Designa din egen chokladkaka hos Chokladkompaniet

Sedan årsskiftet har stockholmarna kunnat designa sina egna chokladkakor hos Chokladkompaniet på Söder.

Det hela började med att Marcus Holmström gjorde en resa till Berlin. En dag klev han av en slump in i en butik som gjorde chokladkakor på direktbeställning. Kunderna väntade runt 20 minuter, drack en kaffe, och fick sedan sin egendesignade chokladkaka i handen.

Resten är som man säger historia.

img_9501

Marcus ägde redan lokalen på Kocksgatan, som då fungerade som ett galleri. Tillsammans med en vän gjorde han om invändigt och drog sedan igång Chokladkompaniet

När man designar sin choklad får man välja tre toppings som personalen lägger på en “naken och mjuk chokladkaka”. Man använder belgisk choklad och all mörk choklad (finns i 56% resp. 80%) är organisk. Mjölkchokladen har 33,6% kakaohalt.

img_9455

Det finns väldigt mycket att välja på, allt från frystorkad ananas, passionsfrukt, hallon till lakrits, viol, pistage, havssalt, chili och bra mycket mer.

Sedan låter man chokladen stelna, vilket tar ca 20 minuter.

img_9468

Medan man väntar kan man beställa en kaffe och njuta av några chokladpraliner. Pralinerna är riktigt fina och goda. Den lilla prinsesstårtan är helt ljuvlig och smakar verkligen prinsesstårta. Alla praliner är handgjorda och kostar 16 kr/styck.

img_9430

Att starta konceptet i Sverige var en resa för sig. Marcus trodde att det skulle vara betydligt lättare, men efter några misslyckanden med chokladen hyrde man in en expert från Danmark. Han visade hur chokladen behövde tempereras för att processen skulle fungera. Idag gör butiken chokladkakor på löpande band. Snart kommer man även att börja göra dryckeschoklad som också kommer att serveras på andra caféer. Siktet ligger på januari 2017.

Priset är 55 kr för en chokladkaka och 100 kr för två. Vill man hellre köpa färdiga chokladkakor i butiken är priset detsamma.

img_9508

En egendesignad chokladkaka är en rolig present att ge, inte minst som julklapp. Jag gjorde en med hallon (frystorkade), saltlakrits och havssalt. Den andra kakan smaksatte jag med passionsfrukt (frystorkad), pistage och chili.

Chokladkakorna går även att beställa på nätet, och köper man fyra stycken slipper man betala frakten.

img_9448

Butiken säljer även färdiga chokladkakor och lite annat, som en dödskalle i choklad.

Adress: Kocksgatan 18.

Öppet: tisdag-fredag 12-18.30, lördag 12-16, söndag 12-15.

 

Saftiga Citronlakritsbullar

Himmel vilka saftiga och goda bullar! Det är så roligt att baka något så klassiskt som en söt vetebulle och samtidigt bryta av med en helt ny smakkombo. Receptet på degen fick jag av Kronjäst som även sponsrar TV-programmet Hela Sverige Bakar. Alldeles nyligen fick de tävlande i uppgift att baka sötebröd. Med inspiration från det satte jag själv igång med mitt bullbak. I ärlighetens namn var det första gången som jag bakade bullar. Inte visste jag att det var så lätt, men då har jag säkert detta grymma recept att tacka för.

img_9142

Degen är fylld med väldoftande kardemumma och fyllningen består av mandelmassa och lemoncurd. Bullen är toppad med smarrigt lakritssocker. Riktigtsmarriga bullar!

img_9206

Jäst är en viktig ingrediens i bullbaket. Jag använde Kronjäst för söta degar och fick ett väldigt bra resultat. Lätt, luftig och saftig deg. Jästen innehåller bara jästceller och vatten (inga andra ingredienser eller tillsatser av spannmål som innehåller gluten, ägg, mjölk eller laktos).

img_9163

Använd ett lakritspulver som du tycker om och som är av bra kvalitet. Ett bra pulver är exempelvis Raw Liquorice Powder från Lakrids by Johan Bülow.

img_9177

Citronlakritsbullar

Ingredienser, ca 40 bullar

 

Bulldeg

1 paket (50 g) Kronjäst för söta degar
3 dl kallt vatten
2 dl kall mjölk
18,5 dl vetemjöl special
200 g smör, mjukt
2 dl strösocker
1,5 tsk salt
1 msk grovmalen kardemumma
1 ägg

 

Fyllning

300 g mandelmassa
150 g smör, mjukt
1 burk (ca 320 g) lemoncurd

 

Lakritssocker

1,5 dl socker
3 msk lakritspulver

 

Pensling

1 ägg

 

Gör så här:

Blanda mjölk och kallt vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills jästen lösts sig. Blanda ner de övriga ingredienserna och kör i en kraftfull maskin i cirka 9 minuter eller tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila i cirka 30 minuter i rumstemperatur.

Dela degen i två bitar och kavla ut en bit i taget till en rektangel. Blanda mandelmassa med smör till en slät fyllning och stryk ut hälften på den utkavlade degen. Bred sedan ut hälften av lemoncurden över mandelfyllningen.

Rulla ihop degen till en rulla, bäst är att rulla från långsida till långsida. Skär rullen i cirka 20 jämnstora delar (ca 1,5-2 cm breda). Lägg bullarna med snittytan upp i formar eller på plåtar med bakplåtspapper. Gör sedan likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa i minst 90 minuter i rumstemperatur. Jag lät mina jäsa i cirka tre-fyra timmar.

Sätt ugnen på 240 grader. Blanda ihop socker och lakritspulver i en liten skål. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på rikligt med lakritssocker över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

“Köttskola” på Vassa Eggen


Vassa Eggen kör en Favorit i repris: “Köttskola” med entrecôte från fyra olika sorters djur under en och samma middag.

Fram till den 26 november har man möjlighet att prova denna fasta meny som består av kött från bison, kalv, älg och Black market (nöt). Till köttet serveras olika tillbehör, som dragonmajo, kastanjkräm, svartrot och örtcrust.

Det blir väldigt intressant när man får jämföra samma styckningsdetalj från fyra olika djur samtidigt. Skillnaderna i både smak och textur märks tydligt.

img_8901

På tallriken ovan: kalv och Black market med tillbehör. Tillbehören är väldigt goda och matchar fint till det möra köttet.

Både älg och bison är kött från Sverige, medan kalven kommer från Holland och Black market från USA. Det blir runt 450 gram kött som provas under denna middag och det känns väldigt spännande att få testa bison från Sverige.

img_8910

Köttmenyn serveras kvällstid och det krävs inget minsta antal gäster. Däremot måste alla vid bordet beställa menyn för att den ska serveras.

Restaurangchef och köksmästare på Vassa Eggen är Niklas Odin.

 

Pris köttmeny: 795 kr exkl. dryck.

Adress: Birger Jarlsgatan 29.

Öppet: lunch mån-fre 11.30-14.30, middag mån 17.30-22, tis 17.30-24, ons-tors 17.30-01, fre-lör 17.30-02.

Sju sorters chokladkakor


Choklad är något jag aldrig kan få nog av. Jag älskar att det finns ett så fantastiskt utbud av olika chokladsorter. Den ena mer överraskande än den andra. Idag är det chokladens dag och jag vill lyfta sju av mina favorit-chokladkakor. Det är både klassisk choklad och helt oväntade smakkombinationer.

Alla har de en sak gemensamt: de är fantastiskt goda, och smått beroendeframkallande.

img_9138

Älskar verkligen choklad, både vit, mjölk- och mörk choklad.

img_9094

img_8988

1. Mjölkchoklad med salt och lakrits

Den här mjölkchokladen med smak av både lakrits och salt från Gardini är helt fantastisk. Smakerna passar så bra ihop och det är välbalanserat. Det är chokladkakan med 15 bitar, syns längst ned till höger i den övre bilden. Chokladen är en av mina absoluta favoriter när det kommer till lakritschoklad. Absolut beroendeframkallande om man gillar lakrits.

img_9017

2. Matchachoklad

Alldeles ljuvlig choklad som smakar sött och syrligt på samma gång. Chokladen görs på matcha, pulvriserat grönt te. Matcha anses ha väldigt många hälsosamma egenskaper och dess djupa gröna färg får matchan genom att tebuskarna täcks några veckor innan skörd. Det gör att fler antioxidanter bildas i tebladen. Därefter bals bladen till fint pulver och används till både dryck, matlagning och i choklad. Det här är en choklad jag inte vill vara utan, jag är helt beroende. Den finns i både miniformat och en stor chokladkaka. Jag brukar även hyvla matchan över olika desserter för att sätta lite extra piff, som över dessa mandelformar med curdgrädde.

img_8959

3. Choklad med smak av jul

Här har Rococo tagit fram en choklad (65%) med härligt juliga kryddor. Spicy Island är en fin, len choklad som smälter i munnen. Denna choklad har jag också gjort chokladmousse på. Fantastiskt gott och juligt.

img_8983

4. Madagascarchoklad

Islänningarna kan sin choklad. Med sin Omnom Madagascar (66 %) vinner de årligen priser i olika chokladtävlingar. Smaken är bärig och syrlig. Den ser dessutom ut som en chokladkaka som plockats hem av Calle i Chokladfabriken. Supersnygg design, både på förpackning, omslag och chokladkaka. Wow säger jag!

img_8923

5. Choklad med svamp

Till dig som tycker att du provat det mesta. Naive har tagit fram denna 62%-iga choklad med smak av svamp. Vid första tuggan är det lite svårt att placera smaken. Hjärnan får inte riktigt ihop de två delarna, choklad plus svamp. Andra tuggan börjar det smaka gott och vid tredje vaknar ett litet beroende. Den här chokladen är en av de krämigaste chokladkakorna som jag har smakat. Här får uttrycket smälter i munnen en helt ny innebörd. Och för den som inte vågar sig på svampsmaken så har Naive även tagit fram andra smaker, så som bär eller humle. Alla är lika fantastiskt krämiga.

img_9008

6. Hasselnötschoklad

Guido Castagna – Gianduja Fondente, är en annan choklad som årligen belönas med priser. En alldeles ljuvligt krämig hasselnötschoklad utan mjölk. Fantastiskt fin förpackning dessutom.

 

img_9030

7. Chokladernas choklad – Treasure Island

Wow, wow, wow. Gudomligt god choklad. Kakaohalten ligger på 75%. Resten är rörsocker. Marou är grymma på att framställa kvalitetschoklad och denna sort, Treasure Island, är helt fantastisk. Med enbart sina två ingredienser är chokladen väldigt smakrik och len. Det blir inte en smula kvar av denna. Renaste lyxen om du vill unna dig en riktigt fin choklad.

img_9099

Alla dessa goda chokladsorter finns att köpa hos Beriksson. Där hittar du även återförsäljare till alla chokladmärkena.

Mandelformar med curdgrädde – gott till Afternoon tea

De här krispiga mandelformarna blir riktigt smarriga tillsammans med curd som blandats med vispad grädde.

Ännu godare och finare blir det med färska bär. Perfekt att servera på Afternoon tea.

img_8610

Överraska gärna med en annan curd än citron. Jag valde Kalamansicurd från Resville. En fantastiskt god curd som är gjord på kalamansi. Frukten är en korsning mellan mandrarin och kumquat. Smaken är alltså sötare än citron, och samtidigt är curden fräsch. Curden är även fantastiskt god att ha på nygräddade scones med hasselnötter.

img_8616

Jag har också hyvlat lite matchachoklad över mandelformarna. Matchachokladen är en av mina favoritchokladkakor och jag har den nästan jämt hemma.

Det är en choklad som är gjord på matcha (grönt te som har malts till pulver), citronzest och yoghurt. Härligt fräsch och smakrik choklad.

Båda produkterna finns att köpa i gourmet-webbutiken Beriksson, eller hos någon av deras återförsäljare för Bescle choklad och Resville curd.

img_8609

Mandelformar med curdgrädde

 

Mandelformar

ca 12-15 styck

100 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
50 gram mandelmjöl
3/4 dl socker
1 äggula

 

Gör så här:
Rör ihop smör, all mjöl, och socker i en bunke. Tillsätt äggulan och arbeta ihop en deg. Det är viktigt att du arbetar ihop degen snabbt och inte knådar för mycket. Lägg in degen i kyl i ca en timme.
Pensla små formar med smält smör och sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut degen ur kylen och tryck ut i de små formarna. Det räcker till ca 12-15 stycken, beroende på formarnas storlek.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Formarna ska gärna få lite färg överst på kanterna.
Ta ut kakorna och platta till bottnarna försiktigt med hjälp av underdelen på en rund kaffesked eller liknande. Ta ut kakorna ur formarna medan de fortfarande är ganska varma så lossnar de bättre.

 

Curdgrädde
1,5 dl vispgrädde
Kalamansicurd, ca 2-3 matskedar

 

Gör så här:
Vispa grädden fluffig. Rör ner några skedar curd. Smaka av hur mycket curdsmak som du vill ha.
Fyll mandelformarna med curdgrädde. Dekorera med färska bär och hyvla lite favoritchoklad över.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm