Glutenfri rulltårta med jordgubbar och rabarber

Rulltårta är en härligt somrig dessert som kan fyllas med oändligt många goda krämer. Här är en glutenfri rulltårta som blir riktigt god. Den blir inte lika fluffig som rulltårta med vetemjöl, men den blir otroligt saftig. Och så den ljuvligt goda fyllningen med rabarber och jordgubbar. En riktig sommardröm.

Rulltårtan är både gluten- och laktosfri. Servera den gärna med vispad grädde, eller vispbar havregrädde. Havregrädde är betydligt sötare. Riv ner lite citronzest för att få en fräschare smak.

gluten- och laktosfri rulltårta med rabarberkräm vispbar havregrädde glutenfri rulltårta med rabarber och jordgubbar

Glutenfri rulltårta med jordgubbs- och rabarberkräm

 

Ingredienser jordgubbs- och rabarberkräm:
160 g rabarber (fryst eller färsk)
160 g jordgubbar (frysta eller färska)
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker

 

Ingredienser rulltårta:
3 ägg
1,25 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma (helst färskt mortlade kärnor)
0,5 dl strösocker, som strö efter bakning

 

Till garnering: 
Vispad grädde och bär

 

Jordgubbs- och rabarberkompott – Gör så här:

Skala rabarber om det behövs. Späd rabarber behöver ej skalas, medan större stänger med grövre skal kan behövas skalas.
Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt ströocker och vaniljsocker och låt kokaupp. Koka utan lock i ca 10-15 min. Mosa frukten under tiden. Det ska bli en ganska tjock massa. Låt svalna och ställ i kyl i några timmar, gärna över natten.

 

Rulltårta – Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och 1,25 dl strösocker pösigt. Rör ner kardemumman i smeten. Blanda potatismjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta sedan ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt till en jämn smet, utan mjölklumpar. Använd gärna slickepott.

Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i ca 6 min.
Under tiden: förbered en extra bakplåt och bakplåtspapper. Blöt en kökshandduk med kallt vatten.

Ta ut kakan ur ugnen och strö socker på ytan. Lägg sedan direkt bakplåtspapperet över kakan, samt den andra plåten med botten nedåt mot kakan. Vänd allt uppochner så att kakan hamnar på den andra svala plåten. Ta bort den första plåten. Lägg den blöta kökshandduken på bakplåtspapperet som sitter fast mot kakans botten. Låt ligga ca 20 sekunder. Handduken gör så att bakplåtspapperet blir fuktigt och det blir lättare att dra bort det från kakan. Dra bort pappret försiktigt och fukta mer om det behövs. Låt kakan svalna ovanpå plåten.

Bre på jordgubbs- och rabarberkrämen i ett jämnt lager på kakan, men spara en tom kant på 2 cm längs ena långsidan. Rulla ihop tårtan från långsidan med kräm upp till toppen. Krämen kommer att tryckas nedåt när du rullar kakan, därför är det bra att avsluta rullningen mot den tomma kanten.

Lägg tårtan i kylen och låt den vila där i ca 2 -3 timmar så att den sätter sig. Skär upp bitar och servera med vispad grädde och bär.

Kalkonfärsbiffar med timjan och vitlökssås

Saftiga kalkonfärsbiffar med timjan är både goda och milda i smaken. Biffarna håller sig några dagar i kylen och passar lika bra till bulgur som till ris. En klick vitlökssås till höjer smakerna lite extra.

Vill du göra lite mer smakrika kalkonfärsbiffar finns det ett jättebra recept på kalkonfärsbiffar med curry.

kalkonfärsbiffar

kalkonfärsbiffar med timjan och vitlökssås

saftiga kalkonfärsbiffar

Kalkonfärsbiffar med timjan och vitlökssås

4 portioner 

Ingredienser kalkonfärsbiffar:
500 g kalkonfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
1 msk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
smör till stekning

 

Ingredienser vitlökssås:
2,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
2 krm salt

 

Kalkonfärsbiffar – gör så här:

För bäst resultat låter du färsen stå i rumstemperatur ca 30-60 min innan tillagning.

Blanda ägg, ströbröd, timjan, salt och svartpeppar i en bunke. Rör ner kalkonfärs och blanda om ordentligt. Forma till åtta biffar.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna på medelhög värme i ca 3-4 min per sida.

 

Vitlökssås – gör så här:

Lägg yoghurt i en skål och pressa ner vitlök. Blanda i honung och salt.

 

Servering:

Servera kalkonfärsbiffarna med nykokt ris eller matvete och vitlöksyoghurt.

Frikadeller i tomatsås – så får du saftiga frikadeller

Möra och saftiga frikadeller i mustig tomatsås, det är så gott så att det går hem i alla åldrar. Det går utmärkt att värma upp rätten nästa dag, om det blir något över. Då har både frikadeller och sås gottat till sig ännu mer. De här frikadellerna blir verkligen saftiga och smakrika.

Denna rätt kommer även med ett gott vintips. Ett ekologiskt Riojavin för under hundringen.

fläskfrikadeller med oregano i tomatsås

gott rödvin till frikadeller i tomatsås

Gott ekologiskt rödvin under 100 kr – vintips

Frikadeller i tomatsås ihop med ett medelfylligt rödvin bäddar för en fantastisk middag. Den mustiga tomatsåsen, med de möra frikadellerna, tillsammans med vinet som har en kryddig och bärig doft blir kombinationen en hit. Rödvinet som är gjort på Tempranillo har smaktoner av både bär, kryddor och vanilj, en riktigt god matchning.

Bikandi Ecologico Crianza heter vinet som kommer från Rioja och finns på Systembolaget (artikelnr 2794). Priset är 98 kr. Jag har tidigare haft lite svårt att hitta goda Riojaviner, men detta vin sticker ut! Det är gott att dricka även som sällskapsvin.

frikadeller i tomatsås

Frikadeller i tomatsås med oregano

4 portioner

Ingredienser frikadeller: 
500 g fläskfärs
2 msk ströbröd
1/2 dl vatten
1 ägg
1/2 msk oregano
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

 

Ingredienser tomatsås: 
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 msk oregano
2 burkar krossade tomater (800 gram)
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning alt. 1 msk buljongpulver
2 tsk honung
1,5 tsk salt
olivolja till stekning

 

Till servering:
Matvete till fyra personer

 

Tomatsås – gör så här:

Hetta upp en traktörpanna med lite olivolja. Fräs tomatpuré, oregano och pressade vitlöksklyftor på medelhög värme i två minuter.

Tillsätt vatten, krossade tomater, buljongtärning (alt. pulver), honung och salt.

Låt koka upp och sjud på låg värem under lock i tio minuter.

 

Frikadeller – gör så här:

Blanda vatten och ströbröd i en bunke. Häll i ägg, oregano, salt och svartpeppar. Rör om. Tillsätt fläskfärs och blanda runt ordentligt.

Forma blandningen till 16-18 bollar. Lägg ner bollarna i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 15 minuter.

 

Servera frikadeller i tomatsås med nykokt matvete.

Hallontosca – saftig kaka med knaprigt toscatäcke 

Denna härliga hallontosca bakade jag ihop med några andra foodies och det blev en succé! Kakan blev saftig och riktigt god tillsammans med sitt knäckiga täcke. Receptet kommer från Nick’s, som ordnade en baktävling för foodies. Vårt team vann tävlingen. Kakan röstades fram som den godaste, och den finast dekorerade.

Hallontoscan är enkel att baka. Skulle du inte ha Nick’s Use like sugar hemma kan du alltid ersätta det med samma mängd strösocker. Nick’s sötningsmix är dock ett mer hälsosamt sötningsalternativ till vanligt socker. Mixen består av bland annat stevia, söta fibrer från majs, björksocker (xylitol) och sötman från plommon och päron (erytritol). Mer info om sötningsmedlet och Nick’s hittar du här.

hallontosca med bärtoscakaka utan sockertoscakaka med bärtoscakaka med hallon

Hallontosca – toscakaka med hallon

 

Ingredienser kaka:
2 ägg
2 dl Nick’s use like sugar (kan ersättas med strösocker)
100 g smör
2 msk mjölk
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g frysta hallon

Ingredienser toscatäcke: 
75 g smör
3/4 dl Nick’s use like sugar (kan ersättas med strösocker)
2 msk mjöl
2 msk mjölk
75 g mandelspån

 

Till dekoration:
Färska bär och blommor

 

Gör så här – kaka

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form (ca 23 cm i diameter), gärna med mandelmjöl.

Vispa ägg och Use like sugar (alt. strösocker) i några minuter tills det blir vitt och fluffigt.
Bryn smöret, ta av kastrullen från värmen och häll i mjölken. Häll det smälta smöret i skålen med vispade ägg. Blanda.

Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten och vänd runt ordentligt. Fördela degen i formen och tryck ner de frysta hallonen.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter. Den ska få en lätt gyllene färg på ytan.

 

Gör så här – toscasmet

Höj temperaturen på ugnen till 200 grader.

Rosta mandelspån i en torr och upphettad stekpanna tills de får fin gyllene färg.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt rostade mandelspån, mjöl, mjölk och Use like sugar (alt. strösocker). Låt blandningen få ett hastigt uppkok. Fördela toscasmeten över den varma kakan. Grädda kakan i ca 10 minuter, tills täcket får en fin gyllene färg.

Låt kakan svalna ordentligt i formen. Dekorera gärna kakan med färska bär.

 

Sega chokladsnittar – knapriga och sega på samma gång

Chokladsnittar med kolasmak är ena riktiga favoritkakor. Så härligt knapriga och sega på samma gång. Storleken går att anpassa efter humör. Gör färre men större kakor, eller fler men mindre. Tänk på att små kakor behöver något kortare gräddningstid.

För att få så goda chokladsnittar som möjligt är det viktigt att använda kvalitetskakao. Smakskillnaden blir stor. För att inte tala om doften.

knäckiga chokladsnittarsega och knäckiga chokladsnittar
Kakaon kommer från Marou och finns att köpa hos Beriksson. Smaken och kvaliteten är tipptopp! Mmmm vilken doft kakorna efterlämnar när man bakar på denna kakao.  Jag är ett fan av Marous choklad och blev riktigt glad över att de även gör kakaopulver. Det är 100% kakao och är helt naturligt framställt.

kolasnittar med choklad

Sega & knäckiga chokladsnittar

Ingredienser: 
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
3,5 msk kakao
3/4  tsk bikarbonat

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Låt smöret bli rumsvarmt. Blanda smör socker och sirap till en slät massa. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke och häll ner i smörsmeten. Knåda ihop allt till en deg.

Ta upp degen ur skålen och lägg på ett bakbord. Dela degen i fyra delar. Rulla varje bit till en längd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till längderna så att de blir några millimeter tjocka.

Grädda mitt i ugnen i 10-11 minuter.

Ta ut plåten och skär längderna på snedden. Använd gärna en pizzaskärare, det blir väldigt smidigt utan att degen fastnar. Låt längderna svalna på plåten innan du försöker vicka loss varje kakbit. Det är lätt att bitarna går itu om du försöker lossa dem innan de svalnat.

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm