Krämig kycklinglasagne med timjan och zucchini

En riktigt krämig kycklinglasagne och ett gott rödvin kan göra underverk. Färsk kycklinginnerfilé, svensk fågel så klart, lite timjan, lite yoghurt, vitlök, sambal… och du är nästan i mål.

Lite förberedelser krävs, men ett glas rött (minst) till kocken som rör i grytorna så går allt som en dans. Räkna med 40-45 minuter med alla förberedelser. Du hinner dessutom ta hand om disken och fixa en schyst grönsallad medan lasagnen gottar till sig i ugnen. Perfekt vardagsmiddag.

Krämig kycklinglasagne och Drostdy-Hof

Matchande rödvin till denna rätt: Drostdy-Hof Cape Red Shiraz Merlot. Vinet är gjort på druvorna Shiraz och Merlot, det doftar och smakar bär och har inslag av färska örter. En riktigt god kombo, krämig kycklinglasagne och ett glas bärigt rödvin.

Krämig kycklinglasagne

kycklinglasagne med timjan och rödvin

Krämig kycklinglasagne med timjan och zucchini

4-5 portioner 

 

Ingredienser:
200 g färska lasagneplattor
1 röd paprika
450 g (ca) Kronfågel kycklinginnerfilé
1 bananschalottenlök
1 zucchini
400 g pizzasås (jag använder Mutti)
75 g riven västerbottensost
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
1 1/2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk sambal oelek
1 dl turkisk yoghurt
olivolja till stekning

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Tärna zucchinin och paprikan. Skär bananschalottenlöken i tunna skivor. Skär kycklinginnerfilén i mindre bitar.
Hetta upp olja i en traktörpanna eller stekgryta. Lägg i grönsakerna och pressa i vitlöksklyftorna. Stek på hög värme i 4-5 min. Lägg över grönsakerna på ett fat.

Häll i en matsked olivolja i samma panna. Stek kycklingen på hög värme med timjan, paprikapulver och salt i 2-3 min. Lägg i de stekta grönsakerna i pannan. Tillsätt sambal oelek, pizzasås och turkisk yoghurt. Låt det hela sjuda i ca 3-4 min.

Smörj en ugnsform (ca 20×30 cm). Varva kycklingröran med lasagneplattor. Börja med kycklingröra, sedan plattor. Det översta lagret ska vara kycklingsås. Toppa sedan med riven Västerbottensost.

Skjutsa in formen högt upp i ugnen och gratinera i ca 18-20 min.

 

Servera lasagnen med en god grönsallad.

Krämig potatissallad med färskpotatis och dragonsås

Potatissallad med färskpotatis är riktigt gott och synd att missa när det är säsong för de små rackarna. Dragonsåsen är dessutom en riktig hit. Potatissalladen passar jättebra till kycklingfilé. I receptet finns det en god marinad till kycklingen som är lätt att göra och smakar gott ihop med potatissalladen.

potatissallad med dragonsås

potatissallad med färskpotatis

potatissallad med dragon och kapris

Krämig potatissallad med färskpotatis och dragonsås

4 portioner

 

Ingredienser potatissallad:
1 kg färskpotatis
1 röd paprika
5-6 rädisor
1/2 purjolök (den vita delen)
1 fp sockerärtor
40 g italiensk salladsmix
1 msk skånsk senap
1/2 dl kapris i lag
1 dl olivolja
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn

 

Ingredienser dragonsås:  
2 dl smetana
1 msk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar från kvarn

 

Ingredienser kyckling: 
600 g kycklingfilé
1 msk oregano
1 msk kinesisk soja
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek

 

Potatissallad – Gör så här:

Skrubba eller skala potatisen och skär den i 2 cm breda bitar. Koka potatisen mjuk i ca 10-15 minuter. Låt kaprisen rinna av i en sil.

Tärna paprikan, ansa och kvarta rädisorna. Strimla purjolöken och sockerärtorna. Rör ihop olovolja, vitvinsvinäger, senap, salt och svartpeppar i en salladsskål. Vänd ner potatisen, grönsakerna, salladsmixen och den avrunna kaprisen.

 

Dragonsås – Gör så här:

Blanda smetana, dragon, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar i en skål. Ställ kallt till servering.

 

Kyckling – Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Vänd ner kycklingfilén och massera in marinaden. Stek kycklingen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kycklingen är helt klar vid 72 grader innertemperatur. För att få saftiga kycklingfiléer är det bra att ta ut dem redan vid 70 grader och låta kycklingen stå till sig en stund utanför ugnen. Skär upp filéerna i skivor efter några minuter.

 

Servera dragonsåsen till potatissalladen.

Snabblagad torskfilé med citron- och purjolökssås

En god och snabblagad torskfilé som blir krämig går hem både bland stora och små. Sonen som snart fyller två år äter denna rätt med väldigt god aptit. Den krämiga såsen med citron och purjolök är mild i smaken och kommer på köpet när man lagar torsken. Du behöver inte göra så mycket mer än att blanda ingredienserna, så lagar torsken sig själv i grytan. Snabbt går det också.

krämig torskfile med citron- och purjolökssås

snabblagad torskfilé med citron- och purjolökssås

Snabblagad torskfilé med citron- och purjolökssås

4 portioner 

 

Ingredienser: 
4 portioner basmatiris
600 g färsk torskfilé
1/2 purjolök (den vita delen)
2 dl crème fraiche
2 msk smör
1 citron
3/4 grönsaksbuljongtärning (eller 3/4 msk buljongpulver)
1 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

Koka riset. Ta fram en traktörpanna med lock till fisk + sås.

Skölj och finstrimla den vita delen av purjolöken. Smält smöret i traktörpannan och fräs purjon på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt crème fraiche, vatten, smulad buljongtärning, zesten från 1 citron och saften från 1/2 citron. Låt småputtra på svag värme i 2 minuter.

Klappa av överflödig vätska från torskfilén med lite hushållspapper. Skär torsken i 5 cm breda bitar. Krydda bitarna med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Lägg ner fiskbitarna i pannan och låt sjuda på låg värme under lock i ca 4-5 minuter.

 

Servera torskfilén med nykokt basmatiris.

Potatissallad med parmesandressing

Sommaren är den perfekta tiden att äta smarriga potatissallader. Det blir dessutom otroligt gott när man rostar potatisen istället för att koka den. En riktig höjdpunkt är denna potatissallad med parmesandressing. Den gör sig lika bra en vardagskväll, som till midsommarlunchen. Servera gärna salladen till grillad kyckling.

Potatissallad med parmesan i dressing

potatissallad med parmesandressing

Potatissallad med parmesandressing och rosmarin

4 portioner 

Ingredienser potatissallad:
1 romansallad
1 kg småpotatis
2 msk olivolja
1,5 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
1 ask cocktailtomater
1 rödlök

 

Ingredienser parmesandressing:
50 g riven parmesan
2 dl matyoghurt
2 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 tsk dijonsenap
svartpeppar från kvarn

 

Potatissallad – Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader och klä en ugnsform med bakplåtspapper. Blanda olivolja, salt, rosmarin och lite svartpeppar i en större bunke. Tvätta och halvera potatisen, behåll skalet på. Lägg potatisen i bunken och blandarunt så att alla potatisar täcks med olja. Lägg potatisen på plåten och rosta dem mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills potatisen är klar.

Ta ut potatisen och låt svalna. Halvera tomaterna, skriva rödlöken tunt och bryt romansalladen i mindre bitar. Lägg i en salladsskål och blanda ner den rostade potatisen och parmesandressingen. Vänd runt försiktigt.

 

Parmesandressing – Gör så här:

Skala och skiva vitlöksklyftorna. Lägg alla ingredienserna i en bunke. Mixa slätt och smaka av med lite svartpeppar.

Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Det här är en härlig dessert som passar året runt men kanske är extra god nu när sommaräpplena tittar fram. En förföriskt god trifle som bjuder på olika smarriga lager. Här varvas stekta äpplen med citron, vaniljmascarpone med kardemumma och mandelsmul gjort på brynt smör. Det finns både syra, fett, knaster och sötma i dessertglasen. Och, en god efterrätt blir alltid bättre med ett matchande dessertvin.

dessertvin till äppeldessert

Brochet är ett nytt vin och är gjord på druvan Chenin Blanc. Vinet är veganvänligt och smakar som len, frisk och lätt honung. Tillsammans med denna äppliga trifle kommer både de fräscha och söta tonerna fram. Det blir varken för mycket eller för lite av något, en perfect match. Vinet finns på Systembolaget, ni hittar det på deras sajt.

trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

Brochet veganskt dessertvin gott till fruktiga desserter med honung

Trifle på äpplen, vaniljmascarpone och mandelsmul

4 portioner

 

Ingredienser:
3 äpplen
2 msk smör
1,5 tsk vaniljpulver (0,5 + 1 tsk vaniljpulver)
1/2 citron, saften
1 msk honung
250 g mascarpone
1,5 dl vispgrädde
1/2 krm kardemumma
2,5 msk socker  (1 + 1,5 msk socker)
1,5 dl mandelmjöl
50 g smör
1 msk apelsinjuice (färskpressad)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Bryn smöret och rör ihop det med mandelmjöl och 1,5 msk socker. Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till den ordentligt och jämnt. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 7 minuter, tills gyllenbrunt. Låt svalna. Smula sedan plattan till kaksmulor. Blanda smulorna med apelsinjuicen.

Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Smält 2 msk smör i en liten kastrull och lägg i äppelbitarna, 0,5 tsk vaniljpulver, citronsaft och 1 msk honung. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i någon minut tills äpplena mjuknar. De ska inte bli för mjuka, då blir det mos. Ta kastrullen från värmen och låt äpplena svalna.

Blanda mascarpone med 1 tsk vaniljpulver, kardemumma och 1 msk socker (kan ersättas med samma mängd honung). Vispa grädden och vänd ner i mascarponen.

Lägg lite mandelcrunch åt sidan. Fyll fyra små glas med alternerande lager mandelcrunch, mascarponegrädde och och äpplen. Låt stå i kyl ca 30-40 minuter innan servering. Ta ut och toppa med lite mandelcrunch på toppen.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm