Så väljer du rätt matkasse till familjen

Inlägg i samarbete med Hitta Matkassen

Det har blivit en djungel av matkassar och det krävs en hel del googling för att hitta det som känns rätt. Vi började med matkasse hemma för några år sedan och har bytt leverantör några gånger efter det. Jag hade gärna börjat med matkasse till familjen tidigare än så, men det som höll oss tillbaka var alla val som fanns. Det kändes då jobbigt att ta ett beslut. Vad jag saknade var en sajt som samlade upp info och jämförde matkassarna på ett bra sätt. Idag finns hittamatkassen.se som gör just detta.

Så väljer du rätt matkasse till familjen

Tack vare Hitta Matkassen var det enkelt för oss att bestämma oss för vilken kasse som vi ville testa som alternativ till de två matkassar vi har i dagsläget. Under jämna veckor lagar vi Middagsfrids originalkasse och ojämna veckor blir det Linas Flexitariankasse. Det har funkat toppen för oss, men ibland vill vi gärna testa någon annan matkasse som ombyte.

En sak som vi uppskattar väldigt mycket hos Hitta Matkassen är att kunna läsa besökarnas kommentarer till de olika matkassarna. I Hitta Matkassens sökfunktion ser du även snabbt vilka leverantörer som kör ut till ditt område. Du kan också välja typ av kost och om det ska vara snabblagat eller för ett litet hushåll.

 

Att tänka på när du väljer matkasse till familjen

1. Hur många ska ni laga till?

2. Vad får varje portion max kosta?

3. Har någon av er specialkost hemma?

4. Vill/hinner ni anpassa “vuxenmaten” till barn i hushållet?

5. Vill ni laga det mesta från grunden eller ha en smidig genvägskasse?

6. Leveransdag, ofta är valet söndag eller måndag beroende på leverantör.

7. Matkassarna har ofta prova-på-erbjudande. Passa på att testa då.

 

En annan bra sak att komma ihåg är att lämna ett meddelande vid beställning av matkasse. Särskilt om ni har portkod eller barn som nattas mellan 18-22 då leveransen oftast kommer.

Titta även igenom alla varor när ni fått dem. Att allt finns med och att allt ser fint och fräscht ut. De matkassebolag som vi använt oss av har alltid varit snabba på att svara på mail och kompensera om något har blivit fel vid leveransen.

Kalkonpanna med dijonsenap och dragon

Smarrig och lättlagad kalkonpanna är en perfekt vardagsrätt som går snabbt att laga. Kalkonpannan blir till och med godare dagen efter då den fått stå till sig lite. Perfekt rätt för matlådan. Dessutom gick den hem hos sonen som är lite över två år.

kalkonpanna med dijonsenapkalkonpanna med dragon

Kalkonpanna med dijonsenap och dragon

4 portioner 

Ingredienser Kalkonpanna:
550-600 g kalkonbröstfilé
250 g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk + 1 krm salt
1/2 msk torkad dragon
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 msk dijonsenap
1 tärning kycklingbuljong
svartpeppar från kvarn
1 krm socker

 

Till servering: 
Jasminris (4 portioner)
Dragon, 1 tsk torkad eller 2 tsk färsk

 

Kalkonpanna – Gör så här:

Tvätta och klyfta champinjonerna. Skala och klyfta löken. Skär kalkonfilén i mindre bitar, ca 2×3 cm.

Hetta upp olja i en traktörpanna eller annan stekgryta. Stek kalkonen på hög värme i 1-2 minuter. Tillsätt champinjoner, lök, två pressade vitlöksklyftor, torkad dragon, 1 tsk salt och lite nymalen svartpeppar. Fräs i 3 minuter.

Pudra över vetemjöl och vispa ner grädde och mjölk. Smula buljongtärningen och lägg i smulet i grytan tillsammans med dijonsenap, socker och 1 krm salt. Sjud i ca 5-6 minuter, tills kalkonen är genomstekt. Innertemperaturen ska då ligga på 71-72 grader.

 

Servering – Gör så här:

Koka riset och servera det tillsamman med kalkonpannan. Strö torkad eller färsk dragon över.

Madam – Bra och prisvärd koreansk restaurang i Stockholm

En koreansk restaurang som imponerade direkt var Madam. Wow, är rätt ord för att beskriva smakupplevelsen. Smakerna sitter precis där de ska. Det är fina råvaror i grunden, maten är smakrik, snyggt upplagd och det smakar fantastiskt.

Krogen kör koreanskt rakt igenom. Porslinet är importerat därifrån, rätterna som serveras är klassiska koreanska rätter. Som koreansk råbiff, bibimbap och riskakor med gochujang. Det finns inga förrätter, desserter eller kaffe på menyn – precis som i Korea. Där äts det små rätter eller mat. Samma gäller på Madam.

All mat är extremt fettsnål, glutenfri och rymmer mycket grönsaker. Det är en prisvärd upplevelse som rekommenderas!

råbiff på koreansk restaurang Madam

Madams tartar är galet bra, fantastiskt gott kött! Köttkvaliteten är bra rakt igenom, oavsett rätt. Det finns även veganska alternativ, som den riktigt heta tofusoppan. Så varm att den kokar när den ställs på bordet.

Sagolikt god koreansk bibimbap

Madams Bibimbap smakar som rena himmelriket. Den kommer serverad i en rykande varm granitskål. Så het att träskivan under blir varm och sprider en härlig doft av trä. Riset i botten blir ”bränt” och smakar fantastiskt. Såsen till smakar magiskt, vilken kombo!

tre sorters kimchi rättika vårlök salladskål

Restaurangen har tre sorters kimchi och de varianter som finns är gjorda på rättika, vårlök och salladskål. Längre fram kommer det att gå att köpa med sig dessa hem. Jag längtar! De är urgoda.
Tre små tillbehör ingår och köket väljer vilka som passar till de rätter som beställs.

Bland dryckerna finns bland annat Soju, en svagare spritsort (17,5%) som smakar som sötad vodka. Den passar riktigt bra till den heta maten.

Madam är ett måste att prova för alla som älskar ett smakrikt kök. Jag blir inte förvånad om folk kommer att hänga på låset både lunch- och kvällstid. Här finns runt 30 sittplatser och en äkta koreansk toalettstol som kan både tvätta och torka dig, om du önskar. 

 

Koreansk restaurang på söder – hur det började

Bakom restaurangen står Gustav Kyhlberg som bott i Korea i två år. Det började med att hans fru fick jobb i Korea, och han följde med. Gustav som är utbildad kock tänkte att han kunde jobba lite själv där, men som svensk kock var det en utmaning att få jobb på någon krog i Korea. Istället ägnade Gustav sin tid åt att äta sig igenom maten från det koreanska köket om och om igen. Han lärde sig även massvis om den koreanska matkulturen. Allt för att planera för en riktigt grym koreansk krog i Stockholm. Och han har verkligen lyckats!

Enligt mig är restaurangen Stockholms bästa, när det gäller koreansk restaurang.

 

Priser på Madam

Under lunchen brukar det finnas fyra rätter att välja på. Prisspannet ligger lunchtid runt ca 100-195 kr. På kvällen kostar rätterna runt 100-235 kr per rätt. Mer info hittar du på Madams sajt, här.

 

Öppettider:

Madam öppnade den 1 september 2018. Krogen håller öppet för lunch mån-fre kl. 11.30-14.00. Middag serveras tis-lör kl. 17.30-23.00. 

 

Madam adress:

Restaurangen ligger på Tjärhovsgatan 5, bara ett stenkast ifrån Björns Trädgård.

 

Fler restaurangtips i Stockholm

Mina tips på bra restauranger, caféer och barer hittar du på mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm
Lite längre inlägg inom samma kategori hittar du här i bloggen under Restaurang Stockholm.

Köttfärslimpa med timjan, sås och potatis

En klassisk och saftig köttfärslimpa med timjansås är ju så gott! Den gräddiga såsen och svartvinbärsgelén fulländar hela upplevelsen. En riktig favoritmiddag till vardags här hemma.

saftig köttfärslimpa med timjanklassisk köttfärslimpa med timjanköttfärslimpa med timjansås

Saftig köttfärslimpa med timjansås

4 portioner 

Ingredienser köttfärslimpa:
500 g blandfärs
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
50 g gul lök (1/2-1 lök)
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar från kvarn

 

Ingredienser timjansås: 
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk buljongpulver eller 1/3 tärning
2 tsk kinesisk soja
1,5 tsk timjan
ev. 1 tsk svartvinbärsgelé
2 krm salt
2 krm svartpeppar

 

Ingredienser till servering: 
ca 900 g fast potatis
Svartvinbärsgelé

 

Köttfärslimpa – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjölk, ägg, pressade vitlöksklyftor, tomatpuré. timjan, salt och svartpeppar i en stor bunke. Blanda ner strödbrödet.
Hacka löken och vänd ner den i bunken tillsammans med blandfärsen. Blanda ordentligt.

Smörj en ugnsform (ca 20×30 cm) med lite smör. Forma färssmeten till två limpor och lägg i formen. Grädda högt upp i ugnen i ca 20-25 minuter. Passa limpan så att den inte gräddas för länge och blir torr. Den ska få fin färg och en fast yta

Koka potatisen och gör såsen under tiden.

 

Timjansås – Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en liten kastrull. Om du använder buljongtärning är det bra att dela den i mindre bitar först. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

 

Servering – Gör så här:

Servera den kokta potatisen med skivad köttfärslimpa, timjansås och svartvinbärsgelé.

Stuvad potatis med dill och purjolök

Stuvad potatis med dill och purjolök fick alla att fråga efter receptet. Såväl mannen som annars ogillar stuvade saker, som sonen. Nåja, sonen som är två år kanske inte frågade efter receptet, men han skuffade gladeligen i sig två och en halv portion. Den stuvade potatisen passar väldigt bra till ugnsbakad lax.

stuvad potatis med dill och purjolök

dillstuvad potatis

Stuvad potatis med dill och purjolök

 

Ingredienser:
900 g potatis
1/2 purjolök
2 msk + 1 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
20 g färsk dill

 

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i ca 2-3 cm stora bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten i 10-15 minuter, eller tills den är mjuk.

Skölj och finstrimla purjolöken (vit eller grön del spelar ingen roll). Smält 2 msk smör i en kastrull och fräs purjolöken på medelhög värme i 2 minuter. Rör ner 1 msk smör och vetemjöl. Vispa sedan ner 5 dl mjölk. Låt det hela koka upp.
Rör om då och då så att såsen inte bränner i botten. Häll i vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. Dra ner värmen till lägsta.
Hacka dillen och blanda i den i såsen.

Lägg den kokta potatisen i såsen och blanda runt. Du kan låta potatisen stå en liten stund på lägsta värmen tills servering.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm