Tacopizza med kyckling och vitlökssås

Det är fredag, jag tänker först tacos, men tänker om. Snabbfixad tacopizza med kyckling och vitlökssås känns som en roligare variant till fredagsmyset. Med kiwisalsa som topping blir det mer spännande, och med ett lyxigt rödvin blir starten på helgen komplett.

Men, för att pizzan ska bli god är det råvaror av hög kvalitet som gäller. Blanda helst en egen tacokrydda, recept på god blandning hittar du längre ner. Välj ett pizzakit som du vet har god tomatsås. Till denna pizza använde jag också Lönnebergas nya kycklingfärs. En färs som är gjord på benfilé. Man känner smakskillnad, och framförallt så märks det på konsistensen. Det är en lite fetare färs, och smakrikare. Känns både mjukare, krämigare och godare.

Tacopizza med kiwisalsa
Kycklingfärs av benfilé

Kycklingfärsen från Lönneberga som är gjord på benfilé finns bara i 800 g. Det är en krämigare och mer smakrik färs, prova den till pizza eller tacos. Klar skillnad mot “vanlig kycklingfärs”.

rödvin till tacopizza
rödvin till tacos

Gott och bärigt rödvin passar bra till tacopizza med vitlökssås. Jag råkar vara svag för syrah redan från början, och serverade Boom Boom! (art.nr 6714) till fredagsmiddagen. Smaken av mörka bär och vaniljtoner kommer fram väldigt bra, utan att någon av delarna tar över.

tacopizza med kycklingfärs av benfilé

Tacopizza med kycklingfärs och vitlökssås

1 pizza

Ingredienser pizza:
1 färdigt pizzakit (pizzadeg och tomatsås)
800 g Lönneberga kycklingfärs av benfilé
4 msk tacokrydda (recept på egen blandning, se nedan)
1/2 dl vatten
7 cocktailtomater
1/2 rödlök
50 g majskorn
2 dl riven ost
smör och olivolja till stekning

Ingredienser tacokrydda
2 msk paprikapulver
2 msk ancho chilipulver
1,25 msk salt
2 msk spiskummin
2 tsk socker
1 tsk oregano

Ingredienser vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt


Tacopizza – Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader (eller det gradtal som stå angivet på pizzakitet).

Hetta upp en stor stekpanna med lite matfett. Bryn kycklingfärsen tills den är nästan klar. Tillsätt tacokrydda och vatten. Rör om och låt puttra i några minuter på låg värme, tills allt vatten kokat in i färsen.

Skär tomater i kvartar, hacka rödlök och häll av majs i ett durkslag.

Bred ut pizzadegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred tomatsåsen över hela degen. Strö kycklingfärs över pizzan och spara det som blir över till matlåda, tacos eller mindre pizza. Toppa med tomatbitar, lök, majskorn och riven ost.

Skjutsa in pizzan i ugnen, i ca 10-12 minuter, eller tills den är klar. Osten ska ha smält och kanterna ska vara gyllenbruna.

Vitlökssås – Gör så här:

Skala och pressa vitlök ner i en skål. Blanda med yoghurt och smaka av med salt.

Servering – Gör så här:

Skär pizzan i lagom stora portionsbitar och servera med vitlökssås. Gör gärna kiwisalsa till, så gott till tacopizza!

Potatissallad med grönkål och pärondressing

En vintrig potatissallad med grönkål, och smaker av både syra och sötma. Det söta päronet tillsammans med grönkål, yoghurt och potatis är en riktigt bra kombo. Potatissallad når en helt ny nivå med den här kombinationen. Ljuvligt god och populär bland alla kring bordet. Alla gästerna bad om recept. Passar lika bra till middag som på julbordet. 

 potatissallad med grönkål  potatissallad med grönkål och pärondressing 

Potatissallad med grönkål och pärondressing

4 personer 

Ingredienser:
900 g småpotatis, fast
400 g färsk grönkål
1 schalottenlök
1 fast päron
2 tsk + 1 tsk olivolja
1 msk honung
1 vitlöksklyfta
1,5 msk vitvinsvinäger
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk + 2 krm salt
svartpeppar från kvarn
1 klick smör till stekning 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Ansa grönkålen. Skär bort stjälkarna och strimla bladen. Lägg åt sidan.

Häll 2 tsk olivolja, 1 tsk salt och lite nymald svartpeppar i en bunke. Rör om. Skala potatisen och lägg ner den i bunken med oljan. Blanda runt så att potatisen täcks med olja. Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
Tillaga högt upp i ugnen i 20-25 minuter, eller tills potatisen är klar. Lägg den strimlade grönkålen på plåten med potatis när  det återstår 5 minuter av tillagningstiden.

Skiva schalottenlöken och lägg i en liten bunke. Skala och skär päronet i tärningar på ca 0,5*0,5 cm. Stek päronbitarna i smör på medelvärme. Päronet ska inte ta färg, men bitarna ska mjukna något. Lägg päronbitarna i bunken med löken och blanda med 1 tsk olivolja, vitvinsvinäger, honung, pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och lite nymalen svartpeppar.

Servering – gör så här:

Blanda den rostade potatisen med grönkålen och turkisk yoghurt i en stor skål. Häll över pärondressingen och vänd runt försiktigt. Smaka av med salt.

Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

Ljuvligt krämig risoni är en fuskvariant av risotto, men så mycket lättare att laga, och det blir så gott. Konsistensen och utseendet är snarlikt risotto. Tillsammans med saftig kyckling, en smakrik gremolata och balsamico-lök är det en fantastisk vardagsmiddag. Den tar ca 40-45 min att laga, men smakar som om man lagt ner mycket mer tid.

krämig risoni med kycklingfilé

risoni med kycklingfilé och gremolata

krämig risoni till vardags

Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

4 portioner

 

Ingredienser kycklingfilé i ugn: 
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Smör och olivolja till stekning

 

Ingredienser Krämig risoni:
50 g fint riven parmesan
1 knippe bladpersilja
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
3 dl risoni (250 g)
3 msk vitvinsvinäger
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matyoghurt
Olivolja till stekning
Salt

Ingredienser Lök i balsamicosky: 
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
1 msk socker
1,5 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 tsk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl vatten

 

Ingredienser Gremolata: 
en knippe bladpersilja
1 citron, zesten
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm salt

 

Kycklingfilé – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Krydda kycklingfiléerna med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja och smör i en stekpanna. Bryn kycklingen runtom i 1-2 minuter, tills den får fin färg. Lägg över den brynta kycklingen i en ugnsform och laga klart i mitten av ugnen , i ca 10-12 minuter. Ta ut kycklingen vid 69 grader och låt den ligga till sig en stund på plåten.

Spara stekpannan, utan att torka ur den.

 

Risoni – Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök och risoni i 2-3 minuter. Häll på vitvinsvinäger, vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda i 8-10 min.

Grovhacka persilja. Rör ner persiljehack, matyoghurt och parmesan i den kokta risoni. Smaka av med lite salt.

 

Gremolata – Gör så här:

Finhacka persilja och lägg i en skål. Häll i olivolja, salt och pressade vitlöksklyftor. Riv ner zesten i och blanda ordentligt.

 

Balsamicosky – Gör så här:

Skala löken och dela den på längden.

Hetta upp stekpannan efter kycklingen. Stek löken med snittytan nedåt på hög värme i 3-4 minuter. Sänk därefter till medelväre och tillsätt vatten, socker, balsamvinäger, torkad timjan, olivolja och salt. Låt sjuda i 3-4 minuter.

 

Skär kycklingfiléerna i skivor, toppa med gremolata och servera med krämig risoni och lök i balsamicosky.

Mezefabriken – catering för alla smaklökar

Mezefabriken har nyligen lanserat en enkel och snygg tjänst för catering. Restaurangen serverar meze med ursprung från mellanöstern och Medelhavet. Rätterna är både goda, vackra och väldigt praktiska att duka fram till många personer. Jag gillar verkligen den typen av mat då det är enkelt att göra många gäster nöjda. Rätterna passar för olika smaklökar och matpreferenser.

Allt är gott, men det är kombinationen av starka, fräscha, varma och kalla rätter som ger den där wow-upplevelsen.

Maten levereras i praktiska lådor, som även kan ställas i ugn för varmhållning (70 grader). Vissa av rätterna krävde det, som kycklingspett, bröd och nötfärsspett i och med att gästerna skulle komma två timmar efter matleveransen. Det är annars även ett tips att varmhålla nötfärsspetten i ugn, för det sprider den ljuvliga kolgrillade doften ännu mer i hemmet.

Mezefabriken catering

Vinbladsdolma, är vindruvsblad fyllda med en risblandning. Syrliga och matiga.

ljuvligt goda Meze från Mezefabriken

Mhamara, den röda röran i lilla skålen i mitten, är en libanesisk relish på paprika, valnötter och granatäppelsirap. Fantastiskt god är den!

Meze är så roligt att duka fram och det blir verkligen effektfullt när man har färgsprakande och eleganta fat och skålar. Detta porslin kommer från Villeroy & Boch och heter Samarkand. Faten känns både festliga och lyxiga.

grillade kycklingspett Mezefabriken

Kycklingspett.

baklava med pistage och chokladbaklava

Baklava med pistage och chokladbaklava

Tabbouleh i skål Samarkand från Villeroy Boch

Tabbouleh – en sallad på persilja, mynta, finkrossad bulgur och paprika. Dressingen består av citronsaft och granatäppelsirap.

Melitzana - röra på kolgrillad aubergine, paprika och soltorkad tomat

Melitzana som är en röra på kolgrillad aubergin, soltorkad tomat och paprika smakar riktigt gott.

libanesisk falafel

Falafeln gick hem hos både stora och små.

Kolgrillade nötfärsspett på turkos tallrik Villeroy Boch

Nötfärsspetten doftade kolgrillat lång väg. Riktigt gott och populärt!

 

Catering från Mezefabriken – priser

Cateringtjänsten är smidig. Det finns 8 färdiga cateringmenyer att välja på och varje meny innehåller bilder på de rätter som ingår.

Menyerna kostar 220 kr/person, förutom mingelmenyn som ligger på 125 kr/pers och lyxmenyn som går loss på 350 kr/pers. Här ser du alla menyerna och priserna.

Det går även att skräddarsy sin egen meny, men då blir priset lite annorlunda. Tänk på att du måste boka catering för minst 8 personer för att kunna beställa.

Mängden mat är generöst tilltagen per portion. Det är prisvärt och blir det mat över så håller den sig i matlåda i kyl i några dagar. Vi beställde catering för 10 personer och det räckte till 11 vuxna och två barn på 3 år. Alla blev proppmätta, och det blev dessutom lite röror kvar till nästa dag.

 

Adress

Mezefabriken har tre restauranger. Östermalmstorg tunnelbana (uppgång Nybrogatan), den andra ligger i MOOD-gallerian och den tredje utanför Kista galleria.

Glutenfri rulltårta med jordgubbar och rabarber

Rulltårta är en härligt somrig dessert som kan fyllas med oändligt många goda krämer. Här är en glutenfri rulltårta som blir riktigt god. Den blir inte lika fluffig som rulltårta med vetemjöl, men den blir otroligt saftig. Och så den ljuvligt goda fyllningen med rabarber och jordgubbar. En riktig sommardröm.

Rulltårtan är både gluten- och laktosfri. Servera den gärna med vispad grädde, eller vispbar havregrädde. Havregrädde är betydligt sötare. Riv ner lite citronzest för att få en fräschare smak.

gluten- och laktosfri rulltårta med rabarberkräm vispbar havregrädde glutenfri rulltårta med rabarber och jordgubbar

Glutenfri rulltårta med jordgubbs- och rabarberkräm

 

Ingredienser jordgubbs- och rabarberkräm:
160 g rabarber (fryst eller färsk)
160 g jordgubbar (frysta eller färska)
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker

 

Ingredienser rulltårta:
3 ägg
1,25 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma (helst färskt mortlade kärnor)
0,5 dl strösocker, som strö efter bakning

 

Till garnering: 
Vispad grädde och bär

 

Jordgubbs- och rabarberkompott – Gör så här:

Skala rabarber om det behövs. Späd rabarber behöver ej skalas, medan större stänger med grövre skal kan behövas skalas.
Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt ströocker och vaniljsocker och låt kokaupp. Koka utan lock i ca 10-15 min. Mosa frukten under tiden. Det ska bli en ganska tjock massa. Låt svalna och ställ i kyl i några timmar, gärna över natten.

 

Rulltårta – Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och 1,25 dl strösocker pösigt. Rör ner kardemumman i smeten. Blanda potatismjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta sedan ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt till en jämn smet, utan mjölklumpar. Använd gärna slickepott.

Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i ca 6 min.
Under tiden: förbered en extra bakplåt och bakplåtspapper. Blöt en kökshandduk med kallt vatten.

Ta ut kakan ur ugnen och strö socker på ytan. Lägg sedan direkt bakplåtspapperet över kakan, samt den andra plåten med botten nedåt mot kakan. Vänd allt uppochner så att kakan hamnar på den andra svala plåten. Ta bort den första plåten. Lägg den blöta kökshandduken på bakplåtspapperet som sitter fast mot kakans botten. Låt ligga ca 20 sekunder. Handduken gör så att bakplåtspapperet blir fuktigt och det blir lättare att dra bort det från kakan. Dra bort pappret försiktigt och fukta mer om det behövs. Låt kakan svalna ovanpå plåten.

Bre på jordgubbs- och rabarberkrämen i ett jämnt lager på kakan, men spara en tom kant på 2 cm längs ena långsidan. Rulla ihop tårtan från långsidan med kräm upp till toppen. Krämen kommer att tryckas nedåt när du rullar kakan, därför är det bra att avsluta rullningen mot den tomma kanten.

Lägg tårtan i kylen och låt den vila där i ca 2 -3 timmar så att den sätter sig. Skär upp bitar och servera med vispad grädde och bär.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm