Tips från A-Ö för en smidigare resa

Vårt tjejgäng har varit på ett dussin resor tillsammans och har blivit bra på att packa smart och lätt. Med allt från soliga stränder till snötäckta bergstoppar i vårt rese-CV, har vi samlat på oss en hel del kunskap och erfarenhet. Här ger vi tips på olika resehacks, säkerhetstips, reseappar och de bästa kamerorna för resor. Så häng med på vår resa från A till Ö.

Att resa kan vara en av livets största glädjeämnen, men att packa inför resan? Inte alltid lika roligt. Det är en konst att få med sig allt man behöver utan att släpa på en överfull väska. Och hur många gånger har vi inte stått där vid incheckningsdisken och insett att väskan är för tung, eller vid säkerhetskontrollen och upptäckt att vår favoritkräm är i en för stor behållare? Med åren och efter många resor har vi lärt oss några knep som gör packningen både enklare och smartare. Låt oss dela med oss av dessa hemligheter så att din nästa resa blir så smidig som möjligt.

A – Appar för resan

Det finns en uppsjö av appar som underlättar resandet. Vi älskar exempelvis ”Maps.me” för offline-kartor och ”XE Currency” för valutaomvandling. Glöm inte att ladda ner flygbolagets app för smidig incheckning!

B – Bästa packtipsen

Ta reda på i förväg hur mycket bagage du får ta med dig, vanligtvis 20 kg incheckat bagage och 10 kg handbagage. Om du behöver checka in bagage ta reda på om det kostar extra. Använd packpåsar för att organisera dina saker så att vätska inte rinner ut och att saker och ting inte trillar ur resväskan ifall den skulle gå sönder och råka öppnas under resans gång. Glöm inte bort att du får ta med mig max 100 ml vätska i handbagaget.

C – Kameror för resan

En bra kamera är ett måste! Vi älskar kompaktkameror som Sony RX100 eller Canon G7X för deras lätthet och kvalitet. Men glöm inte din smartphone; dagens telefoner tar fantastiska bilder!

D – Dricksvatten

Ha alltid med en återanvändbar vattenflaska. I många länder kan du inte dricka kranvattnet, men med en vattenreningspinne ekan du dricka nästan överallt. Flygplatser är vanligtvis dyra och om du tar med dig en tom flaska kan du fylla på den när du gått igenom tullen, såvida vattnet är drickbart vill säga.

E – Elektronik

Ta med en universaladapter och en powerbank. Och glöm inte hörlurarna för att lyssna på musik eller podcasts under resan. Om du vill titta på film på din iPad eller dator, glöm inte att ladda ned filmen du vill kika på off-line eftersom man under flygresan måste sätta på flygplansläge.

F – Försäkring

Res aldrig utan en bra reseförsäkring. Den kan rädda dig från stora kostnader om något skulle hända som till exempel vid sjukvård eller om du tappar eller får något stulet.

G – Guideböcker

Vi älskar att ha en fysisk guidebok, men det finns också många digitala alternativ. Ladda ner innan du reser!

H – Hälsa på resan

Ta med handsprit, myggmedel, en liten första hjälpen-kit och viktiga hygienartiklar. Bättre att vara förberedd!

I – Identifikation

Alltid ha med dig någon form av identifikation när du är ute och reser. Det kan vara ditt pass, körkort, visakort eller något annat officiellt ID-kort. Om något skulle hända, eller om du behöver bevisa din identitet, är det bra att ha detta lättillgängligt. Dessutom, ta alltid kopior av dina viktigaste dokument och förvara dem separat från originalet.

J – Järnvägsresor

Tågresor är ett miljövänligt och bekvämt sätt att resa. I länder som Japan och Europa är tågnätet fantastiskt!

K – Kulturkrockar

Läs på om landets kultur och sedvänjor innan du reser. Ett litet misstag kan lätt undvikas med lite kunskap.

L – Lokal mat

Prova alltid den lokala maten. Det är en del av upplevelsen och ofta bland det bästa med resan!

M – Mynt och sedlar

Ha alltid lite lokal valuta på dig för småköp. Men använd kreditkort när det är möjligt för säkerhetens skull.

N – Nödsituationer

Lär dig några grundläggande fraser på det lokala språket, som ”Hjälp!” eller ”Ring polisen!” och nödnummer. Glöm inte att du behöver kontakta SOS international om du råkar ut för något akut och behöver besöka sjukhus. Helst innan du besöker ett sjukhus så att du kan få sjukhus kostnader betalda och de kan ge viktig information om vilket sjukhus du kan uppsöka. Spara ned numret på din mobil redan innan resan.

O – Organisera

Planera din resa men lämna utrymme för spontanitet. De bästa upplevelserna är ofta de oväntade!

P – Pass, plånbok och piller

När äventyret kallar och resväskan packas, finns det tre P:n som alltid bör vara med: ditt pass, plånbok med nödvändiga kort och kontanter, samt eventuella piller som huvudverkstabletter eller mediciner du kan behöva under resans gång. Glöm inte att kontrollera giltighetstiden på ditt pass.

Q – Quality time

Resandet handlar om att skapa minnen. Ta dig tid att verkligen uppleva varje ögonblick.

R – Resesäkerhet

Var alltid medveten om din omgivning, undvik att visa upp värdefulla föremål och följ lokala råd. Res i sällskap och hål ihop som grupp under resans gång.

S – Solkräm

Skydda din hud! Oavsett om du är på stranden eller i bergen, är solkräm ett måste.

T – Transport

Undersök lokala transportmedel. Ibland är det snabbare och billigare att använda lokaltrafik än turistalternativ.

U – Upplevelser

Boka inte allt i förväg. Lämna utrymme för spontana utflykter och upplevelser som du stöter på under resans gång.

V – Vaccinationer

Kolla upp vilka vaccinationer du behöver för ditt resmål. Vanliga vaccinationer är ofta mot Hepatit A och B som även finns i Europa.

W – WiFi

Många platser erbjuder gratis WiFi, men det kan vara långsamt eller osäkert. Ett tips är att alltid ha en lista på platser som erbjuder gratis wifi, som kaféer eller bibliotek. Dessutom kan det vara värt att investera i en portabel wifi-enhet eller ett lokalt SIM-kort med data för att alltid ha tillgång till internet när du är på språng och en VPN-tjänst för säkrare surfning.

X – X-tra minnen

Om du gillar att ta mycket bilder, se till att ha extra minneskort med dig. Inget är värre än att missa den perfekta bilden för att minnet är fullt!

Y – Ytterkläder

Kolla upp klimatet för ditt resmål. Även om det är sommar hemma kan det vara kyligt på ditt resmål. Packa lämpliga kläder!

Z – Zzz

Sömnen är viktig! Ta med öronproppar och en ögonmask för att säkerställa en god natts sömn, oavsett var du befinner dig.

Å – Återhämtning

Resandet kan vara utmattande. Se till att ta tid för dig själv, vila upp dig och njut av stunden.

Ä – Äventyr

Var inte rädd för att prova något nytt. Äventyr väntar runt varje hörn, så dyk rakt in!

Ö – Överraskningar

Det bästa med att resa är ofta de oväntade överraskningarna. Vare sig det är en hemlig strand, en oväntad festival eller en ny vän, är det dessa stunder som gör resan oförglömlig.

Varje resa är unik, men hoppas att våra restips är till nytta för din resa och äventyr. Lycka till på din resa!