Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

Köttfärslimpa Tex-Mex funkar kanonbra till fredagsmyset, om du vill ha lite variation till tacos. Annars funkar den ju lika bra alla andra dagar i veckan också. Den blir saftig, smakrik och är enkel att göra. Bättre kan det inte bli.

Vill du istället göra en mer klassisk köttfärslimpa så hittar du ett toppenrecept här Köttfärslimpa med timjan.

köttfärslimpa tex-mex med paprikasås

köttfärslimpa tex-mex

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

4 portioner

Ingredienser köttfärslimpa:
400 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1 msk paprikapulver
1/2 msk spiskummin
2 krm cayennepeppar
1 tsk salt

 

Ingredienser paprikasås: 
2,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk paprikapulver
1 tsk honung
2 krm salt

 

Till servering: 
Bulgur för fyra personer

 

Köttfärslimpa – gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ströbröd, vatten , paprikapulver, spiskummin, salt och cayennepeppar i en större bunke. Finhacka lök. Vänd ner lök och blandfärs i bunken och blanda allt väl.

Forma färsen till två limpor och lägg i en ugnsform.

Stek i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

 

Paprikasås – gör så här:

Pressa vitlöken och blanda med yoghurt, paprikapulver, honung och salt i en skål. Låt stå kallt till servering.

 

Servering:

Skiva upp köttfärslimpan och servera med bulgur och paprikasås.

 

Ingefärsketchup – recept på egen smarrig ketchup

Till burgare eller korv är en god ketchup given. Det här receptet på ingefärsketchup är en riktigt höjdare. Wow, vilken härlig smak och god variation från en klassisk sötsliskig köpeketchup. Lovar att denna kommer att imponera. Gör gärna en trippel sats på en gång, ketchupen går åt. Den går även att förvara i en tättslutande glasburk i kylen.

Ketchup med ingefära passar väldigt bra till en fläskburgare. Burgaren på bilden är en pork burger med citrongräs. Recept på burgaren finns här fläskburgare med citrongräs.

ingefärsketchup recept

ketchup med ingefära

Ingefärsketchup

Ingredienser: 
2 msk flytande honung
2 msk vatten
3 msk tomatpuré
2 msk japansk soja
2 krm mald ingefära
1/2 tsk sambal oelek
2 krm spiskummin

 

Ingefärsketchup – Gör så här:

Häll alla ingredienser i en skål. Blanda ordentligt. Klart.

Kalkonfärsbiffar med curry – saftiga och smakrika biffar

Saftiga kalkonfärsbiffar som du svänger ihop i en handvändning. Det behövs bara sju ingredienser. Enklare kan det inte bli och det är biffar som uppskattas lika mycket av såväl stora som små. Biffarna håller sig i kyl i två dagar, om du inte hinner äta upp dem samma dag.

saftiga kalkonfärsbiffarkalkonfärsbiffar med curry

Kalkonfärsbiffar med curry

4 portioner

Ingredienser: 
500 g kalkonfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1 tsk curry
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
smör till stekning

Till servering: 
Bulgur eller pasta för fyra personer
Sallad

 

Gör så här:

Blanda ägg, ströbröd, vatten, curry, salt och svartpeppar i en bunke. Vänd ner kalkonfärsen och blanda runt ordentligt.

Forma smeten till 8 biffar.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek biffarna på medelvärme i ca 5 minuter per sida.

Servera med pasta eller bulgur och en fräsch sallad.

Glasspuck – smarrigt on the go från Ben & Jerry’s

Har precis smakat Ben & Jerry’s nya glasspuck, en perfekt on the go-glass. Fyndigt nog heter den On the Dough. Jag ger den väl godkänt. Främst för det behändiga formatet, en puck! Väldigt lätt att hålla i handen och lagom storlek. Dock får man hålla pucken i omslagspapperet, annars får man snabbt chokladkladdiga fingrar.

Smaken är riktigt god: en mix av kola, jordnöt och choklad. Varje slice är fylld med Fairtrade-certifierad kolaglass och massor av chunks och swirls. Allt är förpackat i ett chokladigt överdrag.

Ben & Jerry's On the Dough

Ben & Jerrys nya glasspuck med choklad

Ben & Jerry’s glasspuck är deras första glass i detta format. God, men väldigt söt. Jag gillar också att Ben & Jerry experimenterar en hel del med smaker på vegansk glass. Nyligen lanserade de en kokos- och kolaglass, Coconutterly Caramel’d.

Fläskburgare med citrongräs och limemarinerad gurka

Det här är en saftig fläskburgare som verkligen överraskar smaklökarna. Citrongräs och limemarinerad gurka ger de där fräscha smakerna som blir så goda tillsammans med lite hetta. Burgaren steks på hög värme och görs sedan klart i ugn. På så sätt är det lättare att få en jämn temperatur och du kan göra en större sats med burgare. De kommer att gå åt.

Burgaren blir extra god med ingefärsketchup. Du gör en egen ketchup busenkelt! Recept finns här ingefärsketchup.

Fläskburgare med citrongräspork burger

Fläskburgare med citrongräs och limemarinerad gurka

4 portioner 

 

Ingredienser till servering: 
4 hamburgerbröd
1 kruka koriander
1 rödlök

 

Ingredienser burgare:
500 g fläskfärs
50 g citrongräs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 lime
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 tsk sambal oelek

 

Ingredienser limemarinerad gurka: 
1 gurka
1 lime (samma som används till burgaren)
2 tsk flytande honung

 

Burgare – Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Tillsätt finhackat citrongräs, finrivet limeskal, salt, sambal oelek och pressade vitlöksklyftor. Rör om och lägg sedan i blandfärsen. Blanda ordentligt. Forma smeten till fyra burgare.

Stek burgarna på båda sidor i neutral olja i en stekpanna. Stek på medelhög värme så att burgarna får fin färg på ytan. Lägg över på en ugnsform. Ställ formen mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills burgarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

 

Limemarinerad gurka – Gör så här:

Skiva gurkan och lägg i en skål. Pressa saften från (den finrivna) limen och blanda med honungen. Ringla saften över gurkan och blanda runt. Låt stå till servering.

 

Servering Fläskburgare:

Servera burgaren med hamburgerbröd, skivad rödlök, limemarinerad gurka, koriander och en god sås.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm