Tips på hur du hittar unika ställen att bo på

Från att sova under stjärnorna i en glittrande igloo till att vakna upp till fågelkvitter i en trädkoja högt uppe bland grenarna – våra resor har lett oss till några av de mest unika och minnesvärda boenden man kan tänka sig. Följ med oss på en resa genom dessa fantastiska upplevelser.

Varje resa vi tjejer gör tillsammans är en ny äventyrsberättelse, och en stor del av dessa äventyr är de platser vi väljer att kalla ”hem” för natten. Ibland är det inte bara destinationen som är höjdpunkten, utan själva boendet. Här delar vi med oss om olika boendealternativ, olika bokningssajter och av några av de mest unika och intressanta ställen vi har bott på under våra resor.

Olika boendealternativ

När det kommer till boendealternativ finns det många att välja mellan, varje med sina egna fördelar och nackdelar. Hotell erbjuder ofta en rad faciliteter och är vanligtvis centralt belägna, men kan vara dyrare. Motell är enklare och ligger ofta vid större vägar, perfekt för bilresenärer. För en mer personlig touch kan man välja ett B&B, som är privata hem där frukost ingår. Vandrarhem är budgetvänliga och har en social atmosfär, men kan sakna privatliv. Slutligen erbjuder Airbnb en unik upplevelse där resenärer kan hyra allt från lägenheter till trädhus. Valet beror på din budget, preferenser och resans syfte.

Bokningssajter

Det finns många webbplatser där man kan hitta boende för olika behov och budgetar. Här är några av de mest populära:

  • Booking.com – En av de största bokningssajterna som erbjuder allt från hotell till lägenheter och vandrarhem.
  • Airbnb – En plattform där privatpersoner hyr ut sina hem eller rum. Här kan man hitta allt från en lägenhet i staden till ett trädhus i skogen.
  • Hotels.com – En annan populär hotellbokningssajt med ett lojalitetsprogram där man kan tjäna gratisnätter.
  • Hostelworld – Fokuserar på vandrarhem runt om i världen och är perfekt för backpackers eller de som reser på en budget.
  • Agoda – Populär i Asien men erbjuder boende över hela världen.
  • Expedia – Inte bara för hotell, men även flyg, hyrbilar och paketresor.
  • Trivago – En jämförelsesajt som söker igenom flera bokningssajter för att hitta de bästa priserna.
  • Couchsurfing – En community-baserad plattform där medlemmar erbjuder gratis boende i sina hem.
  • HomeAway & VRBO – Fokuserar på semesterbostäder som stugor, villor och lägenheter.
  • BedandBreakfast.com – Som namnet antyder, en sajt dedikerad till B&B-boenden runt om i världen.

När du letar efter boende är det alltid en bra idé att jämföra priser på flera webbplatser och läsa recensioner från tidigare gäster för att få en uppfattning om boendets kvalitet.

Svävande trädkoja – Korpaboet, i Äspet

Vi kommer aldrig att glömma den gången vi bestämde oss för att bo på ett helt unikt ställe. Mitt i skogen, sex meter upp i en mäktig gammal ek, hittade vi vårt tillfälliga hem: Korpaboet. Det var som att kliva in i en barndomsdröm. Inuti trädkojan väntade två mysiga rum med bekväma dubbelsängar och en inbjudande bäddsoffa. Trots att vi var mitt i naturen hade vi alla bekvämligheter vi behövde: en toalett med handfat, ett kylskåp för våra snacks, och till och med en vattenkokare och kaffekokare för morgonens första kopp. Varje morgon vaknade vi till ljudet av skogens invånare och kände oss som en del av naturen. Och det bästa av allt? Vi var bara en kort promenad bort från Kosta glasbruk, där vi kunde utforska konsten av glasblåsning.

Ishotellet, Jukkasjärvi

Under vår resa till det kyliga norra Sverige bestämde vi oss för att uppleva något alldeles speciellt: att bo på det klassiska ishotellet i Jukkasjärvi. Beläget vid den glittrande Torne Älv, strax utanför Kiruna, var detta mästerverk av is och snö en syn att skåda. Varje rum var unikt skulpterat, och vi kunde känna konstnärernas passion i varje detalj. Trots den iskalla inredningen var våra sängar varma och inbjudande med tjocka renfällar. Att somna under norrskenets sken och vakna upp i denna frusna dröm var en upplevelse vi aldrig kommer att glömma.

Bestebakken i Norge

När vi reste till den pittoreska orten Hafsjo vid Sognefjorden fick vi uppleva den historiska gården Bestebakken. Vi blev förälskade i dess charmiga atmosfär från första stund. Medan gården erbjöd 15 traditionella rum, valde vi att bo de två glashusen. Till vår glädje hade vi sällskap av fem bedårande alpackor som grävde runt oss! När vi inte njöt av den vackra trädgården, komplett med ett växthus och en örtträdgård, kopplade vi av i jacuzzin. Och om vi kände för ett litet äventyr, fanns det alltid möjligheten att hyra elcyklar och utforska omgivningarna.

Trädtält – Vättlefjälls naturreservat

Under en av våra resor bestämde vi oss för att prova något annorlunda. Istället för att slå upp vårt tält på marken, bokade vi in oss på ett trädtält nära Björsjöås Vildmark, beläget i det vackra Vättlefjälls naturreservat. Dessa speciella tält, som är en korsning mellan ett traditionellt tält och en hängmatta, hängde säkert fastspända mellan tre robusta trädstammar. Vi kunde njuta av en obestridd utsikt genom det finmaskiga insektsnätet, vilket garanterade att inga småkryp störde vår nattsömn. Trots att vi var upphöjda från marken, var vi väl skyddade från regn och vind.

Vi var imponerade av hur välutrustade tälten var. Inte bara kom de med bekväma liggunderlag, sovsäckar, lakan och kuddar, men även med extra bekvämligheter som filtar, stolar, bord och till och med ett eldfat. För att säkerställa att vi var förberedda på allt, tillhandahölls även pannlampor, vattendunk, regnponchos, tändstickor och ett första förbandskit. Och om vi behövde fräscha upp oss, var toalett och dusch bara en kort promenad bort på Björsjöås Vildmark. Det var verkligen en unik upplevelse att sova svävande ovanför marken, omgiven av naturens lugn.

Oavsett om det är en natt i en igloo under stjärnorna eller en kväll i en retro wigwam, har varje boende gett oss minnen för livet. Det är dessa unika upplevelser som gör varje resa speciell. Och vi kan knappt vänta på att upptäcka var nästa äventyr tar oss!