Bloggen om goda upplevelser!

Bli kund Bli medlem

Bloggen

kommentera

Drömgott att fylla en Croissant så här

Visst kan man äta en alldeles nybakad och frasig croissant som den är till en kopp kaffe. Men efter att du provat att fylla den på detta sätt kommer du aldrig drömma om något annat. Det här är det godaste sättet att äta en croissant på. Lite bär och smält choklad som pålägg till en smörig och frasig croissant – det är så ljuvligt gott så att man spricker! Se längre ner för beskrivning på hur du gör.

Jag smörar insidan av min croissant med en choklad- och nötkräm som är smaksatt med havssalt och lakrits. Det är en chokladkräm som jag älskar och som tillverkas av Gardini. Men välj den kräm som du gillar mest. Kanske är det Nutella eller egen choklad som du har smält?

IMG_4933

Jag brukar väldigt ofta köpa Pain au chocolat på bagerier, men det är ofta som chokladen i mitten känns lite hård. Jag vill att min ska vara smält, den får gärna vara ljummen – alldeles nybakad. Det är dock sällan som man lyckas tajma det, och jag tycker att kombinationen med bär & chokladkräm på croissant slår de Pain au chocolat som jag har smakat hittills.

Croissant sägs ursprungligen härstamma från Wien. Det var sedan Marie-Antoinette som introducerade croissants i Frankrike under slutet av 1700-talet. Hon skickade efter en bagare från Österrike som fick lära de franska bagarna vid hovet hur man bakar dessa halvmånar.

IMG_4930

Croissant med färska bär och chokladkräm

Du behöver:

1 croissant från ditt favoritbageri

1 näve färska bär (exempelvis hallon & blåbär)

1-2 skedar av din favoritchokladkräm

 

Gör så här:
Dela croissanten på mitten där den är som bredast. Gröp ur ett hål genom att bara flytta isär smörflikarna.
Bre chokladkrämen på insidan av croissanten och fyll med färska bär.
Servera till en god cortado eller espresso.
Njut!

 

 

kommentera

Ny grillost till sommarens sallader

Gillar du att grilla eller steka ost? Arla har precis lanserat Apetina Grillost som är gjord på pastöriserad komjölk och går fint att lägga på grillen eller i stekpanna.

IMG_4864

Jag testade att dela osten i fyra stavar och sedan grilla i grillpanna. Det gick suveränt. Osten höll ihop hela vägen, även när jag sedan delade stavarna i mindre bitar. Osten är godast att servera direkt efter tillagningen.

Smaken är god, lagom sälta och ett bra tuggmotstånd – inga gnisslingar mellan tänderna som det kan bli av vissa grillade ostar. Det var riktigt gott att servera osten i en sallad, och den funkar säkert bra på både burgare och grillspett också.

IMG_4695

Osten grillades tillsammans med olika grönsaker som sedan blev en god ljummen sommarsallad.

IMG_4705

Apetina Grill Cheese innehåller 29% fett och väger 120 gram. Priset ligger kring cirka 15.50-16.90 kr. Den tillverkas av Arla foods i Tyskland och förpackas därefter i Polen innan den transporteras till Sverige.

IMG_4878

Salladen blev en blandning av zucchini, röd paprika, champinjoner, broccoli och sockerärtor. Toppades med den grillade osten, lätt grillade tomater och rödbetsgroddar.

kommentera

Grilla svenskt kött med gott resultat i sommar

I den senaste Grillrapporten från ICA kunde vi se att tre av fem personer väljer att lägga svenskt kött på grillen – när de väljer att grilla kött. En siffra som gör mig glad och som jag hoppas ökar.

Av de som angett att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött, anger 71% att de väljer svenskt för att stötta svenska lantbrukare.

Själv grillar jag gärna mycket grönsaker och kombinerar med bra kött från Sverige. Vi har testat igenom Scans fyra ”Slow Cooked” grillnyheter och allt kött är så klart svenskt.

IMG_2031

Visste du att det är i juli som de flesta svenskar grillar, hela 85%! Kolgrillen är den grill som dominerar, 83% av svenskarna äger en sådan, medan 24% äger en gasolgrill.

Scans fyra Slow Cooked-Nyheter till grillen i sommar

* Revben

* Lårklubba

* Bringa

* Grillbacon

Alla köttdetaljerna har tillagats under lång tid för att bli extra möra. Både bringan, lårklubban och revbenen har dessutom alspånsrökts för att sätta extra god smak på köttet. Sammanfattat kan man säga att alla nyheterna är fantastiskt möra. Vissa kräver lite extra rub, glaze eller sås – men konsistensen är tipptopp!

Vi testade alla fyra och den största favoriten blev grillbacon. Fantastisk produkt.

IMG_4623

Grillbacon från gris

Slow cooked Grillbacon (från gris) med smak av äpple. Köttmängd 93%. Det här blev min definitiva favorit bland Scans Slow Cooked-Nyheter.

Tillagning grill: Tag ut grillbaconet ur förpackningen och grilla det indirekt i 30 minuter (dvs. ej  direkt över grillkolen).

Tillagning ugn: Tag ut grillbaconet ur förpackningen och värm i mitten av ugnen på ca 125 grader i ca 30 minuter.

Vi serverade baconet med klyftpotatis, Pimentos de Padron (de är en favorit och hänger med nästan jämt under grillsäsongen), en grönsallad och en fantastiskt god sås – Newcastle Brown Sauce. Såsen är kallrökt med mild hetta och lite anchochili. Den innehåller dessutom 20 procent Newcastle Brown Ale som ger en knäckig smak.

IMG_4643

Smakmagi när grillbacon toppas med Newcastle Brown Sauce. Tänk den härligt salta rökiga baconsmaken med toner av äpple, det möra köttet med krispig yta – hur det möter såsens rökiga smak med toner av smörkola. Ville aldrig att denna måltid skulle ta slut. Bästa!

Newcastle Brown Sauce finns tillgänglig på Lily’s Burger i Stockholm och på Newcastlebrownsauce.se, samt på ett antal hamburgerrestauranger runt om i landet.

 

Lårklubba

Alspånsrökt Lårklubba från gris

Lårklubban är framtagen från läggen som är känd för att vara väldigt smakrik och god. För att lyfta smakerna lättsaltas och alspånsröks klubborna. Sedan gäller 22 timmars slow cooking. Det gör att köttet blir fantastiskt mört. Godast resultat får man om man penslar med egen glaze och sedan värmer bringan på grillen. Jag tyckte att denna detalj verkligen behövde smaksättas med lite extra glaze och en sås vid sidan om.

Här serverade vi köttet till två sorters sallader:
* En lättgrillad sallad bestående av sparris, paprika, morot och palsternacka.
* En grönsallad gjord på olika varianter av gröna salladsblad, spenat, röd paprika och rödlök.

Tillagning grill: Grilla klubborna runt om för att få fin färg. Lägg sedan på indirekt värme för att genomvärma i ca 15 minuter. Pensla gärna köttet med egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugnen till 225°C. Lägg klubborna på ugnsfast fat och värm i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

 

IMG_3501

Alspånsrökt Bringa från nöt

Bringa är ytterligare en av Scans köttdetaljer som är alspånsrökt och slow cooked i 22 timmar. Bringan har också saltats varsamt för att höja smakerna ännu mer. Köttet var fantastiskt mört och lätt att skära upp i lagom tjocka skivor. Resultatet blev mycket bättre när man satte lite extra smak på köttet, lite rub eller glaze och sedan en sås till.

Här serverade vi köttet till två sorters sallader:

* Mos gjord på sötpotatis och några ”vanliga potatisar”.
* Grillade Pimentos de Padron
* En grönsallad gjord på olika sorters gröna salladsblad, groddar, röd paprika, rädisor och avokado.

Tillagning grill: Grilla bringan runt om för att få fin färg. Lägg sedan på indirekt värme för att genomvärma i ca 20 minuter. Pensla gärna köttet med din egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugn till 225°C. Lägg bringan på ugnsfast fat och värm i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Revben

Alspånsrökta Revben från gris

Alspånsrökta och slow cooked i 22 timmar är dessa svenska revben från gris. Även dessa har saltats för att höja smaken.

Supermöra, köttet faller i princip av från benen. De här är en av mina grillfavoriter.

Tillagning grill: Strö gärna över en favorit-rub, låt dra i 30 minuter. Grilla sen hela revbenet runt om för att få fin färg. Lägg på indirekt värme för att genomvärma i ca 15 minuter. Pensla gärna köttet med din egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugnen till 225°C. Lägg hela revbenet på ugnsfast fat och värm i ca 15 minuter eller tills det fått fin färg.

Revben2

Till revbenen serverade vi grillade Pimentos de padron och en sommarsallad på avokado, salladslök, sockerärtor och rädisor.

kommentera

Burgarna på CaliBurger – bättre i verkligheten än på menybilderna

Det var i slutet av 2015 som den amerikanska hamburgerkedjan CaliBurger öppnade upp i Stockholm. För att vara en snabbmatskedja håller burgarna en bra kvalitet, för att inte prata om deras smarriga tillbehör!

Det första som slår en när maten serveras är att burgarna både smakar och ser mycket bättre ut än den känsla man får av restaurangens menybilder.

IMG_4817

Burgarfrossa på CaliBurger. Restaurangen maler köttet själva. Det är svenskt kött och burgaren består av högrev och bringa (80/20). Köttet smakar bra men är något kompakt.
Vill man ha extra kött kan man lägga till det för 25 kr. Vill man dessutom få mer hetta i köttet kan man be om jalapenos som läggs i köttet helt utan kostnad.

IMG_4783

Favoritburgaren blev BBQ Bacon cheeseburger. Alla burgardressingar görs på plats i restaurangen och BBQ-såsen smakar överraskande gott.

Cheddarost används på alla burgare utom en, den med svamp på bilden nedan. På den burgaren används lagrad Prästost.

IMG_4770

Mushroom melted swiss burger är en burgare med både kött, svamp och vitlöksdressing.

Lökringarna är fantastiskt goda och krispiga, även när de har kallnat.

IMG_4801

Burgaren Calidouble är restaurangens klassiker. Helt ok.

IMG_4806

Smokehouse burger med bacon och lökringar. God burgare med rökig smak.
Brödet på burgarna är grymt bra. Det kommer nybakat från RC Chocolat som drivs av bland annat Ronny Latva. Ronny är diplomerad konditor med utbildning på Le Cordon Bleu. Han har tidigare arbetat på Gourmandise och är idag medlem i Svenska Konditorlandslaget.

Samma bageri bakar CaliBurgers hälsosamma mörka bröd samt glutenfria bröd.

IMG_4836

Criss Cross fries håller sig också krispiga länge och smakar riktigt bra, favoriten!
Som tillbehör finns även sötpotatisfries, fries med skal, wild style fries som serveras med grillad lök, cheddarost och Calis hamburgerdressing.

IMG_4755

Restaurangen ligger på torget vid Täby Centrum, lättast hittar man dit om man går igenom Melanders fisk i centrumet och ut på torget. CaliBurger ligger tvärs över torget.

CaliBurger är en amerikansk kedja som har sitt ursprung i Californien. Den startades för några år sedan av två hamburgarentusiaster som jobbat på In-n-out i över 20 år. Idag finns CaliBurger på tre kontinenter med över 30 restauranger världen över.

Kvalitetskontrollen på maten som serveras sker med jämna mellanrum. Varannan månad flyger personer från CaliBurger i USA in till Stockholm för att kontrollera att såväl kött som bröd, sås och tillbehör håller måttet.

Priserna på burgare ligger på ca 65-80 kr (veggie med massa stekta grönsaker 75 kr), tillbehör ca 25-39 kr. Meny inkl. dryck 85-105 kr.
Det finns planer på att öppna ytterligare en restaurang i stan senare i år. Det handlar bara om att rätt läge ska dyka upp. Till dess hittas restaurangen invid Täby Centrum.

Adress: Göran Elgfelts gata 7, Täby (invid Täby C).
Öppet: Mån-tors 11-21, fre-lör 11-22, sön 12-20.

 

Följ Restaurang Stockholm på Instagram för att få fortsatt fler tips på nya caféer och restauranger.

kommentera

Tre KRAV-märkta och goda glassar i portionsform

Sommaren är här, liksom glassäsongen. Det är lätt att falla för frestelsen så fort som ordet glass dyker upp i sommarvärmen. I butikerna och på caféerna dyker det alltmer upp ekologiska- och KRAV-märkta glassar. Det är något som jag verkligen uppskattar, särskilt nu under graviditeten då jag har blivit ännu mer medveten om vad jag stoppar i mig. Jag väljer helst glass som är ekologisk och gjord på bra råvaror, då vet man att man slipper alla konstgjorda tillsatser.

Glassarna som är KRAV-märkta är så naturligt framställda som möjligt. Sötningsmedel och konstgjorda färg- och aromämnen är inte tillåtna. Längst ned i inlägget kan du läsa mer detaljerat vad KRAV-märkt glass innebär för dig och för naturen.

Här kommer tips på tre riktigt smarriga glassar i portionsform.

IMG_3794

1. Hallonsorbet från Pipersglace

Denna sorbet gjord på hallon är drömgod! Den smakar rikligt med hallon och har en fin konsistens, dock smälter den hyfsat snabbt.  Sorbeten är laktosfri, men inte vegansk då den innehåller äggvita.

Om Pipersglace
Pipersglace är ett familjeföretag som har tillverkat ekologisk gräddglass och ekologisk sorbet efter italienska recept sedan början av 1900-talet. Glassen görs utan tillsatser, färgämnen och smakämnen. Den ekologiska mjölken och de ekologiska äggen kommer från skånska och småländska gårdar. Kakao, choklad och vanilj är fairtrade. Pipersglace använder endast 0,2 % av stabiliseringsämnena johannesbrödkärnmjöl och guarkärnmjöl för att säkra kvaliteten på produkterna.

IMG_3778

Hallonsorbetbägare från Pipersglace, 160 ml för ca 25 kr.

IMG_4522

2. Cremefraiche Svarta Vinbär från Artisan Glass

Fantastiskt krämig gourmetglass, den slinker ner i ett nafs. Smakar som hemmagjord lyxglass. Artisan Glass tillverkar sin glass för hand i Steneby i Dalsland. Allt i företaget känns gediget, från råvaror till hantering av förpackningar och kompost.

Råvarorna som används till glassen är helt ekologiska och smakerna kommer från deras KRAV-certifierade trädgård. All frukt, bär, blommor och örter skördas efter säsong då de är solmogna. Alla Artisans glassar är KRAV-märkta och 100% ekologiska. De  innehåller inga emulgeringsämnen, färgämnen eller smaktillsatser. Det varmvatten och värme som används i produktionen kommer ifrån solenergi. Till och med alla deras rengöringsmedel som används är ekomärkta. Dukar och handskar är nedbrytningsbara – liksom glassförpackningarna som är helt gjorda på växter. Förpackningarna tar cirka 3 månader att brytas ned i komposten.

IMG_4000

En portionsglass rymmer 125 ml och kostar ca 30 kr. Artisan Glass tillverkar också pinnglass, vegansk sorbet och andra överraskande sorter som marmeladglass.

IMG_4727

3. Polkagrisglass från Sänkdalens Glass

En ljuvlig glass med smak av polkagris från Sänkdalens glass . Även jag, som inte är ett polkagrisfan, föll som en fura för denna glass. Smaken av polkagris känns, men den tar inte över. Glassen är krämig med välbalanserad smak.

Om Sänkdalens Gård 
Sänkdalens Gård ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Gården är stor och rymmer över 300 nötkreatur. Ända sedan början av 70-talet har gården varit inne på det ekologiska spåret. Idag har man bland annat både kött- och mjölkproduktion på gården. Glassen tillverkas i den egna glassfabriken på gården och mjölken och grädden kommer från de egna korna.

IMG_4738

Polkaglass i liten söt bägare rymmer 130 ml, pris ca 25-35 kr. Sänkdalens Glass tillverkar även glass i 0,5 liters förpackningar och dessa kan hittas i utvalda butiker.

 

KRAV-märkt glass innebär mer specifikt:

* Hönorna som värpt äggen till glassen vistas utomhus på gårdar med gröngräs där de pickar och badar sandbad. Hönorna äter KRAV-märkt foder.

* Mjölken/Grädden som används i glassen kommer från kor som fått vara ute och betat gräs och som fått KRAV-märkt foder (odlat utan kemiska bekämpningsmedel och GMO).

* Bär som finns i glassen har plockats på godkända områden med skyddszon till föroreningskällor. Plockarna har också säkra och hygieniska boendeförhållanden.

* Renare vattendrag.

* Till exempel socker, vanilj och kakao kommer från KRAV-certifierade odlingar där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel använts. Odlingarna kontrolleras också enligt KRAVs regler för socialt ansvar.

* På KRAV-märkta områden brukar det också finnas en större mångfald av vildbin, fjärilar och fåglar kring odlingarna. Det har att göra med att det som odlas i området inte besprutas med kemiska besprutningsmedel eller konstgödsel.