. Rejäl i som att det ser ut som en biff, fast det är kyckling. KycklingSteak har gjort entré på middagsbordet! Det var ett tag sedan jag vurmade för en ny kycklingdetalj.

Denna gång har Kronfågel lyckats ta fram en fantastisk produkt. Deras nyhet är en urbenad kycklingklubba med skinn. Den är stor som en biff och lätt att få knaperstekt och saftig på samma gång.

Kycklingsteak med srirachamajo från Sauce Shop

Jag gillar Kronfågels KycklingSteak mycket för att de har låtit skinnet sitta kvar. Det sitter så mycket smaker däri och rubben fastnar bättre på skinnet. Sen är det ju gudomligt gott med knaperstekt skinnsida. Skinnet får absolut inte bli sladdrigt stekt eller tillagat, för då vill jag inte ens äta det.

kycklingsteak Kronfågel kyckling potatisgratäng och syrad rödkål

Jag steker KycklingSteaken superhårt så att skinnet blir knaprigt, men den blir ändå saftig inuti.

Gott att servera till är potatisgratäng, syrad rödkål och srirachamajo.

Kycklingsteak med srirachamajo

Så här steker du för att få ett krispigt kycklingskinn:

Salta och krydda efter egen smak. Jag gör helst en rubb på paprika, chili, salt och lite lakritspulver. Klappa in rubben ordentligt runt  hela steaken.

Panna/ugn: Stek kycklingen i panna med skinnet nedåt ca 6 min på medelvärme. Skinnet ska bli krispigt. Vänd och stek ca 1 min på köttsidan. Stek färdigt i 150°C varmluftsugn (175°C vanlig ugn) i ca 15 min.

Ta gärna ut kycklingen vid 67°C så hinner den ligga till sig utanför ugnen och når en perfekt innertemperatur. Kycklingen är klar, saftig och god när innertemperatur är 70°C.

Mr Cake – Mattias Ljungberg och Roy Fares nya konditori

Mr Cake slog upp dörrarna för mindre än en vecka sedan och lokalerna har hunnit fyllas till bredden med besökare, flera gånger om. Konceptet på Mr Cake är “amerikansk cafékultur möter svensk fika with a twist”. Det nyöppnade konditoriet har snabbt blivit väldigt populärt, vilket kanske inte är så konstigt då det är Mattias Ljungberg (bakom konditoriet Tösse som lanserade den kända semmelwrapen) och Roy Fares som driver stället.

Bullar i all ära, men det som jag drömmer tillbaka till är Mr Cakes amerikanska pannkakor. Wow, så goda. De ligger på min topplista över Stockholms godaste pannkakor.

amerikanska pannkakor mr cake

Fantastiskt goda amerikanska pannkakor. Jag fick be om bär vid sidan om. Pannkakorna serverades initialt endast med lönnsirap och en klick smör.

IMG_9813

Att bakverken är grymma råder det inget tvivel om. Den stora utmaningen som besökare är snarare att bestämma sig för vad man vill sätta tänderna i. Här finns allt från solbulle och kanelbulle till cronuts och donuts, chessecakes och croissants i olika former. Allt bakas och tillagas på plats och ugnarna går varma hela dagarna. Det här är verkligen ett ställe för de som älskar att fika!

mr cake roy fares och mattias ljungberg

Utöver fika kan man äta frukost och lunch. Till frukost kan man beställa bland annat veganska bowls, mackor, pannkakor, våffla, omelett eller gröt (och mycket mer!).
Mr Cake ligger i Arkitekturskolans gamla lokaler. Inredningen är väldigt snygg och trevlig. Här vill man stanna ett bra tag, särskilt om det finns plats vid något av de två borden som ligger lite avsides, uppför en mindre trappa.

chokladbollsrutor Mr Cake Roy fares

Det här är klassiska chokladbollar i rektangulär form.
För tillfället har Mr Cake inte så mycket att erbjuda när det kommer till glutenfria bakverk.

 

Priser på Mr Cake

Det finns tre frukostpaket att välja på och priserna ligger på ca 97-119 kr, för valfritt kaffe tillkommer 15 kr extra. En omelett går loss på 65 kr och våfflorna kostar från 74 kr. Bullarna ligger på mellan 28-42 kr.

Sju matiga bröllopstips som får gästerna att trivas

När det kommer till bröllopsfester kan både planering och budget lätt skjuta iväg. Vi gifte oss i somras och märkte snabbt att det var bra att identifiera några nyckelfaktorer som vi kunde utgå ifrån. Här kommer sju av våra bröllopstips. Det är saker som kändes viktiga för oss och hur vi resonerade kring dem. Kanske kan det ge dig lite inspiration och idéer inför en stundande bröllopsdag.

Bröllop i Bellevueparken Stockholm

bröllop under parasollet på Bellevue

1. Brunch eller middag?

Vi hade alltid föreställt oss ett brunchbröllop. Att kunna bjuda på en brunchbuffé under eftermiddagen och äta i flera timmar kändes som ett självklart val för oss. Vi funderade även på vi på om vi kunde hålla hela bjudningen på en båt. Vi valde dock snabbt bort båten då vi insåg vilka begränsningar i utrymme som det innebär (och att det finns vänner som lätt blir sjösjuka).

En barnfri brunchbjudning med grilltema blev det för vår del. Det uppskattades mycket, särskilt bland släkt och vänner som har barn. Vi meddelade också våra gäster i förväg om en ungefärlig sluttid för festen. Det underlättade för många som behövde skaffa barnvakt, samtidigt kunde de som kände för att festa vidare planera för det.

Vi hade vår ceremoni och fest utomhus i en liten oas i centrala Stockholm. Det var extra roligt att ingen av gästerna kände till stället innan. Bellevue heter den fina gården som omges av en grön och prunkande trädgård högst upp i Bellevueparken.

freixenet Prosecco

2. Dryck som överraskar

Bubbel, självklart! Men vi skippade champagnen och valde istället att bjuda på en ny prosecco som vi visste att ingen av gästerna hade smakat innan. Freixenet Prosecco är ett favoritbubbel hos oss. Förutom att den är god så är flaskan fantastiskt snygg. Smak- och designelegans till ett mycket bra pris. Det blev många “wow” bland gästerna.

Till middagen blev det vin. Både vitt, rött och rosé. Som alkoholfritt bjöd vi på två av våra favoriter: roslemonad och Ega (en Rooibosdryck som finns att köpa på Systemet).
Vi fick ha med egen dryck till lokalen, vilket gjorde att vi kunde bjuda på det vi ville och styra prisläget.

egenvikta popcornstrutar

smaksättningar popcorn

3. Tillgängligt småsnacks

Ett hett bröllopstips är att ha något småsnacks tillgängligt på ett sidobord hela tiden. Tänk dig själv om du varit på en fest eller bröllop och känt dig hungrig för att maten blivit försenad. Med gott snacks kan gästerna hålla sin blodsockernivå i schack och humöret håller sig på topp. Förslag på snacks är: popcorn, chips, frön, nötter, marinerade små mozzarellabollar grönsaks- eller fruktspett. Vi bjöd på popcorn med olika sorters smaksättningar. Det fanns hela tiden färska popcorn som man kunde fylla strutar med.

popcorn bar bröllopstips

popcornmaskin

4. Någon snackis att samlas kring

Smått oväntade inslag är alltid en rolig överraskning. Vi hade en popcornmaskin och en popcorn bar. Ljudet och doften av poppande popcorn får i alla fall oss att bli på bra humör. Det finns något härligt nostalgiskt över det hela. Vi såg till att göra det till en upplevelse med flera roliga kryddor, sött, salt, riktigt hett och så lakritspulver. Man kunde spraya på smör eller olja och sedan krydda med det man önskade. De fina pappersstrutarna vek Martin hemma under några kvällar.

Andra förslag på snackisaktiviteter: champagnetruck, glassvagn, foodtruck, roliga ballongfigurer.

Läkerol i en glascylinder

5. Något som gästerna kan ta med sig

Det är extra roligt att kunna överraska med små saker som gästerna kan ta med sig. Vi ville bjuda på något med koppling till oss och gästerna. Eftersom att både Martin och jag nästan alltid har en ask Läkerol var vi än går tyckte vi att det kunde vara kul att bjuda gästerna på det. Dessutom kändes det fräscht efter en stor buffé. Vi är båda lakritstokiga så en av smakerna blev Läkerols nya Minty Licorice. Vi mixade med smakerna Ginger Lime och Raspberry Lemongrass. Det blev så fint i en glascylinder på snacksbuffén. Först förstod inte (vågade inte) gästerna att de kunde ta en hel ask, men sen flöt det på och vilket surr det blev!

Andra saker som kan vara kul att bjuda på är Marshmallowsklubbor, små godispåsar, ingefärashots i små glasflaskor och ballongfigurer som man får ta med hem.

 

6. Dessert eller portionsdessert

Ingen av oss är särskilt förtjust i tårta, därför var det lätt att välja bort den klassiska bröllopstårtan. Jag tycker inte heller att det ser så trevligt ut med det kladd som uppstår när många ska skära från en och samma tårta. Vi bjöd därför på portionsdesserter. Det blev lyxiga franska tarteletter i tre olika smaker choklad, kola och färska bär från Gourmandise i Stockholm. De gick verkligen hem bland gästerna!

 

7. Vickning

Det är alltid bra att säkra upp med lite vickning. Det behöver inte innebära varmkorv i bröd, eller ens varm mat. Vi hade laddat med olika sorters polska charkuterikorvar, surkål, syrad gurka och surdegsbröd. Det är en stor fördel att servera kallt/rumsvarmt tilltugg. Främst slipper man fundera varmhållning, men ett annat stort plus är att maten kan ligga framme ett tag och gästerna kan gå och plocka allteftersom lite sug eller hunger smyger sig på.

hyra jazzband i Stockholm

Vi hade anlitat ett jazzband som spelade ända från att gästerna kom. Det skapade snabbt en mysig och avslappnad stämning. De spelade också vår ingångs- och utgångslåt och de fortsatte att spela medan vi åt. Så mysigt och rekommenderas verkligen.

trädgårdsbröllop tips

Agnieszka Blom i Bellevueparken

Ett annat bröllopstips är att beställa blommor i säsong, buketten blir billigare då och blommorna ser också fräschare ut.

Bloms bland blommorna i Bellevue

Av alla bröllopstips vi kan ge är det ändå viktigast att kunna släppa kontrollen helt på sin dag. Då ska man verkligen bara luta sig tillbaka och lägga hela sin uppmärksamhet på att njuta fullt ut.

Friterade kycklingkroketter – smart om du har kyckling över

Kroketter är ett smart sätt att använda rester och göra något gott av det. Har du lite kyckling över från gårdagen kan du prova att göra dessa krispigt friterade kycklingkroketter. Gott är bara förnamnet. De är försvinnande goda!

panerade och friterade kycklingkroketter

Jag blev serverad de smarriga kroketterna på en brunch som ordnades av Kronfågel. Vi snackade om- och tittade på ekologisk kyckling.
Har du själv sett en kyckling strutta runt utomhus och jaga flugor? De ser så roade ut när de springer och hugger efter flugorna i luften. Kycklingar som får gå fritt utomhus äter bättre och rör sig mer. Det märks även i smaken hemma på tallriken.

Kycklingkroketter

Friterade kycklingkroketter

ca 30- 40 st
500 g tillagad/grillad kycklingbröstfilé från Bosarp (eller andra kycklingrester som du har över)
100 g vetemjöl
100 g smör
200 g standardmjölk
50 g svart perigordtryffel
15 g salt
3 g finmalen svartpeppar

Till panering
4 ägg
500 g panko (Japanskt ströbröd)
2dl vetemjöl

Till fritering
2 l frityrolja eller matolja

 

Dag 1 – Gör så här

Tärna kycklingköttet som du har tillagat (i ugn, stekt eller grillat) sedan tidigare.
Smält smör i en kastrull, tillsätt vetemjölet och låt skjuda under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning, låt sedan sjuda ca 5 minuter. Det ska bli mycket tjockt. Tillsätt den tärnade kycklingen, saltet, pepparn och riv i den svarta perigordtryffeln. Blanda väl och lägg i en bunke. Plasta mot ytan av smeten så att det inte kommer luft mot den. Kyl över natt i kylskåp.

 

Dag 2 – Gör så här 

Rulla smeten i ca 25-30 g stora bollar och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i kylen och låt stå och vila ca 1 timme.
Panering: vispa äggen, börja med att rulla bollarna i vetemjölet, sedan i vispat ägg och slutligen i panko. Se till att det är ordentligt panerat och inga hål i panaden för då läcker bollarna vid fritering. Hittar du hål så vänd ytterligare ett varv i ägg och panko.
Värm sedan oljan till 170 grader och fritera bollarna ca 2-3 minuter, låt sedan rinna av på papper.

Servera varma friterade kycklingkroketter med tryffeldipp.

Recept av Lars Larsson Produktionschef på Urban deli Catering.

Johan Bülows jubileumslakrits – kan vara godast hittills

Vi vet att Johan Bülow kan det där med att sätta smakerna efter så många år i lakritsbranschen. Det är faktiskt så att jag gillar alla Bülows produkter. Inte en enda har jag tyckt illa om, eller mindre bra om. Däremot kan jag nog säga att Bülows jubileumslakrits är den som jag tycker allra mest om. Lakrids by Johan Bülow fyller tio år i år, vilket man alltså firar med dessa godbitar.

Johan Bülows jubileumslakrits

I denna bit ryms både choklad och lakrits. Johan Bülow har sedan tidigare en liknande smakkombination i sortimentet. Däremot är denna nya kula något helt annat när det kommer till konsistensen. Alldeles perfekt seg. Så där lagom med tuggmotstånd. Inte för mjuk och inte för hård. Perfekt.

Bülows jubileumslakrits

Sanningen är nog att jag säger samma sak varje gång Bülow släpper en nyhet, det är deras godaste. Som lakritsnörd har jag ätit mig igenom bra många varumärken på marknaden. Bülow är en av de märken som jag alltid återvänder till. Vi har nästan alltid en burk lakrits i skafferiet. Det roliga är att vi lyckats omvända flera antilakritsvänner till att bli lakritsfanatiker.

chokladlakrits som Bülows jubileumslakrits

Vad innehåller Bülows jubileumslakrits?

Som vanligt är lakritsen från Bülow glutenfri. Istället för vetemjöl (som är vanligt förekommande i godis) används rismjöl.
Jubileumsvarianten består av 62,5% belgisk mjölkchoklad och 2,9% rålakrits. Alla ingredienserna är ekologiska.

 

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm