Bloggen om goda upplevelser!

Bli kund Bli medlem

Bloggen

kommentera

Saftiga Financiers med hallon

De här franska bakverken är härligt saftiga och lätta att göra. Kombinationen av mandelmjöl, brynt smör, citron och hallon är ljuvligt god. Ät dessa gärna samma dag som de bakats, låt dem bara svalna helt.

IMG_6723

IMG_6719    IMG_6767

De blir riktigt saftiga och härligt smaskiga. Gör gärna en dubbel sats på en gång, de går åt snabbt!

IMG_6729

Saftiga Financiers med hallon

cirka 10-12 stycken

 

Ingredienser:
150 g smör
1 dl vetemjöl
1,25 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
4 äggvitor
1 msk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk salt
1 citron, rivet skal
30-36 färska hallon
mandelspån

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra och mjöla en muffinsplåt, använd gärna mandelmjöl.
Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna en stund. Smöret ska bli gyllenbrunt och ‘tystna’, då har den nötiga doften framträtt.
Sikta ner vetemjöl, mandelmjöl och florsocker i en bunke. Ner med vaniljsocker, vaniljpulver och citronskal och blanda allt. Häll i äggvitorna och rör om ordentligt.
Häll sedan i det brynta smöret och rör om. Till en början kan det verka som att smöret inte vill blanda sig med resten av smeten, men fortsätt bara att röra om tills alla eventuella klumpar är borta. Efter en stund blir smeten slät och fin.
Fördela smeten i plåten och lägg i 3 hallon per muffinsform. Knacka plåten ett par gånger i bordet så att eventuella luftfickor försvinner. Strö över mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Kakorna ska få lite fin färg innan du tar ut dem, känn gärna av med sticka.
Ta ut kakorna och låt dem svalna en stund i formen. Lyft sedan ut dem och placera på ett galler tills de svalnar helt. Pudra över florsocker och garnera med citronmeliss innan servering.

kommentera

Orientaliska köttbullar – enkelt och supergott

Hemköp har precis lanserat matkassar och jag har provat deras Vardagskasse. Recepten har känts inspirerande och varit lätta att följa. Ett av recepten var orientaliska kycklingköttbullar och de var så goda tillsammans med lite annorlunda tillbehör som matvete och kålrabbi. En grymt god rätt som vi kommer att laga hemma flera gånger, även bjuda våra vänner på. Recept på denna smarriga rätt hittar du längre ner.

IMG_6640

Matkassarna finns i fem varianter: Vardagskassen, Barnkassen och Vegetariska kassen, varav de första två även finns som laktosfria. Varje matkasse innehåller tre till fyra rätter för fyra personer. Ekologiska produkter finns i varje kasse. i veckans Vardagskasse var 20% av varorna ekologiska.

IMG_6648

Alla råvarorna i kassen var fina och fräscha.

Kassen levererades till oss vid nio på kvällen i söndags. Det som jag tyckte var smidigt med leveransen var att man fick sms-avisering med påminnelse och en länk till en karta som visade var chauffören befann sig. Det var tydlig info om hur lång tid det var kvar innan kassen skulle levereras till mig. Så praktiskt då man inte behöver känna sig helt låst under en kväll.
Matkassarna kan beställas i Sundsvall, Gävle, Uppsala, Stockholm, Västerås, Örebro, Eskilstuna, Nyköping, Norrköping samt Linköping.

IMG_6653

Det var roligt att få tillaga något med kålrabbi och matvete. Det brukar jag aldrig göra annars. Nu kommer jag definitivt alltid att ha matvete hemma, det var riktigt gott! Både jag och sambon tycker att det har varit fantastiskt att ha matkasse. Det är så smidigt när allt finns hemma och man får prova att laga något nytt. Extra praktiskt och inspirerande när man har en liten bebis på en månad.

IMG_6656

 

Orientaliska kycklingköttbullar med matvete och ugnsrostade grönsaker

Ingredienser:
4 personer

1 aubergine
1 kålrabbi
4 msk olivolja
2 1⁄2 msk oregano
3 vitlöksklyftor
100 g gul lök (2–3 st)
1⁄2–1 röd chili
3 msk tomatpuré
1 fp krossade tomater (390 g)
1 fp passerade tomater (400 g)
1 1⁄2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
3 tsk paprikapulver
1⁄2 msk socker
1 krm kanel
1⁄2 dl crème fraiche
250 g matvete
ca 500 g kycklingfärs
1 ägg
1 msk smör
salt
svartpeppar

 

Grönsaker – Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i 1 cm tjocka skivor på bredden. Skala och skär kålrabbi i 2 cm stora bitar. Blanda med 2 msk olivolja, 1⁄2 msk oregano, 2 pressade vitlöksklyftor, 1⁄2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta högt upp i ugnen ca 25 min.

 

Tomatsås – Gör så här:

Hacka 100 g gul lök (2–3 st).Kärna ur och hacka 1⁄2–1 röd chili. Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och bryn löken, chilin och 3 msk tomatpuré på medelhög värme i ca 3 min. Tillsätt 1 fp krossade tomater, 1 fp passerade tomater, 1 1⁄2 tsk spiskummin, 1 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 msk oregano, 1⁄2 msk socker, 1⁄2 tsk salt, 1 krm kanel och 2 krm svartpeppar. Låt puttra ca 15 min, tills köttbullarna och grönsakerna är klara. Rör ner 1⁄2 dl crème fraiche.

 

Köttbullar – Gör så här:

Blanda kycklingfärs, ägg, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk paprikapulver, 3⁄4 tsk salt och 2 krm svartpeppar i en bunke. Hetta upp 1 msk smör i en panna och klicka ut smeten så att det blir 16 köttbullar med hjälp av en sked direkt i pannan. Stek köttbullarna runt om på medelhög värme i ca 10 min.

 

Matvete – Gör så här:

Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen.

Servera köttbullarna med tomatsåsen, de rostade grönsakerna och matvetet.

 

Tips!

Ställ fram alla torrvaror dagen innan så kommer ni snabbare igång med er matlagning när det väl är dags.

Gör tomatsåsen dagen innan, låt svalna och ställ i kylen. Värm försiktigt upp såsen till middagen.

Köttbullar, matvete och tomatsås går bra att frysa in. Som helhet håller rätten 2–3 dagar i kylen.

 

kommentera

Drömgott att fylla en Croissant så här

Visst kan man äta en alldeles nybakad och frasig croissant som den är till en kopp kaffe. Men efter att du provat att fylla den på detta sätt kommer du aldrig drömma om något annat. Det här är det godaste sättet att äta en croissant på. Lite bär och smält choklad som pålägg till en smörig och frasig croissant – det är så ljuvligt gott så att man spricker! Se längre ner för beskrivning på hur du gör.

Jag smörar insidan av min croissant med en choklad- och nötkräm som är smaksatt med havssalt och lakrits. Det är en chokladkräm som jag älskar och som tillverkas av Gardini. Men välj den kräm som du gillar mest. Kanske är det Nutella eller egen choklad som du har smält?

IMG_4933

Jag brukar väldigt ofta köpa Pain au chocolat på bagerier, men det är ofta som chokladen i mitten känns lite hård. Jag vill att min ska vara smält, den får gärna vara ljummen – alldeles nybakad. Det är dock sällan som man lyckas tajma det, och jag tycker att kombinationen med bär & chokladkräm på croissant slår de Pain au chocolat som jag har smakat hittills.

Croissant sägs ursprungligen härstamma från Wien. Det var sedan Marie-Antoinette som introducerade croissants i Frankrike under slutet av 1700-talet. Hon skickade efter en bagare från Österrike som fick lära de franska bagarna vid hovet hur man bakar dessa halvmånar.

IMG_4930

Croissant med färska bär och chokladkräm

Du behöver:

1 croissant från ditt favoritbageri

1 näve färska bär (exempelvis hallon & blåbär)

1-2 skedar av din favoritchokladkräm

 

Gör så här:
Dela croissanten på mitten där den är som bredast. Gröp ur ett hål genom att bara flytta isär smörflikarna.
Bre chokladkrämen på insidan av croissanten och fyll med färska bär.
Servera till en god cortado eller espresso.
Njut!

 

 

kommentera

Ny grillost till sommarens sallader

Gillar du att grilla eller steka ost? Arla har precis lanserat Apetina Grillost som är gjord på pastöriserad komjölk och går fint att lägga på grillen eller i stekpanna.

IMG_4864

Jag testade att dela osten i fyra stavar och sedan grilla i grillpanna. Det gick suveränt. Osten höll ihop hela vägen, även när jag sedan delade stavarna i mindre bitar. Osten är godast att servera direkt efter tillagningen.

Smaken är god, lagom sälta och ett bra tuggmotstånd – inga gnisslingar mellan tänderna som det kan bli av vissa grillade ostar. Det var riktigt gott att servera osten i en sallad, och den funkar säkert bra på både burgare och grillspett också.

IMG_4695

Osten grillades tillsammans med olika grönsaker som sedan blev en god ljummen sommarsallad.

IMG_4705

Apetina Grill Cheese innehåller 29% fett och väger 120 gram. Priset ligger kring cirka 15.50-16.90 kr. Den tillverkas av Arla foods i Tyskland och förpackas därefter i Polen innan den transporteras till Sverige.

IMG_4878

Salladen blev en blandning av zucchini, röd paprika, champinjoner, broccoli och sockerärtor. Toppades med den grillade osten, lätt grillade tomater och rödbetsgroddar.

kommentera

Grilla svenskt kött med gott resultat i sommar

I den senaste Grillrapporten från ICA kunde vi se att tre av fem personer väljer att lägga svenskt kött på grillen – när de väljer att grilla kött. En siffra som gör mig glad och som jag hoppas ökar.

Av de som angett att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött, anger 71% att de väljer svenskt för att stötta svenska lantbrukare.

Själv grillar jag gärna mycket grönsaker och kombinerar med bra kött från Sverige. Vi har testat igenom Scans fyra ”Slow Cooked” grillnyheter och allt kött är så klart svenskt.

IMG_2031

Visste du att det är i juli som de flesta svenskar grillar, hela 85%! Kolgrillen är den grill som dominerar, 83% av svenskarna äger en sådan, medan 24% äger en gasolgrill.

Scans fyra Slow Cooked-Nyheter till grillen i sommar

* Revben

* Lårklubba

* Bringa

* Grillbacon

Alla köttdetaljerna har tillagats under lång tid för att bli extra möra. Både bringan, lårklubban och revbenen har dessutom alspånsrökts för att sätta extra god smak på köttet. Sammanfattat kan man säga att alla nyheterna är fantastiskt möra. Vissa kräver lite extra rub, glaze eller sås – men konsistensen är tipptopp!

Vi testade alla fyra och den största favoriten blev grillbacon. Fantastisk produkt.

IMG_4623

Grillbacon från gris

Slow cooked Grillbacon (från gris) med smak av äpple. Köttmängd 93%. Det här blev min definitiva favorit bland Scans Slow Cooked-Nyheter.

Tillagning grill: Tag ut grillbaconet ur förpackningen och grilla det indirekt i 30 minuter (dvs. ej  direkt över grillkolen).

Tillagning ugn: Tag ut grillbaconet ur förpackningen och värm i mitten av ugnen på ca 125 grader i ca 30 minuter.

Vi serverade baconet med klyftpotatis, Pimentos de Padron (de är en favorit och hänger med nästan jämt under grillsäsongen), en grönsallad och en fantastiskt god sås – Newcastle Brown Sauce. Såsen är kallrökt med mild hetta och lite anchochili. Den innehåller dessutom 20 procent Newcastle Brown Ale som ger en knäckig smak.

IMG_4643

Smakmagi när grillbacon toppas med Newcastle Brown Sauce. Tänk den härligt salta rökiga baconsmaken med toner av äpple, det möra köttet med krispig yta – hur det möter såsens rökiga smak med toner av smörkola. Ville aldrig att denna måltid skulle ta slut. Bästa!

Newcastle Brown Sauce finns tillgänglig på Lily’s Burger i Stockholm och på Newcastlebrownsauce.se, samt på ett antal hamburgerrestauranger runt om i landet.

 

Lårklubba

Alspånsrökt Lårklubba från gris

Lårklubban är framtagen från läggen som är känd för att vara väldigt smakrik och god. För att lyfta smakerna lättsaltas och alspånsröks klubborna. Sedan gäller 22 timmars slow cooking. Det gör att köttet blir fantastiskt mört. Godast resultat får man om man penslar med egen glaze och sedan värmer bringan på grillen. Jag tyckte att denna detalj verkligen behövde smaksättas med lite extra glaze och en sås vid sidan om.

Här serverade vi köttet till två sorters sallader:
* En lättgrillad sallad bestående av sparris, paprika, morot och palsternacka.
* En grönsallad gjord på olika varianter av gröna salladsblad, spenat, röd paprika och rödlök.

Tillagning grill: Grilla klubborna runt om för att få fin färg. Lägg sedan på indirekt värme för att genomvärma i ca 15 minuter. Pensla gärna köttet med egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugnen till 225°C. Lägg klubborna på ugnsfast fat och värm i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

 

IMG_3501

Alspånsrökt Bringa från nöt

Bringa är ytterligare en av Scans köttdetaljer som är alspånsrökt och slow cooked i 22 timmar. Bringan har också saltats varsamt för att höja smakerna ännu mer. Köttet var fantastiskt mört och lätt att skära upp i lagom tjocka skivor. Resultatet blev mycket bättre när man satte lite extra smak på köttet, lite rub eller glaze och sedan en sås till.

Här serverade vi köttet till två sorters sallader:

* Mos gjord på sötpotatis och några ”vanliga potatisar”.
* Grillade Pimentos de Padron
* En grönsallad gjord på olika sorters gröna salladsblad, groddar, röd paprika, rädisor och avokado.

Tillagning grill: Grilla bringan runt om för att få fin färg. Lägg sedan på indirekt värme för att genomvärma i ca 20 minuter. Pensla gärna köttet med din egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugn till 225°C. Lägg bringan på ugnsfast fat och värm i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Revben

Alspånsrökta Revben från gris

Alspånsrökta och slow cooked i 22 timmar är dessa svenska revben från gris. Även dessa har saltats för att höja smaken.

Supermöra, köttet faller i princip av från benen. De här är en av mina grillfavoriter.

Tillagning grill: Strö gärna över en favorit-rub, låt dra i 30 minuter. Grilla sen hela revbenet runt om för att få fin färg. Lägg på indirekt värme för att genomvärma i ca 15 minuter. Pensla gärna köttet med din egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugnen till 225°C. Lägg hela revbenet på ugnsfast fat och värm i ca 15 minuter eller tills det fått fin färg.

Revben2

Till revbenen serverade vi grillade Pimentos de padron och en sommarsallad på avokado, salladslök, sockerärtor och rädisor.