Austin Food Works – smakupplevelse från amerikanska södern

Wow, vilka smaker! Austin Food Works levererar grymma rätter med inspiration från den amerikanska södern. Närmare bestämt mat från The Deep South. Det här är en restaurang som gillar att experimentera, de gör både sin egen sirap och egen baconvodka. 

Varje rätt som kommer in smakar fantastiskt. Utan att det kostar skjortan.
Menyn består av både lättare rätter som sallad med tonfisk & grillad melon, och fetare klassiker som Mac’ n cheese. Det går snabbt att konstatera att Austin är ett ställe att återvända till, spana in bilderna så får du se!

Tlayuda Pizza med rostad sötpotatis

Tlayuda (mex pizza) med rostad sötpotatis, fårost, syrlig paprika relish, gul habanerodressing, guacamole och koriander. Sötpotatisarna karamelliseras i skal under lång tid för att få fram en härlig sötma. Habanerodressingen görs på fermenterad chilipuré från Peru. Denna pizza blir det inte en smula kvar av på tallriken. Wow, vilka smaker! Blev direkt en storfavorit.

Ghost pepper wings Austin food works

Kycklingvingarna är det ett riktigt drag i! Austin Food Works Ghost pepper wings är rökta på hickory i ca tre timmar med massor av goda kryddor, de friteras och dressas med ghost pepper (naga joloika), röd habanero och honungsdressing. Vingarna serveras med rökta rostade jordnötter och maple ranch dressing som görs på filmjölk, mayo och lönnsirap. Trots hettan kan man känna de övriga goda smakerna, men snackset är inget att beställa om man inte gillar stark mat. Annars är det helt klart en rätt att återvända för.

Austin Food works öldrink

Austin Food Works lyckas även väl med drinkarna. Allt från de alkoholfria drinkarna till de som är gjorda på barens egen baconvodka. Den sistnämnda smakar bättre än vad det låter. Utöver drinkar finns det även en grym ölmeny och goda alkoholfria drycker på flaska, som slånbärsdryck.

smokey cheeto dorito Mac n' cheese Austin Food Works

Restaurangens Smokey cheeto dorito Mac n’ cheese är härligt ostig och krämig. Den består av pasta och fem sorters cheddar och mozzarella samt rökta Cheetos och doritos både inuti och som krispigt smul ovanpå.

Brisket sandwich Austin Food works

Brisket sandwich. Det är amerikansk oxbringa, rökt i 12 timmar med en svartpepparmatad kryddblandning, guacamolesallad och sweet potato fries. På Austin Food Works serveras det inga burgare gjorda på färs.

Chicken n' waffles with watermelon smaker från amerikanska södern

Och så har vi Austins Chicken n’ waffles. Fantastiskt god! En mix av sött, salt, syrligt, fett och fräscht på en och samma tallrik. Det är kryddbakad kyckling som paneras med filmjölk och corn flakes och friteras gyllenbrun. Kycklingen serveras på en belgisk buttermilkvåffla och toppas med grillad vattenmelons, rökta nötter, mynta, fårost, agave och habanerovinegrette. Riktigt god och matig rätt.

Hawaiian style poké tuna salad Austin Food Works

På menyn finns även lättare rätter som denna Poke’ tuna teaser bowl. En sallad med tonfisk, grillad lime, grillad vattenmelon, svarta sesamfrön, lök, amarillo-chili-mayo, rökta chilinötter, koriander och mynta.

 

Priser på Austin Food Works – mat från amerikanska södern

Man får en grym smakupplevelse från den amerikanska södern på Austin Food Works. Priserna ligger på ca 115-220 kr för snacks som man kan dela på, huvudrätter 195-275 kr. Desserter ca 100-170 kr. Några prisexempel är pizzan Tlayuda mex pizza 220 kr, tonfisksalladen 245 kr och våfflan med kyckling 245 kr.

 

På Austin Food Works är stämningen avslappnad och miljön är trevlig med industrikänsla. Bardelen har en egen ingång från gatan och under sommaren är det även möjligt att boka bord på restaurangens uteservering. Du kan läsa mer om restaurangen på deras sajt.

Lyxiga pralinkulor med marsipan, päron och cognac

Visst är det fascinerande att saker som man inte har tyckt om förut plötsligt kan smaka gott. Så var det för min del med marsipan. Vändningen kom alldeles nyligen.

En lyxig marsipankula med smak av päron och cognac gav smaklökarna en aha-upplevelse. Bra marsipan kan tydligen vara god. Jag måste bara ha smakat fel sorter tidigare. 

IMG_7884

De lyxiga marsipankulorna innehåller både mandel, päron, cognac och mörk choklad. Godbitarna tillverkas i Sverige av Heavenly by Schöttinger som är ett svenskt familjeföretag. Marsipanen gör de själva helt från grunden. Den är gjord på en fin mandel från Kalifornien och håller en hög mandelhalt.

IMG_7862

Även Heavenlys mandelkula är försvinnande god. Ett smarrigt karamellhölje smaksatt med havssalt omsluter de rostade mandlarna.

Och då ska ni veta att jag är allergisk mot rå mandel. Inte dödligt, men det kliar något oerhört i öron, mun och hals. Mandlarna i godiskulorna har rostats tillräckligt hårt för att allergin inte ska bryta igenom. 

Marsipankulorna heter Mood och Mandelbitarna heter Vain.

IMG_7891

Priser

Burkarna med de lyxiga pralinerna kostar 89 kr. Du kan läsa mer om Heavenly by Schöttingers produkter här.

Champagne och glass på Svenskt tenns uteservering

Svenskt tenns uteservering är en liten mysig sommarpärla mitt i stan. Här kan man pausa sin shoppingrunda och njuta av en cocktailinspirerad glass och ett glas champagne eller iste. Är man småhungrig är inte det något hinder. Tesalongens tallrik med smårätter dämpar hungern utan problem.

Menyn är kort, men bjuder på en bra blandning av goda saker.

jasminteglass och cocktailglass på svenskt tenns uteservering

Glass och sorbet känns som en självklarhet en varm sommardag. Smakerna varierar dagligen beroende på råvaror. Varje dag finns det minst en glass med smak av klassiska cocktails, så som pina colada, frozen margeritha eller old fashioned. Nu behöver man ju inte direkt skölja ner glassen med något, den är alldeles ljuvlig i sig. Men vem tackar nej till ett glas välblandat iste? 

Milky oolong iste

På menyn finns tre sorters isteer. En matcha, en jasmin och en som heter Milky oolong (på bilden). Det senare är ett osötat iste men innehåller ingen mjölk. Anledningen till att det kallas för Milky är för att själva tebladen har ångats i mjölkångor. Här kan man ändå känna en viss sötma och toner av ananas. I övrigt är dryckesmenyn begränsad. Två sorters champagne, ett vitt vin och en öl finns det att välja på i alkoholväg.

jasminglass med hallon och pelargonsås

Jasminglassen med hallon- och pelargonsås smakar som mormors berså en solig sommardag. Alldeles ljuvligt gott. Jasminglassen är gjord på samma te som serveras som dryck i tesalongen.

jordgubbsglass med spritade körsbär

Glass som toppats med magiskt goda spritade körsbär. Missa för all del inte dessa bär, men bli inte arg om du beställer in hela burken. Glassen som serveras kommer från Fryst på Kungsholmen. På uteserveringen finns det en glassvagn så att även förbipassarenade ska kunna handla. Det går även att köpa med sig en halv liter glass hem om man vill. 

salta smårätter på Svenskt Tenn

Tallriken med salta smårätter rymmer hela smakpaletten av beskt, sött, surt, salt och syrligt. Små rätter, men väldigt mycket smaker. Allt smakar gott. Tesalongen jobbar med ekologiska råvaror och närodlat så långt de kan, men på grund av salongens lilla kök går det inte att tillaga allt själv i lokalerna. Därför har tesalongen väldigt nära samarbete med några väl utvalda aktörer. Exempelvis kommer brödet från Green Rabbit. Brödet skärs sedan i tunna skivor och rostas till knapriga “brödchips” i tesalongens kök. Brödet smakar väldigt gott ihop med den krämiga fårosten som köps från Wijnjas. Mandlarna är bra genomrostade och marinerade i olivolja med kryddor. Även jag som allergiker kan äta dessa goda mandlar tack vare den ordentliga rostningen. 

teplanta Camellia sinensis

I skyltfönstret bakom soffan på uteserveringen har man planterat teplantor, Camellia sinensis. Te framställs av unga bladskott från denna växt.  Allt te i världen kommer från teplantan Camellia sinensis. Om plantorna fortsätter att växa fint kommer de att skördas senare i sommar.

Vaktparaden i Stockholm

Uteserveringen är dressad i Svenskt-tenn-anda och man har utsikt över Nybroviken. Det känns både lyxigt, mysigt och avslappnat här. Är man intresserad går det dessutom att tajma sin fika med vaktparaden som går till fots (ca klockan elva på förmiddagarna). 

Det är andra säsongen som Svenskt tenns tesalong erbjuder servering utomhus. Det var i juli i fjol som uteserveringen smygöppnade. Nytt för i år är att man har fått alkoholtillstånd. Sortimentet varierar med säsong och baseras på de råvaror som för stunden smakar allra bäst.

Svenskt tenns uteservering följer butikens öppettider.

 

Priser på Svenskt tenns uteservering

På menyn finns bland annat: iste 55 kr, två kulor glass 60 kr, tallrik med salta smårätter 150 kr.

Ölpizza gör premiär på 800 grader

Nu är det premiär för ölpizza på den omtalade pizzerian 800°. Pizzan smakar fantastiskt gott och rekommenderas varmt. Pizzadegen som innehåller ölrester blir lite matigare än vanlig pizzadeg. Det påminner om fullkorn utan att det blir för grovt. Det ger en lagom och behaglig fullkornskänsla.

Pizzan är gjord på återvunna rester från ölbryggningen av Norrlands Guld Ljus. Dravet som ölresterna kallas för består av kornmalt och innehåller ungefär lika mycket protein som mandlar. Det är fiberrikt och ger pizzadegen lägre glykemiskt index.

Alla pizzorna på 800° kan beställas på denna deg under kommande vecka, med start på fredag 16 juni.

ölpizza

Pizzerian kommer även att göra ett inspel på Way Out West den 10-12 aug. De kommer då att ha en större men temporär pizzeria i festivalområdet och servera ölpizza på löpande band. Under samma dagar som festivalen äger rum kommer pizzerian i Stockholm att vara stängd.

 

Priser på ölpizza

Priset för ölpizzorna kommer att ligga på samma nivå som för de ordinarie pizzorna. Det vill säga från 138 kr.

 

Festlig smörgåstårta med avokado och sockerärtor

En riktigt vacker smörgåstårta kan få gästerna att jubla. Vad kan då en vacker, god och festlig smörgåstårta få gästerna att göra? Svar: De äter upp tårtan på nolltid, ber om mer och frågar efter receptet. Jag vet, för den här skapelsen lämnade ingen smula kvar på någon tallrik! Receptet på smörgåstårtan hittar du längre ner.

festlig smörgåstårta

Jag är absolut ingen fantast av traditionella smörgåstårtor. För mig symboliserar de ett ganska smaklöst och omdömeslöst kök. Allting på brukar konceptet vara och vad blir i ärlighetens namn gott när man har allt på? Räkor, kött och lax i en salig blandning och dessutom brukar tårtorna traditionellt göras på ett tråkigt och svampigt bröd. Nej fy! Nu får vi äntligen uppleva smörgåstårtornas renässans och det i form av moderna, välsmakande och vackra skapelser. Dessa ting passar utmärkt att ställa fram när man vill fira något extra, som exempelvis Sveriges Nationaldag.

IMG_8051

En festlig smörgåstårta ska göra mig nyfiken! I denna gömmer sig både en krämig avokadoröra, pepparrotsröra och en röra bestående av ägg och krasse. Smörgåstårtan är vegetarisk och väldigt vacker med alla fina färger och former.

IMG_8076

IMG_8082

Tips på bröd för en lyckad smörgåstårta är Jubileumskaka från Polarbröd. Jag tycker att brödet passar väldigt bra därför att det varken blir svampigt eller degigt som brödet på många “traditionella” smörgåstårtor kan bli. Receptet nedan kommer från Polarbröd.

IMG_8037

Festlig smörgåstårta med avokado och krasse

8-10 personer 

 

Ingredienser:
8 st Polarbröd Jubileumskaka

Fyllning 1
1,5 dl crème fraiche
2 ägg
2 tsk dijonsenap
3 msk smörgåskrasse
1 tsk citronsaft
Salt och peppra

Fyllning 2
2 avokado
1 tsk citronsaft
3 msk crème fraiche
1 liten rödlök
Salt och peppar

Fyllning 3
1,5 dl crème fraiche
4 msk färskriven pepparrot
3 msk hackad dill
½ gurka
Salt och peppar

Topping
½ dl crème fraiche
200 g naturell färskost
Salt och peppar
10 tunna gurkremsor
10 st sockerärter
6-8 rädisor
1 rödlök
2 msk krasse
2 msk gräslök
Några droppar olivolja
Citronzest, från en halv citron
Ätbara blommor, t.ex violer
1 msk rostade solrosfrön
1 msk svarta sesamfrön

 

Gör så här – Fyllning 1
Koka äggen i 8 minuter och spola det kallt. Hacka och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen.

 

Gör så här – Fyllning 3
(ska stå längre än fyllning två därför gör vi den först).
Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet. Skala gurkan och gröp ur den. Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål. Låt stå.

 

Gör så här – Fyllning 2
Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

 

Gör så här – Montering
Bred ut fyllning 1 på ett polarbröd. Lägg på ett till polarbröd och bred på fyllning 2. Toppa med ett till bröd och bred på fyllning 3. Ta sedan den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen.

Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.

 

Gör så här – Topping
Koka sockerärterna i saltat vatten i ungefär 1-2 minuter. Spola kalla. Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar. Skala 8 tunna skivor av gurkan med en potatisskalare. Skiva rödlöken i mycket tunna halvmånar och hacka gräslöken. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i en skål med vatten.
Rulla ihop gurkremsorna och lägg ut på toppen. Lägg även ut sockerärterna och rödlöken. Fördela rädisorna över tårtan. Strö över hackad gräslök och krasse över allt. Strö över solroskärnorna och sesamfrön. På med rivet citronskal, några droppar olivolja samt salt och peppar. Avsluta med att strö blombladen över tårtan. Klart!

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm