Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

Ljuvligt krämig risoni är en fuskvariant av risotto, men så mycket lättare att laga, och det blir så gott. Konsistensen och utseendet är snarlikt risotto. Tillsammans med saftig kyckling, en smakrik gremolata och balsamico-lök är det en fantastisk vardagsmiddag. Den tar ca 40-45 min att laga, men smakar som om man lagt ner mycket mer tid.

krämig risoni med kycklingfilé

risoni med kycklingfilé och gremolata

krämig risoni till vardags

Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

4 portioner

 

Ingredienser kycklingfilé i ugn: 
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Smör och olivolja till stekning

 

Ingredienser Krämig risoni:
50 g fint riven parmesan
1 knippe bladpersilja
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
3 dl risoni (250 g)
3 msk vitvinsvinäger
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matyoghurt
Olivolja till stekning
Salt

Ingredienser Lök i balsamicosky: 
125 g schalottenlök (ca 5-6 lökar)
1 msk socker
1,5 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 tsk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl vatten

 

Ingredienser Gremolata: 
en knippe bladpersilja
1 citron, zesten
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm salt

 

Kycklingfilé – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Krydda kycklingfiléerna med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja och smör i en stekpanna. Bryn kycklingen runtom i 1-2 minuter, tills den får fin färg. Lägg över den brynta kycklingen i en ugnsform och laga klart i mitten av ugnen , i ca 10-12 minuter. Ta ut kycklingen vid 69 grader och låt den ligga till sig en stund på plåten.

Spara stekpannan, utan att torka ur den.

 

Risoni – Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök och risoni i 2-3 minuter. Häll på vitvinsvinäger, vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda i 8-10 min.

Grovhacka persilja. Rör ner persiljehack, matyoghurt och parmesan i den kokta risoni. Smaka av med lite salt.

 

Gremolata – Gör så här:

Finhacka persilja och lägg i en skål. Häll i olivolja, salt och pressade vitlöksklyftor. Riv ner zesten i och blanda ordentligt.

 

Balsamicosky – Gör så här:

Skala löken och dela den på längden.

Hetta upp stekpannan efter kycklingen. Stek löken med snittytan nedåt på hög värme i 3-4 minuter. Sänk därefter till medelväre och tillsätt vatten, socker, balsamvinäger, torkad timjan, olivolja och salt. Låt sjuda i 3-4 minuter.

 

Skär kycklingfiléerna i skivor, toppa med gremolata och servera med krämig risoni och lök i balsamicosky.

Mezefabriken – catering för alla smaklökar

Mezefabriken har nyligen lanserat en enkel och snygg tjänst för catering. Restaurangen serverar meze med ursprung från mellanöstern och Medelhavet. Rätterna är både goda, vackra och väldigt praktiska att duka fram till många personer. Jag gillar verkligen den typen av mat då det är enkelt att göra många gäster nöjda. Rätterna passar för olika smaklökar och matpreferenser.

Allt är gott, men det är kombinationen av starka, fräscha, varma och kalla rätter som ger den där wow-upplevelsen.

Maten levereras i praktiska lådor, som även kan ställas i ugn för varmhållning (70 grader). Vissa av rätterna krävde det, som kycklingspett, bröd och nötfärsspett i och med att gästerna skulle komma två timmar efter matleveransen. Det är annars även ett tips att varmhålla nötfärsspetten i ugn, för det sprider den ljuvliga kolgrillade doften ännu mer i hemmet.

Mezefabriken catering

Vinbladsdolma, är vindruvsblad fyllda med en risblandning. Syrliga och matiga.

ljuvligt goda Meze från Mezefabriken

Mhamara, den röda röran i lilla skålen i mitten, är en libanesisk relish på paprika, valnötter och granatäppelsirap. Fantastiskt god är den!

Meze är så roligt att duka fram och det blir verkligen effektfullt när man har färgsprakande och eleganta fat och skålar. Detta porslin kommer från Villeroy & Boch och heter Samarkand. Faten känns både festliga och lyxiga.

grillade kycklingspett Mezefabriken

Kycklingspett.

baklava med pistage och chokladbaklava

Baklava med pistage och chokladbaklava

Tabbouleh i skål Samarkand från Villeroy Boch

Tabbouleh – en sallad på persilja, mynta, finkrossad bulgur och paprika. Dressingen består av citronsaft och granatäppelsirap.

Melitzana - röra på kolgrillad aubergine, paprika och soltorkad tomat

Melitzana som är en röra på kolgrillad aubergin, soltorkad tomat och paprika smakar riktigt gott.

libanesisk falafel

Falafeln gick hem hos både stora och små.

Kolgrillade nötfärsspett på turkos tallrik Villeroy Boch

Nötfärsspetten doftade kolgrillat lång väg. Riktigt gott och populärt!

 

Catering från Mezefabriken – priser

Cateringtjänsten är smidig. Det finns 8 färdiga cateringmenyer att välja på och varje meny innehåller bilder på de rätter som ingår.

Menyerna kostar 220 kr/person, förutom mingelmenyn som ligger på 125 kr/pers och lyxmenyn som går loss på 350 kr/pers. Här ser du alla menyerna och priserna.

Det går även att skräddarsy sin egen meny, men då blir priset lite annorlunda. Tänk på att du måste boka catering för minst 8 personer för att kunna beställa.

Mängden mat är generöst tilltagen per portion. Det är prisvärt och blir det mat över så håller den sig i matlåda i kyl i några dagar. Vi beställde catering för 10 personer och det räckte till 11 vuxna och två barn på 3 år. Alla blev proppmätta, och det blev dessutom lite röror kvar till nästa dag.

 

Adress

Mezefabriken har tre restauranger. Östermalmstorg tunnelbana (uppgång Nybrogatan), den andra ligger i MOOD-gallerian och den tredje utanför Kista galleria.

Glutenfri rulltårta med jordgubbar och rabarber

Rulltårta är en härligt somrig dessert som kan fyllas med oändligt många goda krämer. Här är en glutenfri rulltårta som blir riktigt god. Den blir inte lika fluffig som rulltårta med vetemjöl, men den blir otroligt saftig. Och så den ljuvligt goda fyllningen med rabarber och jordgubbar. En riktig sommardröm.

Rulltårtan är både gluten- och laktosfri. Servera den gärna med vispad grädde, eller vispbar havregrädde. Havregrädde är betydligt sötare. Riv ner lite citronzest för att få en fräschare smak.

gluten- och laktosfri rulltårta med rabarberkräm vispbar havregrädde glutenfri rulltårta med rabarber och jordgubbar

Glutenfri rulltårta med jordgubbs- och rabarberkräm

 

Ingredienser jordgubbs- och rabarberkräm:
160 g rabarber (fryst eller färsk)
160 g jordgubbar (frysta eller färska)
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker

 

Ingredienser rulltårta:
3 ägg
1,25 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma (helst färskt mortlade kärnor)
0,5 dl strösocker, som strö efter bakning

 

Till garnering: 
Vispad grädde och bär

 

Jordgubbs- och rabarberkompott – Gör så här:

Skala rabarber om det behövs. Späd rabarber behöver ej skalas, medan större stänger med grövre skal kan behövas skalas.
Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt ströocker och vaniljsocker och låt kokaupp. Koka utan lock i ca 10-15 min. Mosa frukten under tiden. Det ska bli en ganska tjock massa. Låt svalna och ställ i kyl i några timmar, gärna över natten.

 

Rulltårta – Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och 1,25 dl strösocker pösigt. Rör ner kardemumman i smeten. Blanda potatismjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta sedan ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt till en jämn smet, utan mjölklumpar. Använd gärna slickepott.

Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i ca 6 min.
Under tiden: förbered en extra bakplåt och bakplåtspapper. Blöt en kökshandduk med kallt vatten.

Ta ut kakan ur ugnen och strö socker på ytan. Lägg sedan direkt bakplåtspapperet över kakan, samt den andra plåten med botten nedåt mot kakan. Vänd allt uppochner så att kakan hamnar på den andra svala plåten. Ta bort den första plåten. Lägg den blöta kökshandduken på bakplåtspapperet som sitter fast mot kakans botten. Låt ligga ca 20 sekunder. Handduken gör så att bakplåtspapperet blir fuktigt och det blir lättare att dra bort det från kakan. Dra bort pappret försiktigt och fukta mer om det behövs. Låt kakan svalna ovanpå plåten.

Bre på jordgubbs- och rabarberkrämen i ett jämnt lager på kakan, men spara en tom kant på 2 cm längs ena långsidan. Rulla ihop tårtan från långsidan med kräm upp till toppen. Krämen kommer att tryckas nedåt när du rullar kakan, därför är det bra att avsluta rullningen mot den tomma kanten.

Lägg tårtan i kylen och låt den vila där i ca 2 -3 timmar så att den sätter sig. Skär upp bitar och servera med vispad grädde och bär.

Kalkonfärsbiffar med timjan och vitlökssås

Saftiga kalkonfärsbiffar med timjan är både goda och milda i smaken. Biffarna håller sig några dagar i kylen och passar lika bra till bulgur som till ris. En klick vitlökssås till höjer smakerna lite extra.

Vill du göra lite mer smakrika kalkonfärsbiffar finns det ett jättebra recept på kalkonfärsbiffar med curry.

kalkonfärsbiffar

kalkonfärsbiffar med timjan och vitlökssås

saftiga kalkonfärsbiffar

Kalkonfärsbiffar med timjan och vitlökssås

4 portioner 

Ingredienser kalkonfärsbiffar:
500 g kalkonfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
1 msk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
smör till stekning

 

Ingredienser vitlökssås:
2,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
2 krm salt

 

Kalkonfärsbiffar – gör så här:

För bäst resultat låter du färsen stå i rumstemperatur ca 30-60 min innan tillagning.

Blanda ägg, ströbröd, timjan, salt och svartpeppar i en bunke. Rör ner kalkonfärs och blanda om ordentligt. Forma till åtta biffar.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna på medelhög värme i ca 3-4 min per sida.

 

Vitlökssås – gör så här:

Lägg yoghurt i en skål och pressa ner vitlök. Blanda i honung och salt.

 

Servering:

Servera kalkonfärsbiffarna med nykokt ris eller matvete och vitlöksyoghurt.

Frikadeller i tomatsås – så får du saftiga frikadeller

Möra och saftiga frikadeller i mustig tomatsås, det är så gott så att det går hem i alla åldrar. Det går utmärkt att värma upp rätten nästa dag, om det blir något över. Då har både frikadeller och sås gottat till sig ännu mer. De här frikadellerna blir verkligen saftiga och smakrika.

Denna rätt kommer även med ett gott vintips. Ett ekologiskt Riojavin för under hundringen.

fläskfrikadeller med oregano i tomatsås

gott rödvin till frikadeller i tomatsås

Gott ekologiskt rödvin under 100 kr – vintips

Frikadeller i tomatsås ihop med ett medelfylligt rödvin bäddar för en fantastisk middag. Den mustiga tomatsåsen, med de möra frikadellerna, tillsammans med vinet som har en kryddig och bärig doft blir kombinationen en hit. Rödvinet som är gjort på Tempranillo har smaktoner av både bär, kryddor och vanilj, en riktigt god matchning.

Bikandi Ecologico Crianza heter vinet som kommer från Rioja och finns på Systembolaget (artikelnr 2794). Priset är 98 kr. Jag har tidigare haft lite svårt att hitta goda Riojaviner, men detta vin sticker ut! Det är gott att dricka även som sällskapsvin.

frikadeller i tomatsås

Frikadeller i tomatsås med oregano

4 portioner

Ingredienser frikadeller: 
500 g fläskfärs
2 msk ströbröd
1/2 dl vatten
1 ägg
1/2 msk oregano
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

 

Ingredienser tomatsås: 
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 msk oregano
2 burkar krossade tomater (800 gram)
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning alt. 1 msk buljongpulver
2 tsk honung
1,5 tsk salt
olivolja till stekning

 

Till servering:
Matvete till fyra personer

 

Tomatsås – gör så här:

Hetta upp en traktörpanna med lite olivolja. Fräs tomatpuré, oregano och pressade vitlöksklyftor på medelhög värme i två minuter.

Tillsätt vatten, krossade tomater, buljongtärning (alt. pulver), honung och salt.

Låt koka upp och sjud på låg värem under lock i tio minuter.

 

Frikadeller – gör så här:

Blanda vatten och ströbröd i en bunke. Häll i ägg, oregano, salt och svartpeppar. Rör om. Tillsätt fläskfärs och blanda runt ordentligt.

Forma blandningen till 16-18 bollar. Lägg ner bollarna i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 15 minuter.

 

Servera frikadeller i tomatsås med nykokt matvete.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm