Madam – Bra och prisvärd koreansk krog i Stockholm

En koreansk krog som imponerade direkt var Madam. Wow, är rätt ord för att beskriva smakupplevelsen. Smakerna sitter precis där de ska. Det är fina råvaror i grunden, maten är smakrik, snyggt upplagd och det smakar fantastiskt.

Restaurangen kör koreanskt rakt igenom. Porslinet är importerat därifrån, rätterna som serveras är klassiska koreanska rätter. Som koreansk råbiff, bibimbap och riskakor med gochujang. Det finns inga förrätter, desserter eller kaffe på menyn – precis som i Korea. Där äts det små rätter eller mat. Samma gäller på Madam.

All mat är extremt fettsnål, glutenfri och rymmer mycket grönsaker. Det är en prisvärd upplevelse som rekommenderas!

råbiff på koreansk krog Madam

Madams tartar är galet bra, fantastiskt gott kött! Köttkvaliteten är bra rakt igenom, oavsett rätt. Det finns även veganska alternativ, som den riktigt heta tofusoppan. Så varm att den kokar när den ställs på bordet.

Sagolikt god koreansk bibimbap

Madams Bibimbap smakar som rena himmelriket. Den kommer serverad i en rykande varm granitskål. Så het att träskivan under blir varm och sprider en härlig doft av trä. Riset i botten blir ”bränt” och smakar fantastiskt. Såsen till smakar magiskt, vilken kombo!

tre sorters kimchi rättika vårlök salladskål

Restaurangen har tre sorters kimchi och de varianter som finns är gjorda på rättika, vårlök och salladskål. Längre fram kommer det att gå att köpa med sig dessa hem. Jag längtar! De är urgoda.
Tre små tillbehör ingår och köket väljer vilka som passar till de rätter som beställs.

Bland dryckerna finns bland annat Soju, en svagare spritsort (17,5%) som smakar som sötad vodka. Den passar riktigt bra till den heta maten.

Madam är ett måste att prova för alla som älskar ett smakrikt kök. Jag blir inte förvånad om folk kommer att hänga på låset både lunch- och kvällstid. Här finns runt 30 sittplatser och en äkta koreansk toalettstol som kan både tvätta och torka dig, om du önskar. 

 

Koreansk krog på söder – hur det började

Bakom restaurangen står Gustav Kyhlberg som bott i Korea i två år. Det började med att hans fru fick jobb i Korea, och han följde med. Gustav som är utbildad kock tänkte att han kunde jobba lite själv där, men som svensk kock var det en utmaning att få jobb på någon krog i Korea. Istället ägnade Gustav sin tid åt att äta sig igenom maten från det koreanska köket om och om igen. Han lärde sig även massvis om den koreanska matkulturen. Allt för att planera för en riktigt grym koreansk krog i Stockholm. Och han har verkligen lyckats!

Enligt mig är restaurangen Stockholms bästa, när det gäller koreansk restaurang.

 

Priser på Madam

Under lunchen brukar det finnas fyra rätter att välja på. Prisspannet ligger lunchtid runt ca 100-195 kr. På kvällen kostar rätterna runt 100-235 kr per rätt. Mer info hittar du på Madams sajt, här.

 

Öppettider:

Madam öppnade den 1 september 2018. Krogen håller öppet för lunch mån-fre kl. 11.30-14.00. Middag serveras tis-lör kl. 17.30-23.00. 

 

Madam adress:

Restaurangen ligger på Tjärhovsgatan 5, bara ett stenkast ifrån Björns Trädgård.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Köttfärslimpa med timjan, sås och potatis

En klassisk och saftig köttfärslimpa med timjansås är ju så gott! Den gräddiga såsen och svartvinbärsgelén fulländar hela upplevelsen. En riktig favoritmiddag till vardags här hemma.

saftig köttfärslimpa med timjanklassisk köttfärslimpa med timjanköttfärslimpa med timjansås

Saftig köttfärslimpa med timjansås

4 portioner 

Ingredienser köttfärslimpa:
500 g blandfärs
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
50 g gul lök (1/2-1 lök)
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar från kvarn

 

Ingredienser timjansås: 
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk buljongpulver eller 1/3 tärning
2 tsk kinesisk soja
1,5 tsk timjan
ev. 1 tsk svartvinbärsgelé
2 krm salt
2 krm svartpeppar

 

Ingredienser till servering: 
ca 900 g fast potatis
Svartvinbärsgelé

 

Köttfärslimpa – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjölk, ägg, pressade vitlöksklyftor, tomatpuré. timjan, salt och svartpeppar i en stor bunke. Blanda ner strödbrödet.
Hacka löken och vänd ner den i bunken tillsammans med blandfärsen. Blanda ordentligt.

Smörj en ugnsform (ca 20×30 cm) med lite smör. Forma färssmeten till två limpor och lägg i formen. Grädda högt upp i ugnen i ca 20-25 minuter. Passa limpan så att den inte gräddas för länge och blir torr. Den ska få fin färg och en fast yta

Koka potatisen och gör såsen under tiden.

 

Timjansås – Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en liten kastrull. Om du använder buljongtärning är det bra att dela den i mindre bitar först. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

 

Servering – Gör så här:

Servera den kokta potatisen med skivad köttfärslimpa, timjansås och svartvinbärsgelé.

Stuvad potatis med dill och purjolök

Stuvad potatis med dill och purjolök fick alla att fråga efter receptet. Såväl mannen som annars ogillar stuvade saker, som sonen. Nåja, sonen som är två år kanske inte frågade efter receptet, men han skuffade gladeligen i sig två och en halv portion. Den stuvade potatisen passar väldigt bra till ugnsbakad lax.

stuvad potatis med dill och purjolök

dillstuvad potatis

Stuvad potatis med dill och purjolök

 

Ingredienser:
900 g potatis
1/2 purjolök
2 msk + 1 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
20 g färsk dill

 

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i ca 2-3 cm stora bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten i 10-15 minuter, eller tills den är mjuk.

Skölj och finstrimla purjolöken (vit eller grön del spelar ingen roll). Smält 2 msk smör i en kastrull och fräs purjolöken på medelhög värme i 2 minuter. Rör ner 1 msk smör och vetemjöl. Vispa sedan ner 5 dl mjölk. Låt det hela koka upp.
Rör om då och då så att såsen inte bränner i botten. Häll i vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. Dra ner värmen till lägsta.
Hacka dillen och blanda i den i såsen.

Lägg den kokta potatisen i såsen och blanda runt. Du kan låta potatisen stå en liten stund på lägsta värmen tills servering.

Grön currygryta med lax, koriander och sesamfrön

Grön currygryta är så gott och denna variant är otroligt lätt att göra. Den är till och med en av mina snabblagade favoriter. Smarrig och smakrik. Passar både som lyxig vardagsmiddag och till helgmiddagen.

grön currygryta

Grön currygryta med lax, koriander och sesamfrön

4 portioner

Ingredienser: 
600 g färsk laxfilé
1 gul lök
2 morötter
150 g haricots verts
Färsk ingefära, ca 2-3 cm
50 g grön currypasta
250 ml kokosmjölk
Färsk koriander (några kvistar)
1 msk sesamfrön
Grönsaksbuljong, 1 tärning
1 lime
1 röd chili
3 dl vatten
Rapsolja, eller annan neutral olja
Salt
Jasminris (4 portioner)

 

Grön currygryta – Gör så här:

Skär bort skinnet från laxen och ta bort eventuella ben. Skär fisken i mindre bitar, ca 3-4 cm.

Hetta upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna tills de fått en fin färg. Rör runt så att fröna inte bränns. Det tar cirka 1-5 minuter beroende på hur hög värme du har. Häll fröna i en skål och ställ åt sidan.

Skär bort de yttersta ändarna på haricots verts, ställ åt sidan så länge.

Koka riset.

Klyfta limen och skiva chilin tunt. Plocka korianderblad från stjälkarna. Ställ åt sidan och spar till servering.

Skala och strimla morötterna och ingefäran. Skala och klyfta löken. Hetta upp rapsolja i en stekgryta/traktörpanna. Lägg i den gröna currypastan och rör runt med oljan. Lägg i morötter, ingefära och lök och fräs grönsakerna i 2-3 minuter på hög värme.

Sänk värmen och tillsätt kokosmjölk, vatten och smula ner grönsaksbuljong. Lägg i haricots verts. Låt sjuda i 3-4 minuter.
Lägg ner laxen i grytan och sjud i ytterligare 2-3 minuter, tills fisken är klar. Smaka av med lite salt.

 

Servering:

Lägg riset på botten i fyra skålar. Fyll på med currygrytan. Toppa med färsk koriander, rostade sesamfrön, den skivade chilin. Servera med en limeklyfta.

Torsk i ostsås och fänkålssallad – Rekordsnabb vardagsmiddag

En fiskrätt som är löjligt lätt att göra, tam-ta-tam klart på 20 minuter. Fem ingredienser behövs till denna torsk i ostsås, inklusive salt. Sonen som är strax över två år älskar denna rätt. En barnvänlig fiskrätt är guld värd. Vem vill inte att ens barn äter massa fisk emellanåt? När jag gör torsken till honom så gör jag två miniformar utan pepparrot i ostsåsen. Till oss vuxna vräker jag ner en massa färskriven pepparrot.

Fänkålssalladen passar riktigt bra till, det blir både fräscht och en bra balans mellan alla smaker.

torsk i ostsås med pepparrot torsk i pepparrotssås

Torsk i ostsås och fänkålssallad

4 portioner 

 

Ingredienser torsk i ostsås: 
600 g torskfilé
1/2 tsk salt
1 förp Kelda pastasås Mild Ost
50 g färsk pepparrot
1 knippe gräslök

 

Ingredienser fänkålssallad: 
1/2 gurka
1/2 fänkål
en knippe persilja
3 tsk olivolja
1 tsk färskpressad lime
1/2 tsk mortlad rosépeppar
havssalt

 

Ingredienser – till servering 
Bulgur för fyra personer
1 klick smör

 

Torsk i ostsås – gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg torskfilén i en ugnsform och salta på ovansidan. Riv pepparroten och blanda med ostsåsen i en bunke. Smaka av och lägg i mer pepparrot om du vill ha mer smak. Häll såsen över torsken.

Tillaga mitt i ugnen i ca 12-13 minuter. Finhacka gräslöken och ställ åt sidan.

Servera torsken med salladen och matvete eller bulgur. Strö den hackade gräslöken över fisken.

 

Fänkålssallad – gör så här:

Skala gurkan och skär den i små bitar. Hyvla fänkålen på en mandolin (jag använder inställning 2 av 4 på en Kyocera). Lägg allt i en skål. Hacka den färska persiljan och lägg i skålen.

Mortla rosépeppar och häll över i en liten skål. Häll ner olivolja, limesaft och lite salt. Rör om och smaka av. Ta mer salt om det behövs.

Häll dressingen över salladen och rör runt.

 

Servering – gör så här:

Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Klicka i smöret i kastrullen när den kokat klart. Rör om försiktigt. Servera torsken med nykokt bulgur och fänkålssallad.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm