Upplev en unik långresa på Nya Zeeland

När vi tänker tillbaka på alla våra resor, står en destination ut mer än någon annan: Nya Zeeland. Ett land fyllt med storslagen natur, varma människor och oförglömliga äventyr. Här är berättelsen om vår tjejresa till detta fantastiska land.

Det började som en dröm, en idé som föddes under en av våra många tjejkvällar. Vi ville uppleva något extraordinärt, något som skulle förbli i våra hjärtan för alltid. Valet föll på Nya Zeeland, och det blev starten på vårt livs äventyr.

Aucklands pulserande hjärta

Vår resa började i Aucklands, landets största stad med cirka 1,4 miljoner invånare. Här njöt vi av stadens pulserande nattliv, besökte Sky Tower för en panoramavy över staden och shoppade i de trendiga butikerna i Ponsonby. Men det var stunderna vid hamnen, med utsikt över Hauraki Gulf, som verkligen stal våra hjärtan.

Mystiken vid Cape Reinga

Nästa stopp var Cape Reinga, där Stilla havet och Tasmanska havet möts. Platsen är helig för Maorierna, och vi kände verkligen den andliga energin när vi stod där och blickade ut över de sammanflödande haven. Platsen ligger långt norrut, cirka 45 mil från Aukland så vi flyger till Kaitaia och tar en buss därifrån.

Ger oss ut på roadtrip

Vi är tillbaka i Aukland och det bästa sättet att uppleva landet på är genom en roadtrip. Så vi tjejer bestämmer oss för att hyra en stor bil för att utforska resten av Nordön.

Coromandel och Northlands skatter

Vi fortsatte vår resa genom Coromandel och Northland, där vi upptäckte dolda stränder, vandrade genom frodiga skogar och njöt av solnedgångarna vid kusten. Höjdpunkten var definitivt Hot Water Beach, där vi grävde våra egna naturliga bubbelpooler i sanden.

Rotorua och Taupos geotermiska underverk

I Rotorua fick vi möjlighet att lära känna maorikulturen på nära håll. Vi deltog i en traditionell hāngi-middag, där maten tillagas under jorden, och njöt av maoriska sånger och danser. Det var en djupt rörande upplevelse som gav oss en inblick i landets rika kultur och historia. Här utforskade vi också geotermiska områden med kokande lera och gejsrar. Doften av svavel hängde i luften, men det var en liten pris att betala för att se naturens underverk på så nära håll.

Vandring i Tongariro National Park

Tongariro National Park var nästa på vår lista. Vi vandrade genom storslagna landskap, passerade aktiva vulkaner och njöt av utsikten över smaragdfärgade sjöar. Det var en fysiskt utmanande dag, men belöningen var värt varenda svettdroppe.

Vindistrikten Napier och Gisborne

Efter all den fysiska aktiviteten var det dags för lite avkoppling. Vi besökte vindistrikten Napier och Gisborne, där vi njöt av lokala viner och lärde oss mer om vinframställning.

Wellington

Efter att ha utforskat Nya Zeelands landskap anlände vi till Wellington, landets pulserande huvudstad. Vårt första stopp var Te Papa Museum, där vi fördjupade oss i Maori-kulturen och landets historia. Sedan promenerade vi längs den livliga vattenfronten, njöt av havsutsikten och insöp stadens atmosfär. En tur med Wellington Cable Car bjöd på panoramavyer över staden och hamnen. Kvällen spenderades i Cuba Street, med dess bohemiska känsla, trendiga kaféer och lokala delikatesser. Wellingtons kombination av kultur, historia och modernitet gjorde det till ett oförglömligt stopp på vår resa.

Äventyr i Queenstown

Efter oförglömliga dagar på nordön lämnar vi in vår hyrbil och tar ett flyg söderut. Snart landar vi i äventyrsstaden Queenstown på Sydön, redo att utforska dess spännande aktiviteter och storslagen natur. Här provade vi forsränning, jetbåt och paragliding. Adrenalinkickarna var många, och skratten ännu fler.

Fiordland National Park och Milford Track

Vi avslutade vår resa med en vandring längs Milford Track i Fiordland National Park. Det var en magisk upplevelse att vandra genom regnskogar, över bergspass och längs glaciärfjordar.

Kulinariska upplevelser i Nya Zeeland

Under vår resa hade vi också möjlighet att smaka på Nya Zeelands utsökta mat. Från färskt lamm till skaldjur, varje måltid var en fest för smaklökarna. Vi blev särskilt förtjusta i Pavlova, en söt efterrätt toppad med färska bär. Och självklart, ingen resa till Nya Zeeland skulle vara komplett utan att prova landets världsberömda viner.

Möten med naturen

Nya Zeeland är hem till några av världens mest unika djur. Under vår resa hade vi turen att skåda den sällsynta Kiwi fågeln i dess naturliga habitat. När vi reste genom Nya Zeeland hörde vi ofta termen ”Kiwis”. Vi lärde oss snart att detta inte bara refererar till den sällsynta fågeln som är landets nationalsymbol, utan också är ett smeknamn för Nya Zeelands invånare. Denna kärleksfulla benämning speglar den stolthet och kärlek som Nya Zeeländare känner för sitt land och dess unika kultur och natur.

Boende

Innan resan är det klokt att undersöka boendealternativen som bäst uppfyller ens önskemål och budget. Många väljer Holiday Parks, campingplatser med olika bekvämligheter, eller vandrarhem inom YHA-kedjan. Längs vägarna kan man även stöta på skyltar från privatpersoner som erbjuder rum i sina bostäder till uthyrning.

Avslutning

Nya Zeeland överträffade alla våra förväntningar. Det var inte bara landskapet som var andlöst vackert, utan också människorna vi mötte längs vägen som gjorde resan så speciell. Vi återvände hem med hjärtan fyllda av tacksamhet, minnen för livet och en längtan att återvända till detta underbara land.

Resfakta Nya Zeeland

Nya Zeeland är beläget i det sydvästra Stilla havet, och är en fascinerande nation som består av två huvudöar: Nordön och Sydön. Dessa två öar, med sina unika landskap och kulturer, utgör hjärtat av landet. Men Nya Zeelands skönhet sträcker sig bortom dessa, med cirka 600 mindre öar runt dess kustlinje.

Restid: Resan kan vara lång och innebär att mellanlandning behöver göras. Den totala restiden är cirka 32 timmar.

Årstider: Vår vinter är deras sommartid.

Valuta: Nyzeeländsk dollar.

Tid att stanna: Som svensk kan man stanna på sitt turistvisum i tre månader.

Sagan om ringen: Nya Zeeland är också platsen där den ikoniska serien ”Sagan om ringen” spelades in.