Bloggen om goda upplevelser!

Bli kund Bli medlem

Bloggen

kommentera

Syrlig krusbärspaj med valnötter

Krusbär är ett riktigt höjdarbär, härligt somrigt och gott och innehåller rikligt med både C- och K-vitamin samt Kalium.
Bäret passar så bra i bakverk och blir helt ljuvlig i denna paj med valnötter och en smula vanilj. Underbart gott.

IMG_6697

Gör flera minipajer till var och en. Det ger en härligt lyxig känsla att få en egen paj till dessert eller fikat.

IMG_6716

IMG_9246

Smarrigt smuligt täcke med valnötter och havre. Håll koll på pajen i ugnen då smultäcket kan brännas lätt mot slutet.

IMG_9256

Inspriationen till ursprungsreceptet på pajen hittade jag på bloggen Älska att baka som drivs av bakproffset Caroline Ahlqvist. På hennes blogg hittar man alltid massa bra inspiration på desserter och bakning. Dessutom är hon en härlig person som har nära till skratt.

Syrlig Krusbärspaj med valnötter

Botten:
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Fyllning:
0,7-1 liter krusbär, frysta eller färska (kontrollera så att mängden bär täcker botten i en pajform på ca 25 cm i diameter)
2 msk potatismjöl eller maizena
1 dl florsocker
Smultäcke:
150 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
3,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk salt
120 g hackade valnötter

 

Gör så här:
Rör ihop mjöl, florsocker, vaniljosocker och salt till bottendegen. Blanda snabbt in smöret och knåda till en smidig deg. Tryck ut degen jämnt i en form på ca 25 cm diameter så att den täcker hela botten och går upp några centimeter på kanten. Ställ in formen i frysen i en timme.

Blanda krusbären med potatismjölet eller maizena. Mjölet gör att bären blir mindre vattniga och lättare håller ihop i pajen. Fyll formen med bären och strö över florsockret.

Nyp ihop alla ingredienser till smultäcket och strö över bären i formen, så att de täcks.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i 30-35 min tills den är gyllenbrun. Det ska bubbla lite under smultäcket. Håll koll på pajen så att smultäcket inte bränns. Låt pajen svalna. Servera ljummen eller kall med lite vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

kommentera

Hyr en champagnetruck i sommar

Vad sägs om att hyra en champagnetruck till sommarens fester? Veuve Clicquot har precis lanserat sin lilla gula truck och den lär dyka upp utanför en och annan restaurang de närmaste månaderna.

Vill man ha den på möhippan, bröllopet eller 50-årsfesten är det bara att boka trucken privat. Det följer självklart med en chaufför som också serverar, cafébord, stolar och parasoll samt Veuve Clicquots champagnesorter som förvaras i truckens kyl.

Veuve clicquot champagnetruck

Champagnetrucken är en modell av Citroën HY.

Lite rolig fakta, kopplat till både bilar och champagnen är att Anne of Mortemar som var hertiginna av Uzès och barnbarn till Madame Clicquot, var den första franska kvinnan som tog körkort i Frankrike. 1926 anordnade hertiginnan av Uzès den första biltävlingen för kvinnor och under 60-talet körde Veuve Clicquots agent i London en Minor Mini-Van med champagnehusets gula logga.

Nu rullar en brandad skåpbil på Stockholms gator. Oj så vi kommer att njuta i sommar!
Vill man hyra champagnetrucken mailar man till info@spoilconcept.se för prisförfrågan.

Champagnetruck

Bilderna är lånade pressbilder från Veuve Clicquot.

Champagnen Veuve Clicquot har funnits i Sverige sedan 1802, då de första 300 flaskorna fraktades hit.

kommentera

Havreplättar med hasselnötscreme med havssalt och lakrits

Jag är barnsligt förtjust i plättar och pannkakor. Det tråkiga är att det tar lite tid att steka dem. Men sen är belöningen så härlig, att bara få sitta och frossa i pannkakor och plättar med flera goda tillbehör gör mig så glad. Jag har nyligen upptäckt den mest fantastiska hasselnötscremen. Den är gjord på bara naturliga ingredienser och innehåller även havssalt och lakrits. Helt ljuvligt god till nystekta plättar tillsammans med bär.

IMG_1445 IMG_1447

Nygjorda plättar i hög som bara väntar på att serveras.

IMG_1455

Mörk choklad och hasselnötscréme med havssalt och lakrits. Så ljuvlig, så härligt krämig chokladcréme med lakrits från Abruzzo och havssalt från Cervia. Den är farligt god och jag brukar peta i mig en och annan sked innan burken ens hinner hamna på bordet. Krämen borde finnas i alla butiker men här hittar du alla aktuella inköpsställen för Gardini. Hittar du den inte i en butik nära dig så finns den i Berikssons webbutik.

IMG_1478

Vill man ha det ännu sötare så är honung också gott att ringla över plättarna.

 

Havreplättar med hasselnötscreme och lakrits

1-2 portioner, beroende på hur hungrig man är

Ingredienser:
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
4 dl havremjölk/havredryck

 

Gör så här:
Häll ner allt i en bunke och vispa med elvisp. Stek i het plättpanna eller vanlig stekpanna.
Håll varma i ugn på 80 grader tills det är dags att servera.
Servera med färska bär och hasselnötscreme med choklad och lakrits.
kommentera

Haymarket – en välkomnande plats på Hötorget

Vilket lyft! Gamla PUB-huset har blivit Haymarket by Scandic. Hotellet slog upp sina dörrar för lite drygt en vecka sedan. Dagen innan öppningen begav jag mig på en rundvandring och presslunch.

Det var en fantastisk känsla att kliva in genom entrén och bli helt omsluten av en vacker och varm elegans. Inspirationen till interiören kommer från 20- och 30-talet, från filmens värld och Greta Garbo som en gång började sin karriär som expedit och modell för hattavdelningen i PUB-huset.

Här kommer en bildkavalkad med både inredning och mat från nya Haymarket.

IMG_2394

Till vänster om entrén ligger Gretas, ett patisserie som är en tolkning av 20-talets explosion av medvetenhet, glamour och uttryck. Här finns några olika menyer, bland annat en som bygger på frukost hela dagen. Exempel på rätter som kan avnjutas här är chiapudding, dinkelscones, frukt, rågbröd, croissant, sallader, lättare och fräscha rätter och en rad vackra bakverk.

IMG_2399

På Gretas serverades vi fina och smarriga kanapéer. Dessa är vegetariska med utstansade cirklar av bland morot och rödbeta.

IMG_2403

Mini-smörrebröd med lax.

IMG_2432

Drink med jordgubb och mynta. Sagolikt god och vackert serverad. Hotellets bartenders (i baren Americain) kan sitt hantverk och blandar ambitiösa drinkar med mycket färsk frukt och gärna kokos.

IMG_2381

Till höger om huvudentrén ligger cocktailbaren Americain, en bar med karibiska influenser.Här finns det gott om sammetsklädda soffor, sköna stolar och runda soffhörn. Dock bökiga bordsben vid de halvmåneformade sofforna till höger.

IMG_2437

En trappa upp ligger restaurang Paul’s, ett amerikanskt brasserie influerat av europeisk matlagning. Här kan man sitta skönt i en soffa och samtidigt ha utsikt mot nedervåningen och ut över Hötorget.

IMG_2438

Långbord i restaurang Paul’s. Här åt vi presslunchen och flera av rätterna överraskade ordentligt.
Här kommer bilder på sex av de rätter som vi smakade under lunchen.

IMG_2447

Paul’s rökta ostron med dashi och ostron Bloody Mary. Efter ostronen serverades även andra små snacks med roliga såser som chorizomajo och surkålsmajo. Galet gott!

IMG_2458

Rödbetstartar med pepparrot, grädde och lök. Magiskt gott! Jag har fått receptet av Gustav och kommer snart att publicera det i bloggen.

IMG_2463

Terrine på grishuvud, med tryffel, svamp, äpple och hasselnötter.

IMG_2469

Halstrad pilgrimsmussla med sherry, chorizovinegrätt och krämig majs.

IMG_2483

Ankbröst med rostad persika, rostad morot och ingefära.

IMG_2490

Till dessert serverades vi en ananasravioli med rom, kokoscurd och myntasorbet. Magiskt gott!

Restaurang Paul’s och baren Americain serverar även väldigt goda alkoholfria alternativ.

 

Haymarket känns som mycket mer än bara ett hotell med 405 rum och 16 sviter. Det är en plats som är välkomnande även för oss som inte bor där.

Men skulle man en dag ta in på hotellet och ändå inte orka kliva ner till Americain så är det bara att boka in en in-room-bartender med en klassisk barvagn till rummet.

 

Öppettider restaurang och café på Haymarket

Americain:
Lunch serveras: mån-fre 11.00-14.00.
Bar: mån-tor 11.00-00.00, fre 11.00-02.00, lör 12.00-02.00, sön 12.00-00.00.

Gretas:
mån-tor 07.30-20.00, fre 07.30-22.00, lör 08.30-22.00, sön 08.30-18.00.

Paul’s:
Frukost: mån-fre 06.30-10.00, lör-sön 07.00-11.00.
Lunch: mån-fre 11.30-14.00, lör-sön stängt för lunch.
Middag: mån-tor 17.00-23.00, fre-sön 17.00-00.00.

Adress: Hötorget 13-15.

Vill du ha fler tips på restauranger och caféer? Spana in mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm.

kommentera

Sommarens fräscha citrondrink – Capri di Tonic

Det är äntligen dags för lite fräscha och fruktiga sommardrinkar. Gärna såna som serveras ur kanna, så att man kan göra en stor sats och sitta länge med några vänner och bara njuta av det goda – ända in på småtimmarna.

För ett tag sedan åt jag middag på en fantastiskt bra italiensk restaurang, Den gamle och Havet, tillsammans med ett gäng härliga människor. Drinkarna som serverades till maten var gjorda på Limoncello, en citronlikör som dricks över hela Italien. Speciellt en drink var så där härligt sommarfräsch och förde tankarna direkt till den varma regionen kring Medelhavet. Jag kände nästan hur jag själv satt under en pergola på Capri och sippade på en ljuvligt fräsch citrondrink.

Receptet på den somriga citrondrinken Capri di Tonic kommer längre ner.

IMG_2879

Den goda drycken har vi gjort hemma och serverat. Än har vi ingen pergola på balkongen, men vi siktar mot att åtminstone få till sidoväggar med härliga klängväxter. Vi börjar med citronträd och en kanna Capri di Tonic, sluter ögonen och njuter av värmande sol och friska smaker.

Limoncello är en citronlikör som dricks över hela Italien. Just Limoncello di Capri kom till under 1800-talet på den italienska paradisön Capri och det legendariska hotellet Mariantonia. Likören är helt naturlig och görs bara på fyra ingredienser, utan färgämnen eller andra tillsatser. På samma sätt som den alltid har gjorts. Citronerna odlas och skalas i Sorrento och de allra bästa och sötaste körs med båt till Capri. Där får citronskalen bada i ren alkohol innan socker och vatten adderas. Finito. Sen njuter man bara.

IMG_2884

Framdukat med Capri di Tonic på balkongen. Här kan vi sitta länge och ha det skönt, ända tills solen går ner.

Fräscha Citrondrinken – Capri di Tonic

Ingredienser:
1 del Limoncello di Capri
4 delar Tonic water
Myntablad
Citronskivor
Massor av is

 

Gör så här:
Häll upp valfri mängd Limoncello di Capri i en kanna. Stänk sedan i lite tonic, addera mynta, citronskivor och massor av is.
Tips: Om du gnuggar myntan lite innan du slänger ner den i kannan frigörs mer smak.