Bloggen om goda upplevelser!

Bli kund Bli medlem

Bloggen

kommentera

Vilda blåbär sätter färg på ny dryck

Jag välkomnar alla juicer som är gjorda på färska frukter, utan tillsatt socker eller koncentrat. Två av de senaste tillskotten kommer från Innocent. Den ena juicen är gjord på blodapelsiner från Siciliens östra kust.
Den andra juicen, Dark Berry, är gjord på bland annat äpplen, vilda blåbär och svarta vinbär. Färgen är härligt intensiv och juicen är väldigt god. Varje flaska innehåller 132 blåbär.

2788243

Juice på vilda blåbär är inte lika vanligt förekommande som juice på odlade amerikanska blåbär. De amerikanska blåbären är större och har ett ljusgrönt/vitt fruktkött. De vilda blåbären har lila fruktkött. Den starka färgen betyder också att de innehåller mycket mer antioxidanter än de amerikanska blåbären.

Juicerna finns i butik och kostar cirka 30-34 kr.

kommentera

Inspirationskväll med goda viner från Cono Sur

Trevligt sällskap, fantastiskt god mat och väl matchande viner borgar för en lyckad kväll. När Cono Sur nyligen bjöd in till en inspirationskväll hade de kryddat lite extra.

img_7028

Förutom alla trevliga bloggare deltog även chefsvinmakare Adolfo Hurtado, och Daniella, varumärkeschef. Adolfo berättade så entusiastiskt om de olika vinerna som smakades under middagen. Vi fick möjlighet att även prova ett vin som kommer att lanseras på Systembolaget i november. Wow! Vilket vin. Så djup smak och färg – dock lite dyrare flaska. Mer om detta vin, Ocio 2013, och menyn kan du läsa längre ner.

img_7049

Vi fick dessutom lyssna på Matilda Lindeblad, professionell matfotograf, som delade några tips om hur man fotar med systemkamera. Sofija T. Strindlund som är en prisbelönt mobilfotograf lärde oss hur vi på bästa sätt kan använda mobilen för att ta bra bilder. Snabbt konstaterande är att mycket handlar om bildredigering i efterhand.

img_7034

Flera av vinerna från Cono Sur hör till mina favoriter. Jag köper dem även gärna då och då.
Denna kväll fick jag stifta bekantskap med två nya favoriter, ett bubbel och ett rött vin. Utförlig beskrivning av dessa ser du längst ned.

För maten ansvarade Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Han hade komponerat ihop en fantastisk meny på sex rätter.

img_7065

 

img_7058

Kvällens meny:

Ostron med päron och chili – Cono Sur Sparkling.

Marinerad Lax med grape, chipotle och avokado – Bicicleta Pinot Grigio 2015. Den här kombinationen mellan mat och vin tyckte jag bäst om. Grapefrukten och de övriga delarna matchar vinets syra perfekt.

Vitlöksbakad kummel med majs, habanero och kantareller – Single Vineyard Chardonnay 2015.

Tartar på oxe med vattenkrasse, rostat bovete och melon – Cono Sur Organic Pinot Noir 2015.

Biff med broccoli, chimichurri och silverlök – Ocio 2013.

img_7043

Ocio 2013
Ocio lanseras på Systembolaget den 18 november 2016 (art. nr. 99756).
Smakbeskrivning: Stor, komplex doft med inslag av mörk frukt, violer, kryddor och choklad i en stil som påminner om röd bourgogne. Fylligt vin med koncentrerad, mogen frukt, mjuka tanniner och bra struktur. Lång, elegant eftersmak.
Druvor: 100% Pinot Noir
Pris: 389 kr.

img_7047

Cono Sur Sparkling
Smakbeskrivning: Medelfylligt, torrt, med bra friskhet och lång eftersmak. Helhetsintryck elegans och balans.
Druvor: Chardonnay 92%, Pinot Noir 8% från 20 år gamla stockar.
Artikelnummer: 7769601 Beställningsortiment.
Pris: 94 kr.

kommentera

Indisk gryta – smarrig rätt till matlådan

En indisk vegansk daal, eller gryta, som är enkel att laga och smakar mycket. En tacksam rätt som inte kräver särskilt lång tid och som dessutom lagar sig själv. Passar fint en vardag då det finns lite post att kolla igenom när man kommit hem från jobbet.

img_7423

Receptet kommer ursprungligen från Hemköps matkasse. Vi lagade rätten i veckan och alla åt med stor aptit, en klar keeper! Grytan håller cirka 2-3 dagar i kylen men går även att frysa in om det skulle bli lite över. Perfekt för matlådor med andra ord.

img_7420

Serverar du vanlig yoghurt till enligt receptet har du en vegetarisk rätt, väljer du växtbaserad yoghurt är hela rätten vegansk.

 

Indisk daal (gryta) med syrlig gurksallad

4 portioner

4 port valfritt ris
1-2 gul lök
2-3 morötter
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk buljongpulver alt. buljongtärning (grönsaks)
1 msk curry
2 tsk spiskummin
2 tsk ingefära
½ tsk kanel
½ tsk chilipulver
1 fp krossade tomater (390 g)
2 ½ dl havregrädde
200 g torkade röda linser
vatten
1 gurka
2-3 tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 dl turkisk yoghurt

 

Gör så här:

Koka valfritt ris till 4 personer.

Daal (gryta): Hacka gul lök. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp olivolja i grytan och fräs löken, morötterna och 2 pressade vitlöksklyftor på medelhög värme i ca 4 min. Tillsätt 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 msk curry, 2 tsk spiskummin, 2 tsk ingefära, ½ tsk kanel, ½ tsk chilipulver och 1 tsk salt.

Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), 2 ½ dl havregrädde, 1 ½ dl vatten och torkade röda linser (200 g). Låt puttra under lock på medelvärme ca 20 min, tills linserna är mjuka.

Sallad: Skär gurka och tomater i 1 cm stora tärningar. Blanda med 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

Häll upp 2 dl turkisk yoghurt i en skål. Servera grytan med riset, gurksalladen och yoghurten.

Valfritt: servera naanbröd till.

kommentera

Fredriks Fika bjuder på sött och glädje

Härligaste och gladaste Fredrik Nylén stod i dörren och hälsade alla gäster välkommen till sin bokrelease igår. Det går inte att bli annat än sprudlande glad i hans sällskap. Kolla bara! Alltid med ett stort leende på läpparna.

img_7336

Fredriks nya och första bok heter just Fredriks Fika – bakat med glädje. En bok som är fylld med härliga bakverk, fina bilder och personliga kommentarer. Om ni följer Fredrik på hans blogg eller Instagram har ni säkert sett och frestats av ett och annat bakverk genom åren. Många av Fredriks kakor ser så galet läckra ut att man inte önskar annat än att få sätta tänderna i dem direkt. Igår fick jag äntligen chansen att göra det. Och vilka kakor! Kolla in hela fikabuffén nedan!

img_7354

Tårtor, bullar, kakor – klassiskt och glutenfritt och framförallt så galet gott! Dessutom så snyggt uppdukat på blåvitt porslin från Royal Copenhagen och Rörstrand (Mon Amie). De fina champagnekuporna som vi drack skumpa ur kommer från Cervera.

img_7342

Hur läcker är inte denna chokladbollstårta! Fredrik hade gjort denna glutenfri. Så otroligt god och den gick åt först. Det är något barnsligt härligt med just chokladbollar.

img_7346

Sotarmurrar, det är sega chokladmarängkakor. Så smarriga! Jag tror till och med att jag tog två.

 

img_7347

Saftiga kardemummabullar.

img_7350

Ljuvligt god blåbärstårta. Jag som inte är särskilt förtjust i gräddtårtor tyckte att den här var riktigt god. I boken är det receptet på jordgubbstårtan som nu fått en mer höstig fyllning, med blåbär.

De här bakverken och många fler finns det alltså recept på i boken. Det är nästan galet att den bara kostar 149 kr (inklusive frakt!) hos Adlibris.

img_7378

Här posar jag och Fredrik med hans nya bok. Jag slog upp boken på måfå och fick upp receptet ”Sandkaka”. Känner att det får bli det första receptet ur Fredriks bok som jag ska baka.

Tack för ett härligt fikamingel Fredrik! Bakverk får verkligen folk att bli glada och sociala.

 

kommentera

Fazer lanserar glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd från Fazer kommer upp i butikshyllorna redan i nästa vecka. Det är Fazers första glutenfria bröd, som också är ett sätt att visa att man följer med i den glutenfria trenden som råder.

Fazer utökar även sitt sortiment med bröd som innehåller hela kärnor samt fler proteiner, vitaminer och mineraler.

img_7298

Jag smakade bröden under en pressfrukost igår morse och blev allra mest överraskad över Fazers nya Chiabröd. Det är ett mörkt fullkornsbröd med chiafrön. Påminner helt klart om danskt rågbröd. Supergott!

img_7326

img_7316

Det glutenfria brödet ‘Frökraft’ smakar gott – inte torrt och tråkigt som jag tycker att många glutenfria bröd kan smaka. Brödet utan gluten kommer att hittas i den ordinarie brödhyllan i butik, från vecka 38.

img_7332

Frukosten gästades också av dietisten Kajsa Asp som berättade om bland annat bröd ur ett hälsoperspektiv. Kajsa berättade att cirka 15% av konsumenterna väljer att handla glutenfritt, även fast långt ifrån alla dessa personer är allergiska mot gluten. Hon berättade även att surdegsbröd är mer lättsmält för kroppen än vad ett vitt fluffigt bröd är. Helst ska man välja ett surdegsbröd på fullkorn. Kajsa har gett ut en bok som heter ‘Hjärna, Hjärta, Mage‘. I boken berättar Kajsa om komplicerade samband mellan kost, träning, stress, tarmen och hjärnan.

img_7302

Aktuella brödnyheter från Fazer:

Fazer frökraft: NYHET! Glutenfritt bröd på surdeg av rismjöl, solrosfrön och linfrön. Smakar nötigt, rikt på vitamin E.

Fazer Chiabröd: NYHET! Mörkt fullkornsbröd med chiafrön.

Fazer Aktiv flerkorn: (uppgradering av befintlig variant). Proteinrikt och mjukt portionsbröd. Gjort på surdeg, linfrön, råg.

Fazer Harmoni: (uppgradering av befintlig variant). Ett fiberrikt bröd med lantbrödskaraktär. Innehåller linfrö och fullkorn av vete och råg.